Η αρθρίτιδα είναι κοινό σύμπτωμα πολλών ασθενειών. Χαρακτηρίζεται από πόνο στην κίνηση ή στην ψηλάφηση των αρθρώσεων. Επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν ότι 1 στους 3 ασθενείς που έρχονται στο ιατρείο του παθολόγου ή του γενικού γιατρού πάσχουν από κάποια νόσο των αρθρώσεων.
• 400 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ζουν με χρόνιους πόνους ή αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα από αρθρίτιδα και μυοσκελετικές νόσους, όπως η οστεοπόρωση
• 4 στους 5 ανθρώπους πάνω στον πλανήτη θα υποφέρουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους από πόνο στην πλάτη.
• Οι πόνοι και τα προβλήματα στην μέση και την πλάτη είναι ο δεύτερος λόγος απουσίας από την εργασία.
• Η αρθρίτιδα και οι υπόλοιπες συνηθισμένες παθήσεις που σχετίζονται με το μυοσκελετικό σύστημα είναι από τις βασικές αιτίες αναπηρίας και νοσοκομειακής περίθαλψης.
Οι αρθρώσεις μπορεί να παρουσιάζουν σημεία φλεγμονής όπως ερυθρότητα, οίδημα μαλακών μορίων, υπερτροφία του αρθρικού θύλακα και αύξηση των αρθρικού υγρού. Με βάση την κλινική εικόνα και τον μηχανισμό γένεσης των αρθρίτιδων τη κατατάσσουμε σε:.
• φλεγμονώδεις (ανοσολογικές)
• εκφυλιστικές
• μεταβολικές (από κρυστάλλους)
Αιτίες;
• Υπερβολική κινητικότητα / μη σταθερότητα της άρθρωσης
• Κληρονομική προδιάθεση
• Φλεγμονή, λοίμωξη
• Ανισορροπία βιοχημική (συγκέντρωση άχρηστων ουσιών στον συκώτι)
• Αλλαγές που συμβαίνουν με την πάροδο ηλικίας στον μηχανισμό επιδιόρθωσης του κολλαγόνου
• Ορμονικοί παράγοντες
• Τραύμα ή μηχανική βλάβη
• Κακή διατροφή (Διαταραχή ισορροπίας οξέων – αλκαλίων)
Οι τροφές που δρουν ευεργετικά:
• 7-9 μερίδες δημητριακών ολικής άλεσης ημερησίως (πηγές θειαμίνης, βιταμίνης Β6, βιταμίνης Ε και φυλλικού οξέος)
• 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα (πηγές αντιοξειδωτικών βιταμινών καθώς και φυλλικού οξέος)
• 3 μερίδες γαλακτοκομικών ημερησίως (πηγές ασβεστίου, βιταμίνης D και βιταμίνης Α)
• 2-3 φορές την εβδομάδα ψάρι (πηγή ω-3 λιπαρών οξέων, βιταμίνης Β12, ψευδαργύρου και σεληνίου)
• 1-2 φορές την εβδομάδα όσπρια (πηγές θειαμίνης, νιασίνης, βιταμίνης Β6, φυλλικού οξέος)
• 1 φορά την εβδομάδα κόκκινο κρέας (πηγές νιασίνης, βιταμίνης B6, βιταμίνης Β12 και ψευδαργύρου)
• 1 φορά την εβδομάδα λευκό κρέας (πηγές νιασίνης, βιταμίνης B6, βιταμίνης Β12 και σεληνίου)
• Ξηρούς καρπούς και ωμό ελαιόλαδο (πηγές λιπαρών οξέων, βιταμίνης Ε και σεληνίου)
Τέλος ένας γιατρός ή θεραπευτής μπορεί να προτείνει συγκεκριμένες ασκήσεις που σταδιακά θα μειώσουν την ένταση τουπόνου. Στην περίπτωση που κάποιο άτομο είναι υπέρβαρο, η απώλεια βάρους μπορεί να οδηγήσει σε μερική ανακούφιση από τα συμπτώματα.