Το να τρώτε χούφτες ποπ κορν μικροκυμάτων μπορεί να είναι τέλειο για βραδιά κινηματογράφου, αλλά το σνακ σας θα μπορούσε να φορτώνει το σώμα σας με δυνητικά επιβλαβείς «για πάντα χημικές ουσίες», προειδοποιούν οι ειδικοί. Πολλές σακούλες ποπ κορν για φούρνο μικροκυμάτων είναι επενδεδυμένες με PFAS (υπερφθοροαλκύλια και πολυφθοροαλκυλικές ουσίες) και τα στοιχεία έχουν δείξει ότι αυτές οι χημικές ουσίες θα εκπλυθούν στο σνακ κατά τη διάρκεια του σκάσιμου.
Ποπ κορν μικροκυμάτων
Μελέτες έχουν βρει «υψηλά επίπεδα αυτών των ενώσεων στο αίμα των ανθρώπων που έτρωγαν τακτικά ποπ κορν στο φούρνο μικροκυμάτων, άρα εισέρχονται στην κυκλοφορία του αίματος», δήλωσε ο Δρ David Heber, ιδρυτικός διευθυντής του UCLA Center for Human Nutrition. Οι ενώσεις PFAS ονομάζονται για πάντα χημικές ουσίες επειδή διασπώνται πολύ αργά, συσσωρεύοντας τόσο στο περιβάλλον όσο και στο ανθρώπινο σώμα. Οι χημικές ουσίες βρίσκονται συνήθως σε παροχές πόσιμου νερού σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες και μπορούν να βρεθούν στο αίμα του 97% των κατοίκων των ΗΠΑ, εκτιμά η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
«Έχει δοθεί μεγάλη προσοχή στο πόσιμο νερό, αλλά το φαγητό είναι επίσης μια σημαντική πηγή έκθεσης και οι μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση ποπ κορν μικροκυμάτων και γρήγορου φαγητού σχετίζεται με υψηλότερα επίπεδα PFAS στο σώμα», δήλωσε ο David Andrews, ανώτερος επιστήμονας με η μη κερδοσκοπική Περιβαλλοντική Ομάδα Εργασίας. Τα χημικά PFAS αρχικά αναπτύχθηκαν τη δεκαετία του 1950 ως μέρος της αντικολλητικής επικάλυψης των τηγανιών, είπε ο Heber. Έκτοτε προστέθηκαν σε πολλά καταναλωτικά προϊόντα, όπως διαλύματα καθαρισμού, αδιάβροχο μακιγιάζ, αφρός πυρόσβεσης και ανθεκτικές στους λεκέδες επιστρώσεις για χαλιά και ταπετσαρίες. Οι κατασκευαστές ποπ κορν μικροκυμάτων προσθέτουν PFAS στην επένδυση των σακουλών για να μην μουλιάσει το λάδι που σκάει το καλαμπόκι, είπε ο Andrews.
Το PFAS βοηθά επίσης να μην καεί η τσάντα, είπε ο Heber. «Ξέρεις μερικές φορές, αν αφήσεις το ποπ κορν πολύ περισσότερο, θα καταλήξεις με μαυρισμένους πυρήνες που έχουν καεί;» είπε ο Χέμπερ. «Λοιπόν, είναι αρκετά ζεστό για να κάψει και το χαρτί, έτσι προστατεύει το χαρτί από το να προκαλέσει φωτιά στην κουζίνα». Όμως, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας σκάσιμο, το PFAS εκπλύνεται στο ποπ κορν, καθιστώντας το σνακ ένα από τα πιο διαβόητα μέσα με τα οποία οι χημικές ουσίες εισέρχονται στο ανθρώπινο σώμα, είπε ο Andrews. “Αυτός είναι στην πραγματικότητα ένας από τους πρώτους τύπους προϊόντων στους οποίους έκανε δοκιμές η FDA” για να ελέγξει την παρουσία PFAS, περίπου πριν από 15 χρόνια, είπε ο Andrews.
Μια μελέτη του 2019 διαπίστωσε ότι τα άτομα που έτρωγαν τακτικά ποπ κορν μικροκυμάτων έτειναν να έχουν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα PFAS στο αίμα, με βάση τα δεδομένα μιας δεκαετίας σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες περισσότερων από 10.500 ατόμων που συγκεντρώθηκαν από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ. Οι άνθρωποι που έτρωγαν ποπ κορν καθημερινά είχαν επίπεδα PFAS έως και 63% υψηλότερα από το μέσο όρο, σύμφωνα με αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Environmental Health Perspectives. Εντείνεται η ανησυχία για τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία του PFAS στους ανθρώπους. Για παράδειγμα, οι χημικές ουσίες PFAS φαίνεται να επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα, «άρα μειώνουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων», είπε ο Andrews.
Τα υψηλά επίπεδα PFAS στο σώμα έχουν επίσης συνδεθεί με αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, μικρές μειώσεις στο βάρος των βρεφών κατά τη γέννηση, αλλαγές στα ηπατικά ένζυμα, προεκλαμψία σε έγκυες γυναίκες και αυξημένο κίνδυνο καρκίνου των νεφρών ή των όρχεων, σύμφωνα με την Υπηρεσία Τοξικών των Η.Π.Α. Μητρώο ουσιών και ασθενειών. Είναι δυνατόν οι σακούλες ποπ κορν μικροκυμάτων να παρασκευάζονται χωρίς PFAS ή άλλες παρόμοιες χημικές ουσίες, είπε ο Andrews. Ο Andrews έδειξε τη Δανία ως παράδειγμα. Το μεγαλύτερο παντοπωλείο της χώρας, η Coop Denmark, ανακοίνωσε το 2015 ότι δεν θα πουλά πλέον ποπ κορν για φούρνο μικροκυμάτων λόγω του PFAS στη συσκευασία. Αλλά μήνες αργότερα, τα ποπ κορν μικροκυμάτων επέστρεψαν στα ράφια των καταστημάτων της Δανίας, χάρη στις νέες σακούλες από πιο σκληρό χαρτί. «Απλώς άλλαξαν τον τρόπο κατασκευής του πραγματικού χαρτιού, για να παρέχουν αρκετή αντοχή για να λειτουργήσει ως σακούλα ποπ κορν μικροκυμάτων χωρίς χημικά πρόσθετα», είπε ο Andrews.
Η πιο πρόσφατη δημόσια δοκιμή βρήκε PFAS στις περισσότερες ή σε όλες τις μάρκες ποπ κορν μικροκυμάτων που πωλούνται στις ΗΠΑ, είπε ο Andrews. Η Consumer Brands Association, ένας εμπορικός όμιλος της βιομηχανίας τροφίμων, δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο. Μέχρι να ανακοινώσουν οι εταιρείες ενημερωμένη συσκευασία, όσοι ανησυχούν για το PFAS θα πρέπει είτε να αγοράσουν ένα popper ζεστού αέρα είτε να βάλουν το δικό τους ποπ κορν στη σόμπα, είπαν οι Heber και Andrews. «Μόνο ένα τηγάνι ή μια κατσαρόλα με λίγο λάδι στη σόμπα θα λειτουργήσει», είπε ο Andrews. “Έτσι το κάνω συνέχεια. Είναι ένας εύκολος τρόπος για να αποφύγετε την πιθανή έκθεση στο PFAS.”