Οι φακές αποτελούν βασικό πιάτο της ελληνικής κουζίνας και είναι ένα απίστευτα χορταστικό γεύμα. Παραδοσιακά σερβίρεται με λίγο ελαιόλαδο και πολύ ξύδι. Αν και το ξύδι είναι, φυσικά, προαιρετικό – δοκιμάστε το! Δίνει άλλη γεύση στις φακές. Συνοδέψτε το με φέτα και ψωμί.
Παραδοσιακό οικογενειακό τραπέζι με φακές
Συστατικά συνταγής:
- 250 γρ. καφέ φακές
- ¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 μεγάλο καρότο, ψιλοκομμένο
- 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο σκόρδο
- 1 λίτρο νερό
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 πρέζα αποξηραμένη ρίγανη
- 1 πρέζα τριμμένο αποξηραμένο δεντρολίβανο
- 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
- αλάτι και αλεσμένο μαύρο πιπέρι για γεύση
- 1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο, ή για γεύση
- 1 κουταλάκι του γλυκού ξύδι από κόκκινο κρασί, ή για γεύση (Προαιρετικά)
Παρασκευή συνταγής
- Τοποθετήστε τις φακές σε μια μεγάλη κατσαρόλα. προσθέστε αρκετό νερό για να καλυφθεί κατά 1 ίντσα. Φέρτε το νερό σε βράση και μαγειρέψτε για 10 λεπτά.
- Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε κρεμμύδι, καρότο και σκόρδο. μαγειρέψτε και ανακατέψτε μέχρι το κρεμμύδι να μαλακώσει και να γίνει ημιδιαφανές, περίπου 5 λεπτά. Ρίχνετε μέσα τις φακές και μετά προσθέτετε 1 λίτρο νερό, τα φύλλα δάφνης, τη ρίγανη και το δεντρολίβανο. Αφήστε να πάρει μια βράση. Καλύψτε και μειώστε τη θερμότητα σε μέτρια-χαμηλή. σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.
- Ανακατέψτε τον πελτέ ντομάτας. Αλατοπιπερώνετε. Σκεπάζετε και σιγοβράζετε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μαλακώσουν οι φακές, για 30 με 40 λεπτά. Προσθέστε επιπλέον νερό εάν η σούπα γίνει πολύ πηχτή. Περιχύστε με ελαιόλαδο και ξύδι από κόκκινο κρασί για να σερβίρετε.
Καλή απόλαυση!!!