Διατροφή

Διατροφή: Πώς να φτιάξετε μαγιονέζα χωρίς γλουτένη στο σπίτι

Διατροφή: Πώς να φτιάξετε μαγιονέζα χωρίς γλουτένη στο σπίτι
Διατροφή: Παραδοσιακά, η μαγιονέζα μπορεί να παρασκευαστεί από φυσικά συστατικά που δεν περιέχουν γλουτένη, συχνά, ωστόσο, προστιθέμενα μπαχαρικά ή υλικά θα μπορούσαν να κάνουν την κοινή μαγιονέζα της αγοράς ακατάλληλη για εκείνους που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη. Εάν, λοιπόν, θέλετε να αποφύγετε τους εξονυχιστικούς ελέγχους στους διαδρόμους των σούπερ μάρκετ, μπορείτε να παρασκευάσετε εύκολα στο σπίτι τη δική σας μαγιονέζα και να διασφαλίσετε ότι δεν θα περιέχει γλουτένη.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Τα άτομα που ακολουθούν μια διατροφή χωρίς γλουτένη πρέπει να αποφεύγουν το σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη και άλλα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη. Ενώ, παραδοσιακά η μαγιονέζα μπορεί να παρασκευαστεί από φυσικά συστατικά που δεν περιέχουν γλουτένη, συχνά προστιθέμενα μπαχαρικά ή υλικά θα μπορούσαν να κάνουν την κοινή μαγιονέζα της αγοράς ακατάλληλη για εκείνους που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη.


Εάν, λοιπόν, θέλετε να αποφύγετε τον εξονυχιστικό έλεγχο στους διαδρόμους των σούπερ μάρκετ, μπορείτε να παρασκευάσετε εύκολα στο σπίτι τη δική σας μαγιονέζα και να διασφαλίσετε ότι δεν θα περιέχει γλουτένη.

Για να φτιάξετε την πεντανόστιμη σπιτική μαγιονέζα χωρίς γλουτένη, θα χρειαστείτε τα ακόλουθα υλικά:

  • 1 μεγάλο αυγό
  • 1 φλιτζάνι λάδι
  • 1 κουταλιά της σούπας (15 mL) ξίδι (π.χ. λευκό, κόκκινο ή μηλόξυδο)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού (5 mL) χυμό λεμονιού
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • επιπλέον μπαχαρικά, όπως μαύρο ή άσπρο πιπέρι, μουστάρδα Ντιζόν, σπόρους μουστάρδας, σελινόσπορο
  • μια πρέζα ζάχαρης (προαιρετικά)

Πώς να φτιάξετε τη σπιτική μαγιονέζα:

Σε έναν μικρό επεξεργαστή τροφίμων, ανακατέψτε το αυγό για περίπου 30 δευτερόλεπτα. Στη συνέχεια, προσθέστε το ξύδι και το αλάτι και ανακατέψτε για άλλα 30 δευτερόλεπτα. Ανακατέψτε αργά, προσθέτοντας το λάδι – μερικές σταγόνες κάθε φορά. Εάν προσθέσετε πάρα πολύ λάδι πολύ γρήγορα, η μαγιονέζα σας μπορεί να μην πυκνώνει σωστά. Ανακατέψτε το χυμό λεμονιού και τυχόν επιπλέον μπαχαρικά που θέλετε να προσθέσετε.

Παρόλο που είναι ωραίο να πειραματιστείτε με διαφορετικούς τύπους λαδιών και ξιδιών στη σπιτική σας συνταγή για μαγιονέζα, φροντίστε να αποφύγετε τη χρήση ξιδιού βύνης ή ρυζιού, καθώς μπορεί να περιέχουν γλουτένη.

Επιπλέον, δεδομένου ότι τα αυγά που χρησιμοποιούνται σε αυτήν τη συνταγή αφήνονται ωμά, μπορεί να είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε παστεριωμένα αυγά για να περιορίσετε κάθε κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης. Φυλάξτε τη σπιτική μαγιονέζα στο ψυγείο για έως και 14 ημέρες. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε μυρωδιά, μούχλα ή ξαφνική αλλαγή στο χρώμα της μαγιονέζας, είναι καλύτερο να την απορρίψετε.