Ψάχνετε για το απόλυτο κέικ μήλου με καρυκεύματα καραμέλας; Μόλις το βρήκατε: Φρέσκα κομμάτια μήλου και ψημένα πεκάν μοιάζουν με τρεις στρώσεις πλούσιου, σπογγώδους κέικ, διάσπαρτες με ένα εκπληκτικά νόστιμο γλάσο από φρέσκια καραμελωμένη ζάχαρη (συν άφθονο βούτυρο και κρέμα γάλακτος) – όλα με ένα πασπάλισμα ομοιόμορφου περισσότερα ζαχαρωμένα πεκάν.
ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
- Σπρέι μαγειρικής
- 3/4 γ.μισά πεκάν
- 3 γ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις λιωμένο με κουτάλες και ισοπεδωμένο
- 2 1/2 κουτ.κανέλα
- 1 κουτ.αλάτι kosher
- 1 κουτ.μαγειρική σόδα
- 1/2 κουτ.αλεσμένο μοσχοκάρυδο
- 1/4 κουτ.αλεσμένο μπαχάρι
- 1 γ.συσκευασμένη ανοιχτή καστανή ζάχαρη
- 1/2 γ.κρυσταλλική ζάχαρη
- 3μεγάλα αυγά
- 3/4 γ.λάδι κανόλας
- 3/4 γ.σάλτσα μήλου χωρίς ζάχαρη
- 1 κουτ.καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
- 4 γ.μήλα καθαρισμένα σε κύβους, όπως Pink Lady ή Granny Smith (από 2 μεγάλα μήλα)
Παγωμένη Καραμέλα
- 3/4 γ.ζάχαρη
- 3/4 γ.κρέμα γάλακτος
- 2 κουτ.καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
- 1 γ.(2 ξυλάκια) συν 2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κουτ.αλάτι kosher
- 3 γ.άχνη ζάχαρη
ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΕΙΣ
Βήμα 1
- Προθερμάνετε το φούρνο στους 350°F. Λιπάνετε 3 (9 ιντσών) στρογγυλές φόρμες για κέικ και στρώστε το κάτω μέρος με περγαμηνή. Απλώστε τα πεκάν σε ένα φύλλο ψησίματος και φρυγανίστε μέχρι να μυρίσουν, για 7 έως 8 λεπτά. Ψύξτε και μετά ψιλοκόψτε.
Βήμα 2
- Φτιάξτε το κέικ: Χτυπήστε μαζί το αλεύρι, την κανέλα, το αλάτι, τη μαγειρική σόδα, το μοσχοκάρυδο και το μπαχάρι σε ένα μπολ. Χτυπάμε τη ζάχαρη, τα αυγά, το λάδι, τη σάλτσα μήλου και τη βανίλια με ένα ηλεκτρικό μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να ενωθούν, 45 δευτερόλεπτα έως 1 λεπτό. Μειώστε την ταχύτητα του μίξερ στο χαμηλό και προσθέστε σιγά σιγά το μείγμα αλευριού, ξύνοντας τις πλευρές του μπολ όπως χρειάζεται. Διπλώστε τα μήλα και τα πεκάν.
Βήμα 3
- Μοιράζετε τη ζύμη σε έτοιμα τηγάνια. Ψήστε μέχρι να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο, 18 με 20 λεπτά. Ψύξτε σε ταψιά σε συρμάτινες σχάρες για 5 λεπτά και μετά αναποδογυρίστε τα σε σχάρες για να κρυώσουν εντελώς.
Βήμα 4
- Φτιάξτε το frosting: Ανακατέψτε τη ζάχαρη και 6 κουταλιές της σούπας νερό σε μια μικρή κατσαρόλα. Αφήστε να πάρει βράση σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και μαγειρέψτε, χωρίς να ανακατεύετε, μέχρι το μείγμα να πάρει ένα σκούρο κεχριμπαρένιο χρώμα, για 10 με 12 λεπτά.
Βήμα 5
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε σιγά σιγά την κρέμα γάλακτος και τη βανίλια, ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ψύξτε 30 λεπτά.
Βήμα 6
- Χτυπάμε το βούτυρο και το αλάτι με ένα ηλεκτρικό μίξερ σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν και να αφρατέψουν, για 3 με 4 λεπτά. Μειώστε την ταχύτητα στο χαμηλό και προσθέστε σιγά σιγά τη ζάχαρη ζαχαροπλαστικής, ξύνοντας τις πλευρές όσο χρειάζεται.
Βήμα 7
- Προσθέστε σιγά σιγά κρυωμένη καραμέλα. Αυξήστε την ταχύτητα σε μέτρια προς υψηλή και χτυπήστε μέχρι να αφρατέψουν, 1 με 2 λεπτά. Βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Βήμα 8
- Τοποθετήστε μια στρώση κέικ σε βάση για κέικ ή πιατέλα σερβιρίσματος και προσθέστε 3/4 φλιτζανιού frosting. Επαναλάβετε άλλες δύο φορές. Οι πλευρές παγετού με το υπόλοιπο πάγωμα. Γαρνίρουμε με ζαχαρωμένα πεκάν.