Ο καλύτερος τρόπος για να γίνει αυτό είναι απλά να τρώτε τα τρόφιμα που έχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα και ποικιλία θρεπτικών συστατικών. Εδώ είναι τα 11 πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα στον πλανήτη. Οπότε διάβασε παρακάτω που υπάρχει αναλυτικά τι περιέχει κάθε τρόφιμο και πόσο καλό κάνει στον οργανισμό.
Σολομός
- Ο σολομός – και άλλοι λιπαροί τύποι ψαριών περιέχουν τη μεγαλύτερη ποσότητα ωμέγα-3 λιπαρών οξέων .
- Τα ωμέγα-3 είναι εξαιρετικά σημαντικά για τη βέλτιστη λειτουργία του σώματός σας. Συνδέονται με βελτιωμένη ευεξία και χαμηλότερο κίνδυνο πολλών σοβαρών ασθενειών.
- Αν και ο σολομός εκτιμάται κυρίως για την ευεργετική του σύνθεση λιπαρών οξέων, συσκευάζει επίσης μια τεράστια ποσότητα άλλων θρεπτικών συστατικών.
- Ένα κομμάτι άγριου σολομού 100 γραμμαρίων περιέχει 2,8 γραμμάρια ωμέγα-3, μαζί με πολλές υψηλής ποιότητας ζωικές πρωτεΐνες και άφθονες βιταμίνες και μέταλλα, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων ποσοτήτων μαγνησίου, καλίου, σεληνίου και βιταμινών.
- Είναι καλή ιδέα να τρώτε λιπαρά ψάρια τουλάχιστον μία ή δύο φορές την εβδομάδα για να πάρετε όλα τα ωμέγα-3 που χρειάζεται το σώμα σας.
- Μελέτες δείχνουν ότι τα άτομα που τρώνε λιπαρά ψάρια έχουν τακτικό κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, άνοιας, κατάθλιψης και πολλών άλλων κοινών ασθενειών.
- Ο σολομός έχει καλή γεύση και είναι αρκετά απλός στην προετοιμασία. Τείνει επίσης να σας κάνει να νιώσετε γεμάτοι με σχετικά λίγες θερμίδες.
Κάλε
- Είναι γεμάτο με βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και διάφορες βιοδραστικές ενώσεις.
Μια μερίδα 100 γραμμαρίων λάχανο περιέχει ( 9 ):
- Βιταμίνη C: 200% του RDI
- Βιταμίνη Α: 300% του RDI
- Βιταμίνη Κ1: 1.000% του RDI
- Μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Β6, καλίου, ασβεστίου, μαγνησίου, χαλκού και μαγγανίου
- Η ίδια ποσότητα έχει 2 γραμμάρια ινών, 3 γραμμάρια πρωτεΐνης και μόνο 50 θερμίδες.
- Το Kale μπορεί να είναι ακόμη πιο υγιεινό από το σπανάκι. Και τα δύο είναι πολύ θρεπτικά, αλλά το λάχανο έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε οξαλικά άλατα, τα οποία είναι ουσίες που μπορούν να δεσμεύσουν ανόργανα άλατα όπως το ασβέστιο στο έντερο, αποτρέποντάς τους να απορροφηθούν .
- Το λάχανο και άλλα χόρτα έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε διάφορες βιοδραστικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των ισοθειοκυανικών και ινδολο-3-καρβινόλης, οι οποίες έχουν αποδειχθεί ότι καταπολεμούν τον καρκίνο σε μελέτες σε δοκιμαστικούς σωλήνες και σε ζώα.
Φύκια
- Τα φύκια είναι δημοφιλή σε πιάτα όπως το σούσι. Πολλά πιάτα με σούσι περιλαμβάνουν επίσης έναν τύπο φύκι γνωστό ως nori, το οποίο χρησιμοποιείται ως βρώσιμο περιτύλιγμα.
- Σε πολλές περιπτώσεις, τα φύκια είναι ακόμη πιο θρεπτικά από τα λαχανικά. Έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα όπως ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και μαγγάνιο.
- Είναι επίσης γεμάτο με διάφορες βιοδραστικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των φυκοκυανινών και των καροτενοειδών. Ορισμένες από αυτές τις ουσίες είναι αντιοξειδωτικά με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ικανότητες.
- Αλλά τα φύκια λάμπουν πραγματικά στην υψηλή περιεκτικότητα σε ιώδιο, ένα μέταλλο που χρησιμοποιεί το σώμα σας για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών.
- Το να τρώτε φύκια με υψηλή περιεκτικότητα σε ιώδιο σαν φύκια μερικές φορές το μήνα μπορεί να δώσει στο σώμα σας όλο το ιώδιο που χρειάζεται.