Λίγο κρασί, όταν σερβίρεται με ένα γεύμα μπορεί να σας βοηθήσει να προφυλαχτείτε από τον διαβήτη τύπου 2, λένε οι ερευνητές. “Η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων κρασιού με τα γεύματα μπορεί να αποτρέψει τον διαβήτη, εάν ο γιατρός σας δεν έχει αντίρρηση [με την κατανάλωση αλκοόλ]”, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Hao Ma, βιοστατιστικός αναλυτής στο Ερευνητικό Κέντρο Παχυσαρκίας του Πανεπιστημίου Tulane στη Νέα Ορλεάνη. “Η πλειονότητα των προηγούμενων μελετών επικεντρώθηκε στη σχέση μεταξύ των ποσοτήτων κατανάλωσης αλκοόλ και του κινδύνου για διαβήτη. Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία της εξέτασης του χρόνου της πρόσληψης αλκοόλ στη συσχέτιση μεταξύ της ποσότητας κατανάλωσης αλκοόλ και του κινδύνου για διαβήτη τύπου 2”, διευκρίνισε.
Για τη μελέτη, η ομάδα του Ma συνέλεξε δεδομένα για περισσότερους από 312.000 πολίτες που κατανάλωναν αλκοόλ από τη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου. Στην αρχή της μελέτης, οι συμμετέχοντες δεν είχαν διαβήτη, καρδιοπάθεια ή καρκίνο. Σε έναν μέσο όρο παρακολούθησης σχεδόν 11 ετών, περίπου 8.600 συμμετέχοντες ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2. Όσοι έπιναν αλκοόλ με τα γεύματα είχαν 14% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν εκτός γευμάτων, διαπίστωσαν οι ερευνητές. Το μεγαλύτερο όφελος παρατηρήθηκε μεταξύ αυτών που έπιναν κρασί με τα γεύματα και όχι άλλα αλκοολούχα ποτά. Η κατανάλωση κρασιού συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, αλλά η κατανάλωση μπύρας ή ποτού συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, έδειξαν τα ευρήματα.
Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία και τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ συνιστούν τους ενήλικες που δεν πίνουν αλκοόλ να αποφύγουν την χρήση του, ενώ τα άτομα που πίνουν τακτικά θα πρέπει να συζητήσουν με τους γιατρούς τους για τα πιθανά οφέλη και τους κινδύνους της κατανάλωσης αλκοόλ. Το κλειδί για την υγιεινή κατανάλωση αλκοόλ είναι το μέτρο, που ορίζεται ως ένα ποτήρι κρασί ή άλλο αλκοολούχο ποτό καθημερινά για τις γυναίκες και έως δύο ποτήρια για τους άνδρες.
Ο ειδικός για τον διαβήτη Δρ. Joel Zonszein, ομότιμος καθηγητής ιατρικής στο Albert Einstein College of Medicine στη Νέα Υόρκη, δήλωσε σχετικά με τα ευρήματα της μελέτης: “Το κρασί δεν μπορεί να είναι κακό· είναι μέρος της διατροφικής κατανάλωσης για περισσότερα από 6.000 έως 7.000 χρόνια. Αλλά το αλκοόλ έχει τόσο καλές όσο και επιβλαβείς επιδράσεις στην υγεία”, εξήγησε. “Το κόκκινο κρασί, ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής, είναι ασφαλές και μειώνει τον καρδιομεταβολικό κίνδυνο. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, βελτιώνει την καλή χοληστερόλη, διατηρεί την καρδιά υγιή και ακόμη και βελτιώνει τον μεταβολισμό του σακχάρου”, σημείωσε ο Zonszein. “Στα πολλά χρόνια πρακτικής μου, ποτέ δεν ζήτησα από τους ασθενείς να σταματήσουν να πίνουν. Στην πραγματικότητα, πολλοί ήταν ευγνώμονες όταν ανέφερα ότι συνιστάται και τα πιθανά του οφέλη”, συμπλήρωσε.
Φυσικά, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι συστάσεις κατανάλωσης αλκοόλ πρέπει να εξατομικεύονται και ο πιθανός κίνδυνος και τα οφέλη της πρέπει να συζητηθούν ξεχωριστά και εξατομικευμένα με κάθε ασθενή. Σημειώνουμε ότι τα ευρήματα της νέας μελέτης παρουσιάστηκαν την Πέμπτη (3/3) στη συνάντηση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στο Σικάγο και θεωρούνται προκαταρκτικά.