Η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική, όχι μόνο για το σώμα σας, αλλά και για το μυαλό σας. Η διατροφή έχει αντίκτυπο σε πολλά στοιχεία της υγείας, όπως το βάρος, την αθλητική απόδοση και τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του διαβήτη τύπου 2. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί επίσης να έχει αντίκτυπο στην ψυχική υγεία. Ας καταλάβουμε τη σχέση ανάμεσα στο φαγητό και τα συναισθήματα.
Μια ισορροπημένη, θρεπτική διατροφή μπορεί να μας βοηθήσει να σκεφτόμαστε πιο καθαρά, να νιώθουμε πιο ξύπνιοι και να βελτιώσουμε τη συγκέντρωση και την προσοχή μας. Αντίθετα, μια ανεπαρκής διατροφή ή μια κακή διατροφή μπορεί να προκαλέσει κόπωση, μειωμένη λήψη αποφάσεων, αργό χρόνο αντίδρασης, άγχος και μελαγχολία.
Η Επιστήμη της Τροφής και των Συναισθημάτων
Η σύνδεση μεταξύ του φαγητού και των συναισθημάτων προκύπτει από τη στενή σχέση μεταξύ του εγκεφάλου σας και του γαστρεντερικού σας συστήματος, ο οποίος μερικές φορές αναφέρεται ως «δεύτερος εγκέφαλος».
Αν αναρωτιέστε πως ακριβώς λειτουργεί τότε θα πρέπει να μάθετε ότι δισεκατομμύρια βακτήρια ζουν στον γαστρεντερικό σωλήνα σας, επηρεάζοντας τη σύνθεση χημικών ενώσεων που μεταφέρουν συνεχώς μηνύματα από το στομάχι στον εγκέφαλο. Η ντοπαμίνη και η σεροτονίνη είναι δύο κοινά παραδείγματα αυτού.
Η κατανάλωση θρεπτικών τροφών ενθαρρύνει την ανάπτυξη «καλών» βακτηρίων, τα οποία με τη σειρά τους επηρεάζουν τη σύνθεση αυτών των ενώσεων. Όταν η παραγωγή είναι στο αποκορύφωμά της, ο εγκέφαλός σας λαμβάνει αυτά τα καλά σήματα δυνατά και καθαρά και η ψυχική σας κατάσταση το αντανακλά. Όταν η κατασκευή πάει στραβά, η διάθεσή σας μπορεί επίσης να υποφέρει.
Η ζάχαρη είναι γνωστή ως η κύρια αιτία της φλεγμονής. Τρέφει «κακούς» μικροοργανισμούς στο γαστρεντερικό σύστημα. Μπορεί, κατά ειρωνικό τρόπο, να προκαλέσει μια παροδική αύξηση στους νευροδιαβιβαστές «καλής αίσθησης», όπως η ντοπαμίνη. «Ούτε αυτό το θέλετε», λέει ο Δρ Φερνάντεθ-Τέρνερ, καθώς, «Αυτές οι αυξήσεις παρέχουν ένα σύντομο υψηλό επίπεδο σακχάρου που ακολουθείται από μια σκληρή κατάρρευση».
Όταν τρώτε γεύματα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, προετοιμάζεστε για λιγότερες εναλλαγές της διάθεσης και καλύτερη ικανότητα εστίασης. Οι καθαρές δίαιτες, που αποτελούνται κυρίως από ολόκληρα, μη επεξεργασμένα τρόφιμα, έχουν επίσης αποδειχθεί σε μελέτες ότι βοηθούν με τα συναισθήματα λύπης και άγχους. Οι ανθυγιεινές δίαιτες, από την άλλη πλευρά, έχουν συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο άνοιας ή εγκεφαλικού.