Ο σίδηρος είναι ένα ορυκτό που βοηθά το σώμα να παραδώσει οξυγόνο στα κύτταρα και είναι σημαντικό για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Είναι ζωτικής σημασίας κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής, όταν τα παιδιά μεγαλώνουν με γρήγορο ρυθμό. Είναι επίσης ιδιαίτερης σημασίας όταν τα κορίτσια αρχίζουν την έμμηνο ρύση, λόγω της απώλειας αίματος. Εάν η διατροφή του παιδιού σας στερείται σιδήρου, μπορεί να αναπτύξει μια κατάσταση που ονομάζεται ανεπάρκεια σιδήρου. Χωρίς θεραπεία μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του παιδιού σας. Για να αποφευχθεί η ανεπάρκεια σιδήρου και η αναιμία, τα παιδιά πρέπει να τρώνε τρόφιμα που είναι φυσικά πλούσια σε σίδηρο.
Τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο
Παρακάτω θα δείτε μερικές πηγές σιδήρου, αλλά και προτάσεις για το πώς θα μπορούσατε να σερβίρετε τις συγκεκριμένες τροφές.
- Το κρέας, τα ψάρια και τα πουλερικά είναι όλες καλές πηγές σιδήρου, ο οποίος απορροφάται πιο αποτελεσματικά από το σώμα. Ωστόσο, σε μερικά παιδιά δεν τους αρέσει η γεύση του κρέατος, ενώ άλλα βρίσκουν το κρέας πολύ σκληρό και δύσκολο να το μασήσουν. Αν έχετε χρόνο, αλέστε λίγο το κρέας ή το ψάρι και πειραματιστείτε με τα συνοδευτικά για να αλλάξετε τη γεύση.
- Φασολάκια και φακές: Αν στα παιδιά σας δεν αρέσει το κρέας, τότε τα φασόλια και οι φακές είναι ένας μεγάλος συμβιβασμός. Προσθέτουμε σάλτσες με βάση την ντομάτα για επιπλέον απορρόφηση. Εναλλακτικά κάντε ντιπ, όπως χούμους και σερβίρετε με κομμένη πιπεριά (βιταμίνη C).
- Εμπλουτισμένα δημητριακά και βρώμη: Ένα εμπλουτισμένο δημητριακό χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη ή ένα πιάτο πλιγούρι βρώμης είναι ένας εύκολος τρόπος για να βοηθήσετε τα μικρά σας να αυξήσουν την πρόσληψη σιδήρου. Από πάνω με φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C (όπως φράουλες/ βατόμουρα για επιπλέον απορρόφηση).
- Αυγά: Οι κρόκοι αυγών είναι μια καλή πηγή σιδήρου. Σερβίρετε τα αυγά με διάφορους τρόπους για πρωινό, μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο. Με μια πλευρά φρούτων ή λαχανικών πλούσια σε βιταμίνη C. Χρησιμοποιήστε τα στο ψήσιμο ή στις τηγανίτες και σερβίρετε με μαρμελάδα chia ή φρέσκα μούρα.
- Πράσινα λαχανικά: Τα φυλλώδη λαχανικά όπως το μπρόκολο, το σπανάκι και το λάχανο είναι μερικά από τα καλύτερα λαχανικά για σίδηρο. Ωστόσο, πολλά παιδιά τους μυρίζουν άσχημα. Δοκιμάστε να ενσωματώσετε σπανάκι σε μια ποικιλία πιάτων, όπως σούπες και σάλτσες. Θα μαραθεί και μπορεί να είναι πιο αποδεκτό. Μπορείτε ακόμη και να το αναμίξετε σε σάλτσες. Το ψήσιμο λαχανικών, κατά τη γνώμη μου, είναι ένας φιλικός προς τα παιδιά τρόπος μαγειρέματος λαχανικών. Δοκιμάστε να σερβίρετε ψητό μπρόκολο ή τσιπς λάχανου. Για να ενισχύσετε την απορρόφηση, δοκιμάστε να τα σερβίρετε με φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Πασπαλίστε τα τσιπς λάχανου πάνω από τσίλι που γίνεται με σάλτσα με βάση την ντομάτα, αναμείξτε σπανάκι σε σάλτσα ζυμαρικών με βάση την ντομάτα.
- Σπόροι και ξηροί καρποί: Σερβίρετε μια χούφτα ξηρούς καρπούς και σπόρους όπως κάσιους, αμύγδαλα και σπόρους κολοκύθας με μερικά φρέσκα μούρα. (Μην σερβίρετε σε μικρά παιδιά ολόκληρα καρύδια, καθώς μπορεί να αποτελούν κίνδυνο πνιγμού). Προσθέστε ξηρούς καρπούς σε σπιτική γκρανόλα και από πάνω μάνγκο και μούρα για να βοηθήσετε στην απορρόφηση. Χρησιμοποιήστε αλεύρι αμυγδάλου και ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς στο ψήσιμο.
- Αποξηραμένα φρούτα: Οι σταφίδες και τα αποξηραμένα βερίκοκα είναι μια πηγή σιδήρου που τα παιδιά αγαπούν να τρώνε! Προσθέστε σε σπιτική γκρανόλα και από πάνω φρούτα για να βοηθήσετε την απορρόφηση.