Μαζί με τα ζεστά βράδια και το εορταστικό κέφι, η εποχή κρύβει και έναν κρυφό κίνδυνο που αξίζει να τονιστεί, αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος. Με ιατρικούς όρους, ονομάζουμε αυτό το χειμώνα εμφράγματα. Σε αυτό συμβάλλουν αρκετοί παράγοντες, όπως η ξαφνική πτώση της θερμοκρασίας, η έλλειψη σωματικών δραστηριοτήτων και η αλλαγή στη διατροφή. Διαβάζοντας παρακάτω θα βρείτε τις 5 κορυφαίες τροφές που μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητές σας να υποστείτε καρδιακή προσβολή. Φροντίστε να μην συμπεριλάβετε κανένα από αυτά τα τρόφιμα στο πιάτο πρωινού σας.
Πρωινές καρδιακές προσβολές: 7 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε για μια υγιή καρδιά αυτόν τον χειμώνα
Μείνετε μακριά από αυτές τις 5 τροφές κατά τη διάρκεια του χειμώνα, για να αποτρέψετε τα πρωινά εμφράγματα:
Τα επεξεργασμένα κρέατα βλάπτουν την υγεία της καρδιάς
Ένα από τα πιο συνηθισμένα τρόφιμα πρωινού είναι τα επεξεργασμένα κρέατα, όπως τα λουκάνικα, το μπέικον κ.λπ. Δεν είναι μόνο κακό για την καρδιά σας, αλλά αποτελούν επίσης σοβαρές απειλές για την υγεία του εντέρου και των νεφρών σας. Τα επεξεργασμένα κρέατα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα και ανθυγιεινά λιπαρά, χοληστερόλη και νάτριο. Αυτά μπορούν να συμβάλουν στην ασυνήθιστη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες σας, η οποία μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητές σας να υποστείτε καρδιακή προσβολή.
Τηγανητά τρόφιμα για υψηλή χοληστερόλη
Τα τηγανητά τρόφιμα όπως οι τηγανιτές πατάτες, τα ψάρια και τα πατατάκια κ.λπ. έχουν εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε τρανς λιπαρά, τα οποία είναι επιβλαβή για την υγεία της καρδιάς σας. Η προσθήκη αυτών των τροφών στη διατροφή σας μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης και να μειώσει το ποσοστό της HDL (καλής) χοληστερόλης στο σώμα σας, θέτοντας την καρδιά σας σε υψηλό και αυξημένο κίνδυνο να υποστεί ξαφνική κατάρρευση.
Ποτά που μπορούν να προκαλέσουν καρδιακή προσβολή
Τα ζαχαρούχα ποτά όπως η σόδα, τα ενεργειακά ποτά και οι χυμοί φρούτων είναι γεμάτα με ζάχαρη, η οποία είναι ένας από τους κύριους ένοχους για την υγεία της καρδιάς σας. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης όχι μόνο σας κάνει να παίρνετε βάρος αλλά συμβάλλει επίσης σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση και αντίσταση στην ινσουλίνη, όλα αυτά είναι παράγοντες υψηλού κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες
Μια άλλη χειρότερη τροφή για την υγεία της καρδιάς σας, ειδικά τους χειμερινούς μήνες είναι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες. Μερικά από τα τρόφιμα που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία είναι το λευκό ψωμί, τα ζυμαρικά και τα αρτοσκευάσματα. Αυτά τα τρόφιμα είναι γεμάτα με ανθυγιεινούς υδατάνθρακες και μπορούν επίσης να προκαλέσουν αυξήσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η καθημερινή κατανάλωση αυτών των τροφών μπορεί να προκαλέσει συχνές αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα, που μπορεί να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία σας και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Αλμυρά τρόφιμα
Ναι, όχι μόνο η προσθήκη επιπλέον αλατιού στα φαγητά σας, ακόμη και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι μπορεί να αποτελέσουν σοβαρή απειλή για την υγεία της καρδιάς σας. Μερικά από αυτά τα τρόφιμα είναι τα πατατάκια, οι σούπες σε κονσέρβες και τα επεξεργασμένα σνακ. Μπορούν να συμβάλλουν στην υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.
Γαλακτοκομικά Προϊόντα Πλήρες Λίπος
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μια άλλη πηγή κακής υγείας της καρδιάς. Πώς συνδέονται; Τα πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το πλήρες γάλα, το βούτυρο και το τυρί μπορούν να συμβάλουν σε υψηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Γι’ αυτό συνιστάται πάντα να επιλέγετε φυτικό γάλα.
Καφές ή τσάι με περίσσεια ζάχαρης
Για όλους όσους δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς καφέ ή τσάι, ορίστε τι πρέπει να έχετε κατά νου όταν καταναλώνετε αυτό το ρόφημα. Μην προσθέτετε ζάχαρη. Η προσθήκη υπερβολικής ποσότητας γάλακτος και ζάχαρης μπορεί να είναι εξαιρετικά ανθυγιεινή, ειδικά για την καρδιά σας. Αυτές οι προσθήκες αυξάνουν την πρόσληψη θερμίδων, συμβάλλουν στην αύξηση βάρους και μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα οποία μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.