Φτιάξτε αυτό το πιάτο για ένα όμορφο μεγάλο οικογενειακό τραπέζι! Αποτελεί μία καταπληκτική συνταγή, αν και θα σας πάρει ώρα για να τη δημιουργήσετε. Το οστρακοειδή χρειάζονται πολύ καλό καθάρισμα. Αν καταφέρετε και τα πλύνετε καλά, το μεγαλύτερο μέρος της παρασκευής θα έχει γίνει! Ξεκινήστε να φτιάχνετε τη συνταγή και δε θα χάσετε!
Βάλτε τα οστρακοειδή στη διατροφή σας
Υλικά συνταγής:
- καλή πρέζα σαφράν
- 12 στρείδια (περίπου 250γρ)
- 12 μύδια (περίπου 250γρ)
- 8 μεγάλες γαρίδες, κοχύλια και κεφάλια
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 ασκαλώνια, ψιλοκομμένα
- 1 σέλερι, ψιλοκομμένο
- 5 σκελίδες σκόρδο, θρυμματισμένες
- 150ml λευκό κρασί
- 50ml λικέρ με γλυκάνισο
- 500ml ζωμό ψαριού
- 200γρ κριθαράκι
- μαϊντανός μικρής συσκευασίας, ψιλοκομμένος
- εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- τραγανό ψωμί, για το σερβίρισμα
Παρασκευή συνταγής:
- Βράζετε στον βραστήρα νερό, βάζετε το σαφράν σε ένα μικρό μπολ, ρίχνετε πάνω 100ml ζεστό νερό και αφήνετε στην άκρη. Βάλτε τα στρείδια και τα μύδια σε ένα μεγάλο σουρωτήρι και ξεπλύνετε κάτω από κρύο νερό. Τρίψτε τα κοχύλια και απομακρύνετε τυχόν μουστάκια. Χρησιμοποιήστε ένα μικρό οδοντωτό μαχαίρι για να κόψετε τις πλάτες της γαρίδας, μέσα από τα κελύφη, τραβώντας έξω τυχόν μαύρα εντόσθια που βρίσκετε.
- Ζεσταίνετε το λάδι σε ένα μεγάλο πιάτο κατσαρόλας ή σε βαθύ τηγάνι. Προσθέστε τα ασκαλώνια, το σέλερι και το σκόρδο και τηγανίζετε σε χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά μέχρι να αρχίσει να μαλακώνει. Προσθέστε το κρασί και το λικέρ και αφήστε να βράσει. Σιγοβράστε για 1-2 λεπτά και στη συνέχεια προσθέστε τον ζωμό, το σαφράν με το υγρό και λίγο καρύκευμα. Όταν φουσκώσει, χαμηλώσει για να σιγοβράσει και ανακατέψτε με το κριθαράκι. Σκεπάστε το τηγάνι με ένα καπάκι και μαγειρέψτε για 4 λεπτά.
- Προσθέστε τα οστρακοειδή, ξανασκεπάστε και μαγειρέψτε για 5 λεπτά ακόμα μέχρι να μαγειρευτούν τα ζυμαρικά, οι γαρίδες να ροδίσουν και τα κοχύλια να είναι όλα ανοιχτά (πετάξτε όσα δεν είναι). Πασπαλίστε με μαϊντανό και σερβίρετε σε μπολ με λίγο λάδι και τραγανό ψωμί.
Καλή σας όρεξη!!!