Τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα παίζουν σημαντικό ρόλο στη συνολική υγεία σας, οπότε είναι σημαντικό να τα διατηρείτε υπό έλεγχο. Ένας τρόπος για να διατηρήσετε μια υγιή ισορροπία χοληστερόλης είναι να παρακολουθείτε τι τρώτε.
Μερικοί σπουδές δείχνουν συσχέτιση μεταξύ μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και υψηλότερων επιπέδων LDL χοληστερόλης ή «κακής» χοληστερόλης. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και διαβήτη τύπου 2 . Οι πηγές κορεσμένων λιπών περιλαμβάνουν:
- κόκκινο κρέας
- μερικά προϊόντα χοιρινού και κοτόπουλου
- γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το βούτυρο και το τυρί
Τα ακόρεστα λίπη είναι πιο υγιή από τα κορεσμένα λίπη και μπορούν να βελτιώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης σας. Τα τρόφιμα που περιέχουν ακόρεστα λίπη περιλαμβάνουν:
- αβοκάντο
- ελιές
- ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ
- σπόροι
- ορισμένα ψάρια, όπως ο σολομός
Μπορεί ο σολομός να καταπολεμήσει την υψηλή χοληστερόλη
- Η κατανάλωση υγρών ακόρεστων λιπών, όπως αυτά που βρίσκονται στον σολομό, έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τα επίπεδα χοληστερόλης. Στην πραγματικότητα, τα ψάρια παρέχουν μια υψηλή πρωτεΐνη, υγιεινή εναλλακτική λύση έναντι του κόκκινου κρέατος, η οποία έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη. Ο σολομός είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για το κόκκινο κρέας, διότι είναι μια πυκνή θρεπτική τροφή που μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των καλών επιπέδων χοληστερόλης. Επιπλέον, είναι νόστιμο!
- Ένα μέσο φιλέτο 3 ουγκιών μαγειρεμένου σολομού Ατλαντικού περιέχει 23 γραμμάρια πρωτεΐνης και 6 γραμμάρια λίπους, τα περισσότερα από τα οποία είναι υγιή ακόρεστα λιπαρά. Έχει επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες D, B-12 και B-6 και είναι μια καλή πηγή μαγνησίου, νιασίνης, ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και σεληνίου.