Ψάχνετε να βρείτε μία απολαυστική και συνάμα υγιεινή συνταγή; Σας έχουμε την λύση! Δημιουργήστε φαλάφελ με γλυκοπατάτα. Αποτελεί μία πολύ υγιεινή επιλογή, ειδικά αν πάσχετε από διαβήτη ή υψηλή χοληστερόλη, καθώς αργεί να διασπαστεί ο υδατάνθρακας και νιώθετε περισσότεροι ώρα χορτάτοι. Αποτελεί μία φανταστική επιλογή φαγητού για το σχολείο ή την δουλειά.
Φαλάφελ με γλυκοπατάτα
Συστατικά
Για τα φαλάφελ:
- 1 μεγάλη ή 2 μικρές γλυκοπατάτες
- 1 κουταλάκι αλεσμένο κύμινο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 κσ αλεσμένο κόλιανδρο
- χούφτα φύλλα κόλιανδρου, ψιλοκομμένα
- χυμό ½ λεμόνι
- 100 γρ αλεύρι απλό ή γραμμάριο
- 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
- 4 ψωμιά πίτα ολικής αλέσεως
- 4 κουταλιές της σούπας χούμους με μειωμένα λιπαρά
Για την λαχανοσαλάτα:
- 2 κουταλιές της σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί
- 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 μέτριο καρότο, τριμμένο
- ¼ κάθε λευκό και κόκκινο λάχανο, ψιλοκομμένο
Μέθοδος παρασκευής:
ΒΗΜΑ 1: Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 180C . Ψήνουμε τη γλυκοπατάτα ολόκληρη στο μικροκύματα για 8-10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και μετά ξεφλουδίζουμε. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε την πατάτα, το κύμινο, το σκόρδο, τον αλεσμένο και φρέσκο κόλιανδρο, το χυμό λεμονιού και το αλεύρι. Αλατοπιπερώνουμε και στη συνέχεια πολτοποιούμε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Με μια κουταλιά της σούπας πλάθουμε το μείγμα και σε 20 μπάλες. Βάζουμε σε λαδωμένο ταψί, ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν οι βάσεις, στη συνέχεια αναποδογυρίζουμε και ψήνουμε για 15 λεπτά ακόμα μέχρι να ροδίσουν παντού.
ΒΗΜΑ 2: Εν τω μεταξύ, ανακατεύουμε το ξύδι και τη ζάχαρη μαζί σε ένα μεγάλο μπολ μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη, ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι, το καρότο και το λάχανο και μετά το αφήνουμε να μαριναριστεί για 15 λεπτά. Για να σερβίρουμε, φρυγανίζουμε τις πίτες και στη συνέχεια τις κόβουμε. Γεμίζουμε με σαλάτα, μια κούκλα χούμους και τα φαλάφελ.
Είμαστε έτοιμοι! Καλή μας απόλαυση!!!