Αν αναρωτιέστε γιατί οι γιατροί δίνουν τόσο μεγάλη έμφαση στην ισορροπημένη διατροφή, είναι επειδή η υγεία σας υποφέρει όταν τρώτε άσχημα και υπερέχει όταν τρώτε καλά. Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε στον πειρασμό να φάτε ένα ντόνατ αντί για ένα μήλο, θυμηθείτε αυτά τα εννέα οφέλη μιας θρεπτικής δίαιτας.
8 Λόγοι να ισορροπήσετε την διατροφή σας
- Διαχειριστείτε ένα υγιές βάρος. Τα δύο κρίσιμα συστατικά για την απώλεια βάρους: δίαιτα και άσκηση. Μια ανάλυση 700 ξεχωριστών μελετών απώλειας βάρους διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι βιώνουν τα μεγαλύτερα αποτελέσματα όταν τρώνε καλά. Κατά μέσο όρο, η δίαιτα χωρίς άσκηση ανέρχεται σε 23 κιλά που χάνονται μέσα σε 15 εβδομάδες. Από την άλλη πλευρά, η άσκηση χωρίς δίαιτα έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια έξι κιλών μετά από 21 εβδομάδες. Φυσικά, αυτό δεν μειώνει την αξία της άσκησης—χρειάζεστε και τα δύο για να είστε όσο το δυνατόν πιο υγιείς.
- Υποστηρίξτε ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα. Βασίζεστε στην ανοσία σας για να αμυνθείτε από βακτήρια, ιούς, μύκητες και άλλους ξένους εισβολείς. Ωστόσο, η κακή διατροφή λιμοκτονεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα από τις κατάλληλες βιταμίνες και μέταλλα που χρειάζεται για να παράγει αντισώματα. Εάν εστιάσετε στο να τρώτε καλά, είναι λιγότερο πιθανό να αρρωστήσετε.
- Αυξήστε το Επίπεδο Ενέργειάς σας. Όλος ο σκοπός του φαγητού είναι να αντλεί ενέργεια από το φαγητό σας. Οι «άδειες θερμίδες» που βρίσκονται στη σόδα, τα επεξεργασμένα σνακ και άλλα πρόχειρα φαγητά μπορεί να γεμίσουν το στομάχι σας, αλλά δεν παρέχουν ενέργεια υψηλής ποιότητας. Για αυτό, χρειάζεστε σύνθετους υδατάνθρακες, υγιή λίπη και πρωτεΐνες. Επίσης, εάν έχετε ανεξήγητη κόπωση, δοκιμάστε να αυξήσετε την πρόσληψη σιδήρου με θαλασσινά, πουλερικά, σκούρα φυλλώδη πράσινα λαχανικά και μπιζέλια. Το σώμα σας επίσης απορροφά καλύτερα τον σίδηρο εάν τον τρώτε με βιταμίνη C, η οποία βρίσκεται σε τροφές όπως το μπρόκολο, οι πιπεριές, τα πορτοκάλια και οι ντομάτες.
- Μειώστε τον κίνδυνο χρόνιας ασθένειας. Ένα μεγάλο μέρος των ιατρικών λογαριασμών πηγαίνει για τη θεραπεία χρόνιων ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως ο διαβήτης τύπου 2. Ενώ η γενετική παίζει ρόλο στο πόσο πιθανό είναι να προσβληθείτε από τον τύπο 2, ακόμη και το άτομο που κινδυνεύει περισσότερο είναι απίθανο να νοσήσει από την ασθένεια εάν τρώει μια ισορροπημένη διατροφή. Εάν ο διαβήτης εμφανίζεται στην οικογένειά σας, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να προσέχετε την πρόσληψη ζάχαρης, ώστε να μην θέσετε τον εαυτό σας σε μεγαλύτερο κίνδυνο.
- Επιβραδύνετε τις επιπτώσεις της γήρανσης. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά -όπως τα μούρα, το λάχανο, το σπανάκι, το κόκκινο λάχανο, οι ξηροί καρποί, τα φασόλια και η μαύρη σοκολάτα- έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες που βοηθούν το σώμα σας να λειτουργεί καλύτερα καθώς μεγαλώνετε. Μπορεί να είστε λιγότερο επιρρεπείς σε ρυτίδες, καρδιακές παθήσεις, ακόμη και καρκίνο, εάν συμπεριλάβετε αντιοξειδωτικά στην ισορροπημένη διατροφή σας.
- Σας βοηθά να ζήσετε περισσότερο. Αν και δεν είναι επίσημη αιτία θανάτου, το υπέρβαρο είναι ο κύριος πρόδρομος πρόωρος θάνατος στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2013, το 18 τοις εκατό όλων των θανάτων μπορεί να αποδοθεί στην κακή διατροφή ή/και στην καθιστική ζωή. Εάν θέλετε να ζήσετε μια μακρά ζωή με λιγότερες επιπλοκές στην υγεία, επικεντρωθείτε στο να τρώτε καλύτερα.
- Βελτιώστε την ψυχική σας υγεία και ευεξία. Το σώμα σας δεν είναι το μόνο πράγμα που ωφελείται όταν τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή. βελτιώνεται και η ψυχική σας υγεία! Μπορεί τακτικά να αναζητάτε πρόχειρο φαγητό όταν νιώθετε απογοητευμένοι, αλλά αυτό που πραγματικά χρειάζεστε για να τονώσετε τη διάθεσή σας είναι μια διατροφή γεμάτη βιταμίνες, μέταλλα, απαραίτητα λιπαρά οξέα και σύνθετους υδατάνθρακες. Μια μελέτη του 2017 διαπίστωσε ότι η κατανάλωση περισσότερων φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, φασολιών, ξηρών καρπών, δημητριακών ολικής αλέσεως, ψαριού και ελαιόλαδου μείωσε τα συμπτώματα κατάθλιψης μεταξύ των συμμετεχόντων, τα οποία διήρκεσαν για έξι μήνες μετά το πείραμα.
- Ενισχύστε τη διανοητική σας εστίαση. Η υγιεινή διατροφή όχι μόνο βελτιώνει τη διάθεσή σας, αλλά και οξύνει τη νοητική σας εστίαση. Σύμφωνα με την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, τα κορεσμένα λιπαρά, τα τρανς λιπαρά και η χοληστερόλη μπορούν να βλάψουν τον εγκεφαλικό ιστό και ακόμη και να οδηγήσουν σε εγκεφαλικά. Από την άλλη πλευρά, τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υγιή μονο- και πολυακόρεστα λιπαρά -όπως το ελαιόλαδο, τα ψάρια και οι ξηροί καρποί- έχουν συνδεθεί με χαμηλότερα ποσοστά άνοιας.