Αν δεν έχετε ξαναφάει νιόκι, πραγματικά χάνετε! Ουσιαστικά, τα νιόκι είναι ένα μικρό ζυμαρικό που φτιάχνεται με κάποιο συνδυασμό πουρέ πατάτας, αλεύρι και μερικές φορές αυγά ή τυρί. Όταν γίνουν σωστά, είναι εξαιρετικά μαλακά και ελαφρώς λαστιχωτά. Δημιουργήστε τα πιο νόστιμο νιόκι με υπέροχη σάλτσα Pomodoro.
Νιόκι Pomodoro
Συστατικά συνταγής
- αλάτι
- 1,5 κιλό πατάτες
- 375 γρ αλεύρι ζυμαρικών, συν επιπλέον για το ξεσκόνισμα
- 1 μέτριο αυγό, ελαφρά χτυπημένο
- σιμιγδάλι, για ξεσκόνισμα
Για τη σάλτσα:
- 3 x 400 g κουτάκια ψιλοκομμένες ντομάτες
- 3 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, συν ένα ψιλόβροχο για το σερβίρισμα
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- ¼ κουταλάκι του γλυκού νιφάδες τσίλι
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- μάτσο μυρωδικά, δεμένα μεταξύ τους (ρίγανη, θυμάρι και δάφνη όλα λειτουργούν καλά)
- χούφτα βασιλικό
- ρικότα, πεκορίνο ή χορτοφαγική εναλλακτική, ψιλοτριμμένη, για σερβίρισμα
Μέθοδος Παρασκευής
ΒΗΜΑ 1
Ζεσταίνετε το φούρνο στους 200C. Απλώνετε μια στρώση αλατιού σε ένα ταψί και βάζετε από πάνω τις πατάτες. Ψήνετε για 50 λεπτά-1 ώρα ή μέχρι να μαλακώσουν όταν τοποθετήσετε ένα μαχαίρι για μαχαιροπίρουνα. Αφήστε το να κρυώσει για 10 λεπτά και στη συνέχεια ξεφλουδίστε τις ακόμα ζεστές φλούδες. Περάστε τις πατάτες από ένα ρύζι ή σπρώξτε από ένα σουρωτήρι χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι σε μια επιφάνεια εργασίας και μετά αφήστε τις να κρυώσουν. Προσθέστε το αλεύρι, το αυγό και ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι στην πατάτα και βάλτε τα όλα μαζί με τα χέρια σας απαλά μέχρι να έχετε μια ομοιόμορφη ζύμη – μην την καταπονήσετε. Χωρίζετε τη ζύμη στα τέσσερα. Τυλίξτε κάθε κομμάτι σε ένα μακρύ λουκάνικο σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια με διάμετρο περίπου 2 cm. Κόβετε το καθένα σε ψήγματα 1,5-2 εκ. Μπορείτε να τα κρατήσετε έτσι ή να κυλήσετε ραβδώσεις πάνω τους με το πίσω μέρος ενός πιρουνιού ή ένα κουπί ζυμαρικών με ραβδώσεις. Αφήνουμε στην άκρη σε ταψί πασπαλισμένο με σιμιγδάλι.
ΒΗΜΑ 2
Για τη σάλτσα, χτυπήστε τις ντομάτες σε κονσέρβα χρησιμοποιώντας ένα μπλέντερ κανάτας ή μπλέντερ χειρός. Ζεσταίνετε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά, προσθέτετε το κρεμμύδι και μια πρέζα αλάτι και τσιγαρίζετε για 10-15 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα. Προσθέστε το σκόρδο και το τσίλι και μαγειρέψτε για 1 λεπτό, στη συνέχεια προσθέστε τη ζάχαρη, τις ψιλοκομμένες ντομάτες και τα μυρωδικά και αφήστε τα να σιγοβράσουν. Μαγειρέψτε, ξεσκέπαστο, για 20 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. Αλατοπιπερώνετε κατά βούληση.
ΒΗΜΑ 3
Φέρτε ένα μεγάλο τηγάνι με ελαφρά αλατισμένο νερό να βράσει. Προσθέστε τα νιόκι σε δύο δόσεις και μαγειρέψτε για 2-3 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν στην επιφάνεια. Στραγγίζετε τα νιόκι σε ένα σουρωτήρι και μετά τα ρίχνετε στο τηγάνι με τη σάλτσα ντομάτας. Ρίξτε ένα κουτάλι σε ένα μεγάλο πιάτο και στη συνέχεια προσθέστε το βασιλικό, το τριμμένο τυρί και λίγο ελαιόλαδο.
Μπορείτε να ανοίξετε-παγώστε τα νιόκι σε δίσκους και στη συνέχεια να τα αποθηκεύσετε σε σακούλες σάντουιτς για έως και τρεις μήνες, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να μαγειρευτούν για 3-5 λεπτά από την κατάψυξη.
Καλή σας απόλαυση!!!