Τα οφέλη των παντζαριών για την υγεία έχουν ερευνηθεί ευρέως. Μπορούν να μειώσουν τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης, να ενισχύσουν την ενέργεια και να μειώσουν τη φλεγμονή. Η χαμηλή περιεκτικότητά τους σε νάτριο και λίπος και η υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ μπορεί να υποστηρίξει την ψυχική και συναισθηματική ευεξία.
1. Μπορεί να έχει αντικαρκινικές ιδιότητες
Η φυτική χρωστική ουσία που δίνει στα παντζάρια το πλούσιο, μωβ-βυσσινί χρώμα του είναι η βητακυανίνη, ένας ισχυρός παράγοντας που θεωρείται ότι βοηθά στην καταστολή της ανάπτυξης ορισμένων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου της ουροδόχου κύστης.
2. Μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση
Τα παντζάρια είναι φυσικά πλούσια σε ενώσεις που ονομάζονται νιτρικά άλατα, γεγονός που τα καθιστά φιλικά προς την καρδιά. Τα νιτρικά άλατα βοηθούν στη βελτίωση της ροής του αίματος χαλαρώνοντας τα αιμοφόρα αγγεία, μειώνοντας την αρτηριακή ακαμψία και προάγοντας τη διαστολή που δυνητικά μειώνει την αρτηριακή πίεση. Η μείωση της αρτηριακής πίεσης είναι ευεργετική για την αποφυγή καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Μελέτες υποδεικνύουν ότι οι τροφές πλούσιες σε νιτρικά άλατα, όπως το παντζάρι, μπορεί επίσης να βοηθήσουν στην επιβίωση της καρδιακής προσβολής.
3. Μπορεί να βελτιώσει την απόδοση της άσκησης και να υποστηρίξει τα επίπεδα ενέργειας
Μελέτες το υποστηρίζουν με ευρήματα που αναφέρουν ότι όταν οι αθλητές προσθέτουν χυμό παντζαριού στο πρόγραμμα τους, μπορεί να υποστηρίξουν την αντοχή στην άσκηση και να βελτιώσουν την απόδοση. Βοηθά επίσης την ανάρρωση γιατί όταν οι μύες βρίσκονται σε κατάσταση ηρεμίας, τα νιτρικά άλατα στα παντζάρια βοηθούν να φέρει περισσότερο οξυγόνο στα μυϊκά κύτταρα βοηθώντας τους μύες να ανακάμψουν πιο αποτελεσματικά. Για τους υπόλοιπους από εμάς, η συμπερίληψη των παντζαριών στη διατροφή μας μπορεί να είναι η ενεργειακή ώθηση που χρειαζόμαστε.
4. Μπορεί να βελτιώσει την πεπτική υγεία
Τα παντζάρια είναι μια από τις πιο πλούσιες πηγές γλουταμίνης, ενός αμινοξέος που είναι απαραίτητο για την υγεία και τη συντήρηση του εντέρου μας. Είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες, εκτός από την υποστήριξη της λειτουργίας του εντέρου, βοηθούν στην υποστήριξη του περιβάλλοντος του εντέρου και των ευεργετικών βακτηρίων που κατοικούν εκεί.
5. Μπορεί να είναι αντιφλεγμονώδες
Τα κόκκινα παντζάρια έχουν καταταχθεί ως ένα από τα 10 πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά λαχανικά. Οι ενώσεις βεταλαΐνης, υπεύθυνες για το κόκκινο χρώμα της ρίζας, έχει αποδειχθεί ότι έχουν υψηλές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτό σημαίνει ότι βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες και μπορεί να είναι χρήσιμα στην καταπολέμηση καταστάσεων που σχετίζονται με την ηλικία, όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.
Είναι το παντζάρι ασφαλές για όλους;
Για μερικούς ανθρώπους, η κατανάλωση παντζαριών μπορεί να προκαλέσει βετουρία, ένα κόκκινο ή ροζ χρώμα στα ούρα ή στα κόπρανα. Είναι εντελώς ακίνδυνο! Τα πράσινα παντζάρια και, σε μικρότερο βαθμό, οι ρίζες περιέχουν υψηλά επίπεδα μιας φυσικής ένωσης που ονομάζεται οξαλικό. Άτομα με ιστορικό πέτρες στα νεφρά που περιέχουν οξαλικά θα πρέπει να αποφεύγουν την υπερκατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά, όπως το παντζάρι.