Αν και η υγιεινή διατροφή μπορεί να είναι αρκετά απλή, η αύξηση των δημοφιλών «δίαιτων» και των τάσεων διατροφής έχει προκαλέσει σύγχυση. Στην πραγματικότητα, αυτές οι τάσεις συχνά αποσπώνται από τις βασικές διατροφικές αρχές που είναι πιο σημαντικές.
Αυτός είναι ένας αναλυτικός οδηγός για αρχάριους για την υγιεινή διατροφή, βασισμένος στην τελευταία επιστήμη της διατροφής
Λόγοι για να τρώτε υγιεινά
- Η έρευνα συνεχίζει να συνδέει σοβαρές ασθένειες με κακή διατροφή.
- Η υγιεινή διατροφή μπορεί να μειώσει δραστικά τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και καρκίνου, των κορυφαίων δολοφόνων του κόσμου
- Μια καλή διατροφή μπορεί να βελτιώσει όλες τις πτυχές της ζωής, από τη λειτουργία του εγκεφάλου έως τη σωματική απόδοση. Στην πραγματικότητα, η τροφή επηρεάζει όλα τα κύτταρα και τα όργανα σας.
- Εάν συμμετέχετε σε άσκηση ή αθλητισμό, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια υγιεινή διατροφή θα σας βοηθήσει να αποδώσετε καλύτερα .
Επεξήγηση θερμίδων και ισοζυγίου ενέργειας
- Τα τελευταία χρόνια, η σημασία των θερμίδων έχει παραμεριστεί.
- Η μέτρηση θερμίδων δεν είναι πάντα απαραίτητη, η συνολική πρόσληψη θερμίδων εξακολουθεί να παίζει βασικό ρόλο στον έλεγχο βάρους και την υγεία.
- Εάν βάλετε περισσότερες θερμίδες από αυτές που καίτε, θα τις αποθηκεύσετε ως νέο μυ ή σωματικό λίπος . Εάν καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες από ό, τι καίτε κάθε μέρα, θα χάσετε βάρος .
- Εάν θέλετε να χάσετε βάρος, πρέπει να δημιουργήσετε κάποια μορφή έλλειψης θερμίδων.
- Εάν προσπαθείτε να αυξήσετε το βάρος και να αυξήσετε τη μυϊκή μάζα, τότε πρέπει να τρώτε περισσότερα από τα εγκαύματα του σώματός σας.
Τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά είναι υδατάνθρακες , λίπη και πρωτεΐνες .
Υδατάνθρακες
- 4 θερμίδες ανά γραμμάριο. Όλα τα αμυλούχα τρόφιμα όπως ψωμί, ζυμαρικά και πατάτες . Περιλαμβάνει επίσης φρούτα , όσπρια , χυμούς, ζάχαρη και ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα .
Πρωτεΐνη
- 4 θερμίδες ανά γραμμάριο. Οι κύριες πηγές περιλαμβάνουν κρέας και ψάρι , γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, όσπρια και χορτοφαγικές εναλλακτικές λύσεις όπως το tofu .
Λίπη
- 9 θερμίδες ανά γραμμάριο. Οι κύριες πηγές περιλαμβάνουν ξηρούς καρπούς, σπόρους, έλαια, βούτυρο , τυρί , λιπαρά ψάρια και λιπαρά κρέατα.