Όταν αισθάνεστε πεσμένοι, μπορεί να είναι δελεαστικό να στραφείτε στο φαγητό για να σας φτιάξει τη διάθεση. Ωστόσο, η ζαχαρούχα, υψηλή θερμιδική μεταχείριση που πολλοί άνθρωποι καταφεύγουν να έχουν αρνητικές συνέπειες από μόνες τους.
- Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι μια ομάδα βασικών λιπών που πρέπει να λάβετε μέσω της διατροφής σας, επειδή το σώμα σας δεν μπορεί να τα παράγει μόνο του.
- Τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος albacore είναι πλούσια σε δύο τύπους ωμέγα-3-δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA) και εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA)-που συνδέονται με χαμηλότερα επίπεδα κατάθλιψης.
- Τα ωμέγα-3 συμβάλλουν στη ρευστότητα της κυτταρικής μεμβράνης του εγκεφάλου σας και φαίνεται να παίζουν βασικούς ρόλους στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και την κυτταρική σηματοδότηση .
- Ενώ η έρευνα είναι μικτή, μια ανασκόπηση κλινικών δοκιμών έδειξε ότι σε ορισμένες μελέτες, η κατανάλωση ωμέγα-3 με τη μορφή ιχθυελαίου μειώνει τις βαθμολογίες κατάθλιψης .
Μαύρη σοκολάτα
- Η σοκολάτα είναι πλούσια σε πολλές ενώσεις που ενισχύουν τη διάθεση.
- Η ζάχαρη του μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση αφού είναι μια γρήγορη πηγή καυσίμου για τον εγκέφαλό σας .
- Επιπλέον, μπορεί να απελευθερώσει έναν καταρράκτη από ενώσεις καλής αίσθησης, όπως καφεΐνη, θεοβρωμίνη και Ν-ακυλαιθανολαμίνη-μια ουσία χημικά παρόμοια με τα κανναβινοειδή που έχει συνδεθεί με τη βελτίωση της διάθεσης .
- Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί συζητούν εάν η σοκολάτα περιέχει αρκετές από αυτές τις ενώσεις για να προκαλέσει ψυχολογική απάντηση .
Ζυμωμένα τρόφιμα
- Τα ζυμωμένα τρόφιμα , τα οποία περιλαμβάνουν κίμτσι, γιαούρτι, κεφίρ, κομπούχα και λάχανο τουρσί, μπορούν να βελτιώσουν την υγεία και τη διάθεση του εντέρου.
- Η διαδικασία ζύμωσης επιτρέπει στα ζωντανά βακτήρια να ευδοκιμούν σε τρόφιμα που μπορούν στη συνέχεια να μετατρέψουν τα σάκχαρα σε οινόπνευμα και οξέα .
- Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, δημιουργούνται προβιοτικά . Αυτοί οι ζωντανοί μικροοργανισμοί υποστηρίζουν την ανάπτυξη υγιών βακτηρίων στο έντερο και μπορεί να αυξήσουν τα επίπεδα σεροτονίνης.
- Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν είναι όλα τα ζυμωμένα τρόφιμα σημαντικές πηγές προβιοτικών, όπως στην περίπτωση της μπύρας, ορισμένων ψωμιών και κρασιού, λόγω μαγειρέματος και φιλτραρίσματος.