Διατροφή

Διατροφή: Φτιάξτε το απόλυτο ελληνικό παραδοσιακό πιάτο και γεμίστε με ενέργεια!

Διατροφή: Φτιάξτε το απόλυτο ελληνικό παραδοσιακό πιάτο και γεμίστε με ενέργεια!
Διατροφή: Οι φακές αποτελούν βασικό πιάτο της ελληνικής κουζίνας και είναι ένα απίστευτα χορταστικό γεύμα. Παραδοσιακά σερβίρεται με λίγο ελαιόλαδο και πολύ ξύδι.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Οι φακές αποτελούν βασικό πιάτο της ελληνικής κουζίνας και είναι ένα απίστευτα χορταστικό γεύμα. Παραδοσιακά σερβίρεται με λίγο ελαιόλαδο και πολύ ξύδι. Αν και το ξύδι είναι, φυσικά, προαιρετικό – δοκιμάστε το! Δίνει άλλη γεύση στις φακές. Συνοδέψτε το με φέτα και ψωμί. 


Παραδοσιακό οικογενειακό τραπέζι με φακές

Συστατικά συνταγής:

  • 250 γρ.  καφέ φακές
  • ¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 μεγάλο καρότο, ψιλοκομμένο
  • 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο σκόρδο
  • 1 λίτρο νερό
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 πρέζα αποξηραμένη ρίγανη
  • 1 πρέζα τριμμένο αποξηραμένο δεντρολίβανο
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
  • αλάτι και αλεσμένο μαύρο πιπέρι για γεύση
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο, ή για γεύση
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι από κόκκινο κρασί, ή για γεύση (Προαιρετικά)

Παρασκευή συνταγής

  • Τοποθετήστε τις φακές σε μια μεγάλη κατσαρόλα. προσθέστε αρκετό νερό για να καλυφθεί κατά 1 ίντσα. Φέρτε το νερό σε βράση και μαγειρέψτε για 10 λεπτά.
  • Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε κρεμμύδι, καρότο και σκόρδο. μαγειρέψτε και ανακατέψτε μέχρι το κρεμμύδι να μαλακώσει και να γίνει ημιδιαφανές, περίπου 5 λεπτά. Ρίχνετε μέσα τις φακές και μετά προσθέτετε 1 λίτρο νερό, τα φύλλα δάφνης, τη ρίγανη και το δεντρολίβανο. Αφήστε να πάρει μια βράση. Καλύψτε και μειώστε τη θερμότητα σε μέτρια-χαμηλή. σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.
  • Ανακατέψτε τον πελτέ ντομάτας. Αλατοπιπερώνετε. Σκεπάζετε και σιγοβράζετε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσουν οι φακές, για 30 με 40 λεπτά. Προσθέστε επιπλέον νερό εάν η σούπα γίνει πολύ πηχτή. Περιχύστε με ελαιόλαδο και ξύδι από κόκκινο κρασί για να σερβίρετε.

Καλή απόλαυση!!!