Διατροφή

Διατροφή τραύμα: Η σωστή διατροφή ενισχύει την ανάρρωση από τραυματική εγκεφαλική βλάβη

Διατροφή τραύμα: Η σωστή διατροφή ενισχύει την ανάρρωση από τραυματική εγκεφαλική βλάβη
Διατροφή τραύμα: Η λήψη αρκετών θερμίδων μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της διαδικασίας επούλωσης του εγκεφάλου

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Τις πρώτες ημέρες μετά από μια τραυματική εγκεφαλική βλάβη (TBI), το φαγητό είναι συχνά μια εκ των υστέρων σκέψη, καθώς οι κλινικοί γιατροί εστιάζουν στην ελαχιστοποίηση της βλάβης στον εγκέφαλο. Ωστόσο, μια νέα μελέτη προτείνει ότι η λήψη αρκετών θερμίδων μπορεί να βοηθήσει στην τόνωση της διαδικασίας επούλωσης του εγκεφάλου, καθιστώντας τη διατροφή σημαντικό στοιχείο για τη βελτίωση της φροντίδας του TBI. 


Όταν ένα άτομο έρχεται στο νοσοκομείο με τραυματικό εγκεφαλικό τραύμα, πολλοί ασθενείς πηγαίνουν για αρκετές ημέρες χωρίς να φάνε ή ακόμη και να λαμβάνουν διατροφή μέσω σωλήνα ή ενδοφλέβια. Ακόμη και τότε, τα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι κλινικοί για τον υπολογισμό των διατροφικών αναγκών ενός ασθενούς δεν έχουν σχεδιαστεί για τις μοναδικές περιστάσεις ενός εγκεφαλικού τραυματισμού και πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι περισσότεροι ασθενείς με ΤΒΙ λαμβάνουν πολύ λιγότερες θερμίδες από όσες χρειάζονται.

Το κλειδί για την έρευνα είναι ένας νέος βιοδείκτης που ανέπτυξε μια ερευνητική ομάδα για να αξιολογήσει τη διατροφική κατάσταση. Ενώ είναι δυνατό να μετρηθεί η ποσότητα των θερμίδων που καταναλώνει ένα άτομο, η μέτρηση του κατά πόσον η ποσότητα των θερμίδων που παρέχεται στον ασθενή για να καλύψει τις ενεργειακές του ανάγκες είναι πιο περίπλοκη. Για να καλύψουν αυτό το κενό, οι ερευνητές δημιούργησαν έναν τρόπο μέτρησης της ποσότητας γλυκόζης που παράγεται εσωτερικά καθώς το σώμα επεξεργάζεται τις εισροές ενέργειας. Αυτή η μέτρηση, που ονομάζεται κλασματική γλυκονεογένεση, κυμαίνεται από μηδέν (πλήρης τροφοδοσία) έως 100% (δραστικά υποτροφοδοτούμενη).

Για τη μελέτη, οι ερευνητές παρακολούθησαν πώς η διατροφική κατάσταση επηρεάζει την κλασματική γλυκονεογένεση και τη σύνθεση πρωτεϊνών σε ένα μοντέλο TBI επίμυ. Χρησιμοποίησαν οξείδιο του δευτερίου, γνωστό και ως βαρύ νερό, ως ιχνηθέτη για την αξιολόγηση της κλασματικής γλυκονεογένεσης και της πρωτεϊνικής σύνθεσης σε διάφορα μέρη του εγκεφάλου και του σώματος. Συγκρίνοντας αυτές τις δυναμικές σε αρουραίους με διαφορετικά επίπεδα θερμιδικής πρόσληψης, μπόρεσαν να αποκτήσουν γνώσεις για το πώς η διατροφή επηρεάζει τις διαδικασίες επούλωσης του εγκεφάλου.