Το σπανακόριζο, ένα παραδοσιακό ελληνικό πιάτο, συνδυάζει τις γήινες γεύσεις του σπανακιού και του ρυζιού με αρωματικά βότανα και ξύσμα λεμονιού. Αυτό το χορτοφαγικό πιάτο δεν είναι μόνο νόστιμο αλλά και μια υγιεινή και χορταστική επιλογή για ένα γεύμα.
Δείτε μια απλή συνταγή για να φτιάξετε σπανακόριζο στο σπίτι.
Συστατικά:
- 2 φλιτζάνια λευκό ρύζι με μακριά κόκκους
- 450 g φρέσκο σπανάκι, πλυμένο και ψιλοκομμένο
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 ματσάκι φρέσκο άνηθο, ψιλοκομμένο
- 1 ματσάκι φρέσκο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 λεμόνι, ξύσμα και χυμό
- 2 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών (ή νερό)
- Αλάτι και μαύρο πιπέρι για γεύση
Οδηγίες παρασκευής:
- Ετοιμάστε τα υλικά: Ξεκινήστε πλένοντας και ψιλοκόβοντας το σπανάκι, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τον άνηθο και τον μαϊντανό. Ξύσμα και χυμός του λεμονιού.
- Σοτάρουμε τα κρεμμύδια: Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε μέχρι να γίνουν διάφανα και ελαφρώς χρυσαφί.
- Προσθέστε το σκόρδο: Ρίξτε το ψιλοκομμένο σκόρδο και συνεχίστε το μαγείρεμα για άλλο ένα λεπτό μέχρι να μυρίσει.
- Προσθέστε το ρύζι: Προσθέστε το μακρόκοκκο λευκό ρύζι στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας το να πασπαλίσει με το λάδι και ανακατέψτε με τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Αφήστε το να ψηθεί για λίγα λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι το ρύζι να γίνει ελαφρώς διάφανο.
- Προσθέστε το σπανάκι: Προσθέστε το ψιλοκομμένο σπανάκι στην κατσαρόλα. Το σπανάκι μπορεί να φαίνεται ογκώδες στην αρχή, αλλά θα μαραθεί καθώς ψήνεται. Ανακατεύουμε το σπανάκι μέχρι να αρχίσει να μαραίνεται.
- Προσθέστε βότανα και λεμόνι: Ανακατέψτε τον φρέσκο άνηθο, τον μαϊντανό, το ξύσμα λεμονιού και το χυμό λεμονιού. Αυτά τα συστατικά θα εμποτίσουν το πιάτο με μια έκρηξη γεύσης.
- Αλατοπιπερώνετε και σιγοβράζετε: Αλατοπιπερώνετε το μείγμα κατά βούληση. Στη συνέχεια, προσθέστε το ζωμό λαχανικών (ή το νερό) στην κατσαρόλα. Ανακατέψτε τα πάντα καλά.
- Σιγοβράζουμε: Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το σπανακόριζο να σιγοβράσει για περίπου 15-20 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί το ρύζι και να απορροφηθούν τα υγρά. Βεβαιωθείτε ότι ελέγχετε και ανακατεύετε περιστασιακά για να μην κολλήσει.
- Σερβίρουμε: Μόλις το ρύζι μαλακώσει και ενωθούν καλά οι γεύσεις, αφαιρούμε το σπανακόριζο από τη φωτιά. Μπορείτε να το σερβίρετε ζεστό, γαρνιρισμένο με πρόσθετα φρέσκα μυρωδικά και φέτες λεμονιού για επιπλέον ζέσταμα.
Το σπανακόριζο είναι ένα απολαυστικό ελληνικό πιάτο που μπορεί να σερβιριστεί ως κυρίως πιάτο ή ως συνοδευτικό. Οι φρέσκες και ζωντανές γεύσεις του, σε συνδυασμό με τα θρεπτικά οφέλη του σπανακιού και των βοτάνων, το καθιστούν μια υγιεινή και απολαυστική προσθήκη σε κάθε γεύμα. Είναι μια ευέλικτη συνταγή που μπορεί να προσαρμοστεί στις προσωπικές προτιμήσεις, όπως η ρύθμιση της φωτεινότητας του λεμονιού ή η προσθήκη μιας πινελιάς φέτας για πρόσθετο πλούτο. Είτε είστε χορτοφάγος είτε απλά αναζητάτε ένα γευστικό και υγιεινό πιάτο, το σπανακόριζο είναι ένα κλασικό ελληνικό που πρέπει να δοκιμάσετε.