Διατροφή

Διατροφή μέσης ηλικίας: Το μυστικό συστατικό για την υγιή γήρανση

Διατροφή μέσης ηλικίας: Το μυστικό συστατικό για την υγιή γήρανση
Διατροφή μέσης ηλικίας: Ένα εύρημα που ξεχώρισε ήταν η σχέση μεταξύ της πλανητικής υγιεινής διατροφής και της υγιούς γήρανσης.

Η διατροφή σας στη μέση ηλικία μπορεί να διαμορφώσει την υγεία σας μετά τα 70. Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά νέα έρευνα υποστηρίζει αυτόν τον ισχυρισμό. Η μελέτη δείχνει ότι η διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής στα 40 σας θα μπορούσε να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητές σας για υγιή γήρανση. Λιγότερο από το 10% των ατόμων καταφέρνουν να διατηρήσουν ισχυρή σωματική, γνωστική και ψυχική υγεία μετά την ηλικία των 70 ετών, αλλά τα κλειδιά για να ενταχθείς σε αυτήν την ελίτ ομάδα μπορεί να είναι στο πιάτο σου.

Δίαιτα μέσης ηλικίας και μελλοντική υγεία

Η έρευνα, η οποία επικεντρώθηκε σε ένα εκτεταμένο σύνολο δεδομένων με περισσότερα από 100.000 άτομα που παρακολουθήθηκαν για 30 χρόνια, έφερε στο φως μερικές συναρπαστικές ιδέες. Διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που διατηρούσαν υγιεινή διατροφή από τα 40 τους είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να απολαμβάνουν μια σωματική και πνευματική κατάσταση υψηλής λειτουργικότητας στην ηλικία των 70 ετών. Στην πραγματικότητα, η πιθανότητα μακροζωίας και υγιούς γήρανσης αυξήθηκε έως και κατά 84% σε σύγκριση με εκείνους που το έκαναν να μην διατηρείτε μια υγιεινή διατροφή.

«Τα άτομα που ακολουθούσαν υγιεινά διατροφικά πρότυπα στη μέση ηλικία, ειδικά αυτά που ήταν πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και υγιή λίπη, είχαν σημαντικά περισσότερες πιθανότητες να επιτύχουν υγιή γήρανση», δήλωσε η Δρ Anne-Julie Tessier, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Harvard TH Chan School. Δημόσιας Υγείας. Η έρευνα παρέχει μια πολύ σημαντική ένδειξη: «Η δίαιτά σας στη μέση ηλικία μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα της διαδικασίας γήρανσής σας».

Υπάρχει μαγική δίαιτα για υγιή γήρανση;

Ορισμένα τρόφιμα συνδέθηκαν με υψηλότερες πιθανότητες υγιούς γήρανσης, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, των λαχανικών, των δημητριακών ολικής αλέσεως, των ακόρεστων λιπαρών, των ξηρών καρπών, των όσπριων και των γαλακτοκομικών προϊόντων με χαμηλά λιπαρά. Αντίθετα, η υψηλή πρόσληψη τρανς λιπαρών, νατρίου, ολικών κρεάτων και επεξεργασμένων κρεάτων συνδέθηκε με χαμηλότερες πιθανότητες υγιούς γήρανσης.

Ενώ πολλές μελέτες έχουν διερευνήσει τον αντίκτυπο της διατροφής στις χρόνιες ασθένειες, αυτή η έρευνα εστιάζει μοναδικά στην υγιή γήρανση. Σε αυτό το πλαίσιο, η υγιής γήρανση δεν είναι απλώς η απουσία ασθένειας, αλλά η ικανότητα να ζει κανείς ανεξάρτητα, ενώ απολαμβάνει καλή ποιότητα ζωής καθώς μεγαλώνει. «Παραδοσιακά, η έρευνα και οι διατροφικές κατευθυντήριες γραμμές έχουν επικεντρωθεί στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις», δήλωσε ο Tessier. «Η μελέτη μας παρέχει αποδείξεις για διατροφικές συστάσεις ώστε να εξετάζεται όχι μόνο η πρόληψη ασθενειών αλλά και η προώθηση της γενικής υγιούς γήρανσης ως μακροπρόθεσμος στόχος».

Επανασχεδιάζοντας τις διατροφικές οδηγίες

Η έρευνα ανέλυσε δεδομένα από περισσότερους από 106.000 ανθρώπους από το 1986, με τους συμμετέχοντες να είναι τουλάχιστον 39 ετών και χωρίς χρόνιες ασθένειες. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μόνο το 9,2% των ερωτηθέντων είχαν διατηρήσει πλήρως τη σωματική, γνωστική και ψυχική τους ικανότητα μέχρι την ηλικία των 70 ετών. Με βάση οκτώ υγιεινά διατροφικά πρότυπα από προηγούμενες επιστημονικές μελέτες, σημειώθηκαν ορισμένες εντυπωσιακές τάσεις.

Ο εναλλακτικός δείκτης υγιεινής διατροφής, τηρώντας πιστά τις Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τους Αμερικανούς, εμφάνισε την ισχυρότερη συσχέτιση. Οι άνθρωποι που ακολούθησαν αυτό το διατροφικό πρότυπο είχαν 84% περισσότερες πιθανότητες να επιτύχουν υγιή γήρανση από εκείνους που δεν το έκαναν. Οι ειδικοί διαπίστωσαν επίσης ότι μια δίαιτα παρόμοια με αυτή της έκθεσης της επιτροπής EAT Lancet – η «διατροφή για την υγεία του πλανήτη» – είχε ουσιαστικό αντίκτυπο στην υγιή γήρανση.

«Ένα εύρημα που ξεχώρισε ήταν η σχέση μεταξύ της πλανητικής υγιεινής διατροφής και της υγιούς γήρανσης», είπε ο Tessier. «Αυτή η δίαιτα βασίζεται στην έκθεση της Επιτροπής EAT Lancet, η οποία δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τις φυτικές πρωτεΐνες και τα υγιή λίπη από βιώσιμες πηγές».

«Το γεγονός ότι αναδείχθηκε ως ένα από τα κορυφαία διατροφικά πρότυπα που σχετίζονται με την υγιή γήρανση είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον γιατί υποστηρίζει ότι μπορούμε να τρώμε μια δίαιτα που μπορεί να ωφελήσει τόσο την υγεία μας όσο και τον πλανήτη». Αυτά τα ευρήματα διατηρήθηκαν ακόμη και όταν λήφθηκαν υπόψη παράγοντες όπως η σωματική δραστηριότητα, που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν την υγεία. Κάθε υγιεινό διατροφικό πρότυπο συνδέθηκε με τη γενική υγιή γήρανση και με τα σωματικά, γνωστικά και νοητικά του στοιχεία.

Ο ρόλος των συμπληρωμάτων σε δίαιτες μέσης ηλικίας

Ενώ η κύρια εστίαση είναι σε ολόκληρα τρόφιμα, τα συμπληρώματα μπορούν επίσης να παίξουν υποστηρικτικό ρόλο σε μια δίαιτα μέσης ηλικίας που στοχεύει στην υγιή γήρανση. Ορισμένες βιταμίνες και μέταλλα, όπως η βιταμίνη D, τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και τα αντιοξειδωτικά, έχει αποδειχθεί ότι ωφελούν τη γνωστική και σωματική υγεία.

Καθώς το επίκεντρο της μελέτης ήταν στα διατροφικά πρότυπα μέσης ηλικίας, η μελλοντική έρευνα μπορεί να βοηθήσει να διευκρινιστεί ο πιθανός αντίκτυπος της μετάβασης σε μια πιο υγιεινή διατροφή αργότερα στη ζωή. Ωστόσο, ένα πράγμα γίνεται σαφές από τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης – οι σπόροι της υγιούς γήρανσης σπέρνονται στη μέση ηλικία.