Διατροφή

Διατροφή: Γιατί το αμερικάνικο φαγητό θεωρείται ανθυγιεινό;

Διατροφή: Γιατί το αμερικάνικο φαγητό θεωρείται ανθυγιεινό;
Διατροφή: Γιατί όμως το αμερικανικό φαγητό είναι τόσο ανθυγιεινό; Δεν είναι μόνο ότι οι Αμερικανοί τρώνε πάρα πολύ, αλλά και το ότι αυτά που τρώνε είναι ανθυγιεινά.

Δεν είναι μυστικό…Η τυπική αμερικανική δίαιτα βρίσκεται στη ρίζα της επιδημίας της παχυσαρκίας και πολλών από τις σχετικές ασθένειες. Γιατί όμως το αμερικανικό φαγητό είναι τόσο ανθυγιεινό; Δεν είναι μόνο ότι οι Αμερικανοί τρώνε πάρα πολύ, αλλά και το ότι αυτά που τρώνε είναι ανθυγιεινά: λίπος, ζάχαρη, αλάτι και εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα.

Διατροφικές συνήθειες

Σύμφωνα με τις Διατροφικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς, η μέση αμερικανική διατροφή αποτελείται από υπερβολικό αλάτι, κορεσμένα λιπαρά, επεξεργασμένα δημητριακά, θερμίδες από στερεά λίπη και πρόσθετα σάκχαρα. Οι Αμερικανοί τρώνε επίσης λιγότερα λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, γαλακτοκομικά προϊόντα και έλαια από ό,τι συνιστάται. Σχεδόν το 42% των Αμερικανών ενηλίκων είναι παχύσαρκοι, δείχνουν στατιστικά στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Ένας λόγος μπορεί να είναι ότι τα υγιεινά τρόφιμα είναι συχνά πιο ακριβά από τα συσκευασμένα τρόφιμα. Τα συσκευασμένα τρόφιμα τείνουν να έχουν υψηλότερες ποσότητες αλατιού, επεξεργασμένα δημητριακά, ζάχαρη και ανθυγιεινά έλαια που δεν συνιστώνται από τις Διαιτητικές Οδηγίες για τους Αμερικανούς. Το CDC σημειώνει ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερόλη που προκαλούνται από την υπερβολική κατανάλωση αλατιού είναι οι κύριες αιτίες καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού. Οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν να λαμβάνετε λιγότερα από 2.300 χιλιοστόγραμμα (mg) αλατιού την ημέρα, αλλά οι περισσότεροι Αμερικανοί καταναλώνουν περισσότερα από 3.400 mg την ημέρα, κατά μέσο όρο.

Πάνω από το 70% του αλατιού που τρώνε οι Αμερικανοί προέρχεται από συσκευασμένα, επεξεργασμένα, αγορασμένα από το κατάστημα και τρόφιμα εστιατορίων, λέει το CDC. “Τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν σχεδιαστεί για να πυροδοτούν τη λαχτάρα και την επιθυμία για αυτά τα τρόφιμα και η διαφήμιση – που υπάρχει παντού – ενισχύει αυτές τις παρορμήσεις”, δήλωσε πρόσφατα η Samantha Heller, ανώτερη κλινική διατροφολόγος στο NYU Langone Health στη Νέα Υόρκη. “Δεν φταίει ο καταναλωτής που λαχταράει τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα. Αλλά είναι στο χέρι μας να αναγνωρίσουμε τη χειραγώγηση από τις εταιρείες τροφίμων και να πάρουμε τον έλεγχο του τι επιλέγουμε να τρώμε.”

Η επιλογή ανθυγιεινών τροφών κάνει περισσότερα από τα κιλά: Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Μεταξύ των ενηλίκων των ΗΠΑ, 96 εκατομμύρια έχουν προδιαβήτη, σύμφωνα με το CDC. Ο διαβήτης μπορεί να οδηγήσει σε κακή κυκλοφορία με αποτέλεσμα ακρωτηριασμούς και η νόσος του σακχάρου στο αίμα συνδέεται επίσης με απώλεια όρασης και νεφρική νόσο.

Επιπλέον, το CDC λέει ότι μια ανθυγιεινή διατροφή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου. Η κατανάλωση ανθυγιεινών τροφίμων και ποτών μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες παθήσεις που θέτουν τους ανθρώπους σε υψηλότερο κίνδυνο για τουλάχιστον 13 τύπους καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου της μήτρας, του καρκίνου του μαστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες και του καρκίνου του παχέος εντέρου. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου σχετίζεται επίσης με την κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος.

Μέρος του προβλήματος, σύμφωνα με το CDC, είναι η πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα. Το φαγητό είναι παντού γύρω από τους ανθρώπους, αλλά πολλά από αυτά δεν είναι υγιεινά. Τα παντοπωλεία έχουν διαδρόμους και διαδρόμους τροφίμων γεμάτα με ζάχαρη, αλάτι και ανθυγιεινά λίπη. Μόνο ένα κλάσμα του χώρου των καταστημάτων αφιερώνεται σε υγιεινά λαχανικά, φρούτα και δημητριακά ολικής αλέσεως. Ο οργανισμός λέει ότι χρειάζεται περισσότερη πρόσβαση σε υγιεινά τρόφιμα στις κοινότητες, στην εργασία και στο σχολείο.

Η Επιτροπή Ιατρών για την Υπεύθυνη Ιατρική προτρέπει τους ανθρώπους να στραφούν σε μια φυτική διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως. Η διατροφή σας πρέπει να περιορίζει τους υδατάνθρακες, το κόκκινο κρέας και τα γαλακτοκομικά, λένε.

Μιλώντας για την επιδημία παχυσαρκίας μεταξύ των εφήβων της Αμερικής, ο Δρ David Katz, ειδικός στην προληπτική ιατρική και τον τρόπο ζωής και πρόεδρος της True Health Initiative, είπε ότι είναι μια χαμένη μάχη που δίνεται για περισσότερες από τρεις δεκαετίες.

“Δηλωμένο ωμά, αυτό είναι μια εθνική ντροπή, γιατί αυτό το πρόβλημα είναι ένα πρόβλημα με τρομερές συνέπειες που θα μπορούσαμε να διορθώσουμε κάθε φορά που δεσμευόμαστε πραγματικά να το κάνουμε”, δήλωσε πρόσφατα ο Katz. Αυτό που χρειάζεται είναι μια πολιτιστική αλλαγή και μια δέσμευση για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής. Η παχυσαρκία αυξάνεται αμείλικτα επειδή ολόκληρες βιομηχανίες επωφελούνται από αυτήν, επεσήμανε.

«Το πρόβλημα επιδεινώνεται επειδή επενδύονται πολύ περισσότεροι πόροι για τη διάδοση του προβλήματος παρά για την επίλυσή του», πρόσθεσε ο Katz. «Γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι έχουμε ένα απόθεμα τροφής με σκόπιμα εθιστικό πρόχειρο φαγητό που έχει σχεδιαστεί για να μεγιστοποιεί το φαγητό, ωστόσο κάνουμε μάταιες συστάσεις για «έλεγχο της μερίδας» χωρίς να αντιμετωπίζουμε τη βασική αιτία».