Διατροφή

Διατροφή: Γιατί πρέπει να προσθέσουμε τα χόρτα στη διατροφή μας;

Διατροφή: Γιατί πρέπει να προσθέσουμε τα χόρτα στη διατροφή μας;
Διατροφή: Μια μελέτη ενηλίκων με μέσο όρο ηλικίας 81 ετών διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν μία έως δύο μερίδες πράσινα φυλλώδη λαχανικά την ημέρα είχαν τη γνωστική λειτουργία ενός ατόμου 11 χρόνια νεότερου, σε σύγκριση με εκείνους που τα απέφευγαν.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να «τρώμε τα χόρτα μας» και υπάρχουν συγκεκριμένοι επιστημονικοί λόγοι πίσω από αυτή τη συμβουλή. Μάθετε ακριβώς γιατί τα πράσινα είναι καλά για εσάς! Το μπρόκολο, το λάχανο και το σπανάκι είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά και μας προστατεύουν από την απώλεια μνήμης καθώς και από τον καρκίνο του μαστού και του προστάτη.


Φύλακες της όρασης

Πολλά από τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται συνήθως στα φυλλώδη πράσινα – βιταμίνες C και E, βήτα-καροτίνη, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη – βοηθούν στην επιβράδυνση της εξέλιξης παθήσεων των ματιών, όπως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, ο καταρράκτης και το γλαύκωμα. Σε μια μελέτη, οι γυναίκες που έτρωγαν περισσότερες από μία μερίδα κατσαρό λάχανο (ή λαχανικά) την εβδομάδα είχαν 57 τοις εκατό λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν γλαύκωμα από εκείνες που έτρωγαν όχι περισσότερο από μία φορά το μήνα.

Επιμήκυνση μνήμης

Μια μελέτη ενηλίκων με μέσο όρο ηλικίας 81 ετών διαπίστωσε ότι όσοι κατανάλωναν μία έως δύο μερίδες πράσινα φυλλώδη λαχανικά την ημέρα είχαν τη γνωστική λειτουργία ενός ατόμου 11 χρόνια νεότερου, σε σύγκριση με εκείνους που τα απέφευγαν. Αυτό πιθανότατα οφειλόταν στο φυλλικό οξύ, τη βήτα-καροτίνη και τη βιταμίνη Κ που περιέχουν τα φυλλώδη χόρτα.

Προστατευτικά καρδιάς

Τα φυλλώδη χόρτα συμβάλλουν σε μια υγιή καρδιά με διάφορους τρόπους. Περιέχουν κάλιο, το οποίο μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση. φυτικές ίνες, που κρατούν υπό έλεγχο τη χοληστερόλη. και φυλλικό οξύ, που προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά. Η εκτεταμένη γκάμα αντιοξειδωτικών τους μπορεί επίσης να προστατεύσει από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών, που συμβάλλει βασικά στην αθηροσκλήρωση.

Καταστροφείς του καρκίνου

Μελέτες επιβεβαιώνουν ότι η υψηλότερη πρόσληψη σταυρανθών λαχανικών συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο πολλών καρκίνων, συμπεριλαμβανομένων αυτών της ουροδόχου κύστης, του μαστού, του εντέρου, του στομάχου, των πνευμόνων, των ωοθηκών, του παγκρέατος, του προστάτη και των νεφρών. Αυτά τα πράσινα λαχανικά είναι πλούσια σε μοναδικές ενώσεις που ονομάζονται γλυκοσινολικές ενώσεις, οι οποίες διασπώνται για να σχηματίσουν ενώσεις που καταπολεμούν τον καρκίνο και είναι γεμάτα με φλαβονοειδή και καροτενοειδή που καταπολεμούν τον καρκίνο.

Βοηθήστε ολόκληρο το σώμα σας

Τα σταυρανθή λαχανικά ή τα brassicas (όπως το μπρόκολο ή τα λαχανάκια Βρυξελλών) και το λάχανο και τα φύλλα (όπως το σπανάκι, το chard και το μαρούλι) είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά που προστατεύουν την υγεία.

  • Υγεία των πνευμόνων – Τα λαχανάκια Βρυξελλών είναι γεμάτα με βιταμίνη C, η οποία βοηθά στη διατήρηση της υγείας των πνευμόνων σε όλη τη ζωή.
  • Υγεία των νεύρων – Το σπανάκι είναι πλούσιο σε φυλλικό οξύ για υγιή νεύρα.
  • Υγεία των ματιών – Το ώριμο σπανάκι είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε φιλική προς τα μάτια λουτεΐνη και ζεαξανθίνη.
  • Υγεία των οστών – Το λάχανο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ, που απαιτείται για τη δύναμη των οστών και βοηθά στην προστασία από την οστεοπόρωση.
  • Υγεία του ανοσοποιητικού – Το μπρόκολο είναι ένας από τους καλύτερους προμηθευτές λαχανικών βιταμίνης Ε, η οποία υποστηρίζει τα κύτταρα στην καταπολέμηση των μικροβίων.
  • Υγεία του δέρματος – Το τσίμπημα είναι πλούσιο σε βήτα-καροτίνη, η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη Α – ένα ζωτικό θρεπτικό συστατικό για υγιές δέρμα.


Τα περισσότερα φυλλώδη χόρτα ξεπερνούν το βάρος τους, αλλά αυτές οι ποικιλίες που καταναλώνονται συνήθως έχουν ένα πραγματικά εντυπωσιακό φάσμα θρεπτικών συστατικών που τις κάνουν να ξεχωρίζουν. Στόχος να τρώτε τρεις έως τέσσερις μερίδες των 70 γραμμαρίων από αυτές τις καταπληκτικές τροφές την εβδομάδα.

Το μπρόκολο είναι εξαιρετικό για όλες τις χρήσεις, παρέχοντας βιταμίνες C και E μαζί με αντιοξειδωτικά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Το σπανάκι είναι πλούσιο σε κάλιο, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης.  Το κατσαρό λάχανο βοηθά στην ενίσχυση των οστών και των δοντιών καθώς είναι πλούσιο σε ασβέστιο και βιταμίνη Κ. Τα λαχανάκια Βρυξελλών έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε γλυκοζινολικά, τα οποία βοηθούν στην καταπολέμηση του καρκίνου. Το σέσκουλο ή το ασημένιο τεύτλο είναι μια από τις καλύτερες πηγές λουτεΐνης και ζεαξανθίνης για καλή υγεία των ματιών.