Ερευνητές του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ κατέληξαν στη διαπίστωση ότι η πλειοψηφία των περιπτώσεων υπογονιμότητας λόγω διαταραχών ωορρηξίας σε κατά τα άλλα υγιείς γυναίκες, θα μπορούσαν να αποφευχθούν μέσω αλλαγής στη διατροφή και στον τρόπο ζωής.
Η κατάλληλη διατροφή περιλαμβάνει:
– Μεγαλύτερη κατανάλωση μονοακόρεστων λιπαρών αντί για τρανς λιπαρά
– Φυσική πρωτεΐνη αντί για ζωική
– Προϊόντα ολικής αλέσεως
– Περιορισμένη κατανάλωση γαλακτοκομικών με υψηλά λιπαρά
– Πολυβιταμίνες και σίδηρο από λαχανικά και συμπληρώματα.
Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής περιλαμβάνουν:
– Κατανάλωση περιορισμένων ποσοτήτων καφέ και αλκοόλ
– Αυξημένη φυσική δραστηριότητα
– Διακοπή του καπνίσματος
Για διάστημα 8 ετών, η ερευνητική ομάδα παρακολούθησε τον τρόπο ζωής και τη διατροφή 17.544 γυναικών, καθώς προσπαθούσαν να συλλάβουν ή έχοντας συλλάβει. Καμία από αυτές δεν είχε ιστορικό υπογονιμότητας.
Η υιοθέτηση σε μεγαλύτερο βαθμό της κατάλληλης για τη γονιμότητα διατροφής φάνηκε να σχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο υπογονιμότητας λόγω διαταραχών ωορρηξίας και -σε μικρότερο βαθμό- υπογονιμότητας που οφειλόταν σε άλλα αίτια.
O συνδυασμός 5 ή περισσοτέρων παραγόντων χαμηλού κινδύνου όσον αφορά τον τρόπο ζωής, περιλαμβανομένων του ελέγχου του βάρους, της άσκησης και της διατροφής, φάνηκε να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο κατά 69% για υπογονιμότητα σχετική με την ωορρηξία.
Ο κίνδυνος υπογονιμότητας μειώθηκε στο 66% για τις γυναίκες που συμμορφώθηκαν με την κατάλληλη διατροφή και στο 27% στην περίπτωση που η υπογονιμότητα οφειλόταν σε άλλα αίτια. Οι επιστήμονες παρατήρησαν επίσης ότι το αυξημένο σωματικό βάρος αυξάνει την πιθανότητα υπογονιμότητας λόγω διαταραχών της ωορρηξίας.