Η σαλάτα με σύκα και προσούτο είναι ένα εκλεπτυσμένο πιάτο που συνδυάζει τη γλυκύτητα των σύκων με την αλμύρα του προσούτο, δημιουργώντας μια μοναδική γεύση. Είναι ιδανική για ορεκτικό ή ελαφρύ γεύμα και προσφέρει μια εξαιρετική εμπειρία γεύσης. Ακολουθήστε την παρακάτω συνταγή για να ετοιμάσετε αυτήν τη νόστιμη σαλάτα!
Υλικά (για 4 άτομα):
- 10 φρέσκα σύκα
- 100 γρ. προσούτο
- 100 γρ. ρόκα
- 50 γρ. τυρί φέτα ή μανούρι
- 30 γρ. καρύδια (προαιρετικά)
- 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- 1 κουταλιά της σούπας βαλσάμικο ξύδι
- Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
Οδηγίες:
- Προετοιμασία Σύκων: Ξεπλύνετε τα σύκα με κρύο νερό και κόψτε τα στη μέση ή σε φέτες, ανάλογα με την προτίμησή σας. Αν τα σύκα είναι πολύ ώριμα, χειριστείτε τα με προσοχή για να μην λιώσουν.
- Συναρμολόγηση της Σαλάτας: Σε μια μεγάλη σαλατιέρα, τοποθετήστε τη ρόκα. Από πάνω, προσθέστε τα κομμένα σύκα και το προσούτο, το οποίο μπορείτε να το σχίσετε σε λωρίδες ή να το κόψετε σε κομμάτια.
- Προσθήκη Τυριού και Καρυδιών: Θρυμματίστε τη φέτα ή το μανούρι και πασπαλίστε τη σαλάτα. Αν επιθυμείτε, προσθέστε και τα καρύδια για επιπλέον τραγανή υφή.
- Δημιουργία Ντρέσινγκ: Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε το ελαιόλαδο με το βαλσάμικο ξύδι. Προσθέστε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση. Ανακατέψτε καλά μέχρι να ομογενοποιηθεί το ντρέσινγκ.
- Σερβίρισμα: Περιχύστε τη σαλάτα με το ντρέσινγκ και ανακατέψτε ελαφρά για να μην σπάσουν τα σύκα. Σερβίρετε αμέσως για να απολαύσετε τη φρεσκάδα των υλικών.
Αυτή η σαλάτα είναι ιδανική για καλοκαιρινές βραδιές ή για ένα εορταστικό δείπνο. Συνδυάστε την με ένα ποτήρι λευκό κρασί και απολαύστε!