Οι ειδικοί συνιστούν φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού. Τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι μια σοβαρή και απειλητική για τη ζωή επείγουσα ιατρική κατάσταση. Εμφανίζονται όταν διακόπτεται η παροχή αίματος σε μέρος του εγκεφάλου – συνήθως είτε λόγω θρόμβου είτε λόγω έκρηξης αιμοφόρου αγγείου. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να προκαλέσουν ή να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού, συμπεριλαμβανομένου του τι τρώτε.
Συγκεκριμένα, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι θα πρέπει να αποφεύγονται καθώς το νάτριο αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Αυτό συμβαίνει επειδή το νάτριο κάνει το σώμα να συγκρατείται από το νερό – ασκώντας επιπλέον πίεση στα αιμοφόρα αγγεία. Ως εκ τούτου, ο Abbas Kanani συμβούλεψε να αυξήσετε την πρόσληψη καλίου για να μειώσετε τις επιπτώσεις του αλατιού. Η μπανάνα είναι ιδανική για την αύξηση της πρόσληψης καλίου στη διατροφή.
«Το πολύ νάτριο (αλάτι) στη διατροφή, όπως αυτά που βρίσκονται στα καπνιστά κρέατα όπως το μπέικον και το ζαμπόν, μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό», είπε. «Το κάλιο αναφέρεται συνήθως ως καλή τροφή για τη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Το κάλιο δεν μειώνει άμεσα το νάτριο, ωστόσο η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων τροφών με κάλιο μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση των επιδράσεων του νατρίου.»