Τα άτομα με διάγνωση άνοιας ή γνωστικής εξασθένησης μπορούν ακόμα να απολαύσουν το πάθος τους για τη μαγειρική. Επιλέξτε εύκολες συνταγές. Αναζητήστε συνταγές με λίγα υλικά και απλά βήματα. Τα τρόφιμα που δεν χρειάζονται μαγείρεμα ή μπορούν να «συναρμολογηθούν» είναι ιδανικά. Για μεσημεριανό, σκεφτείτε πράσινες σαλάτες, φρουτοσαλάτα, πίτσες προσωπικού μεγέθους ή σούπα λαχανικών. Για επιδόρπιο, σκεφτείτε τη σάλτσα μήλου, τα παγωτά, τα μπισκότα ή τις πίτες.
Απλές και ασφαλείς συνταγές
Μετά τη διάγνωση της νόσου του Αλτσχάιμερ, μερικοί ασθενείς μπορούν ακόμα να μαγειρέψουν, με κάποια βοήθεια από φίλους. Ως επί το πλείστον τα απλά πιάτα μπορούν να δημιουργηθούν από τους ασθενείς.
- Φρουτοσαλάτα
Αυτή η εύκολη στην παρασκευή σαλάτα περιλαμβάνει φρούτα, καθώς και χυμούς εσπεριδοειδών, μπαχαρικά και βασιλικό για να αναδείξουν τις γεύσεις.
- 8 κομμάτια καρπούζι
- 8 κομμάτια πεπόνι
- 8 κομμάτια ανανά
- 1 φλιτζάνι βατόμουρα
- 2 κ.σ. εμφιαλωμένο χυμό πορτοκαλιού
- 1 κ.γ. εμφιαλωμένο χυμό λάιμ
- ½ κουτ. αλάτι
- ¼ κουτ. αλεσμένο μαύρο πιπέρι
- ¼ κουτ. κανέλα
- ½ φλιτζάνι βασιλικός, χοντροκομμένος με το χέρι
- 2 κουτ. σπόρους chia
Τοποθετήστε τα φρούτα σε μεγάλο μπολ. Προσθέστε τους χυμούς πορτοκαλιού και λάιμ και ανακατεύστε για να επικαλυφθούν. Προσθέστε αλάτι, πιπέρι, κανέλα και βασιλικό και ανακατέψτε. Ρίχνετε τη φρουτοσαλάτα με ένα κουτάλι σε ξεχωριστά μπολ και συμπληρώνετε κάθε μερίδα με ½ κουτ. σπόρους chia.
- Πλιγούρι σαλάτα με βότανα και ρεβίθια
Το πλιγούρι, ένα δημητριακό ολικής αλέσεως που παρασκευάζεται από σπασμένο σιτάρι, μπορεί να μαλακώσει με νερό βρασμένο σε ηλεκτρικό βραστήρα τσαγιού, επομένως δεν χρειάζεται μαγείρεμα στην κουζίνα. Εάν δεν έχετε ηλεκτρικό βραστήρα τσαγιού, χρησιμοποιήστε έναν στο μάτι, αλλά ρυθμίστε ένα χρονόμετρο ως υπενθύμιση για να το απενεργοποιήσετε. Οι ντομάτες μπορούν να τεμαχιστούν χρησιμοποιώντας ένα οδοντωτό μαχαίρι βουτύρου που δεν είναι πολύ κοφτερό ή ένας φροντιστής μπορεί να τις κόψει σε φέτες εκ των προτέρων.
- 1 φλιτζάνι πλιγούρι
- 1 ½ φλιτζάνι βραστό νερό
- ¼ φλιτζάνι εμφιαλωμένο χυμό λεμονιού
- ¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- ½ κουτ. αλάτι
- ½ κουτ. αλεσμένο μαύρο πιπέρι
- ½ κουτ. κανέλα
- ½ κουτ. σκόνη σκόρδου
- ½ κουτ. αλεσμένος κόλιανδρος
- ½ φλιτζάνι μαϊντανός πλατύφυλλος, χοντροκομμένος με το χέρι
- ¼ του φλιτζανιού φύλλα δυόσμου κομμένα στο χέρι
- 2 φλιτζάνια ντοματίνια, κομμένα στη μέση
- 1 κονσέρβα ρεβίθια, στραγγισμένα και ξεπλυμένα
Τοποθετούμε το πλιγούρι σε ένα μεγάλο αντιθερμικό μπολ. Ρίξτε προσεκτικά βραστό νερό πάνω από το πλιγούρι και καλύψτε το μπολ με πλαστική μεμβράνη ή αλουμινόχαρτο. Αφήστε το πλιγούρι να αχνιστεί σε ένα μπολ για τουλάχιστον 30 λεπτά. Λίγο πριν αχνίσει το πλιγούρι, βάζουμε σε ένα βάζο με καπάκι το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, κανέλα, σκόρδο σε σκόνη και κόλιανδρο. Κλείστε καλά το καπάκι και ανακινήστε το βάζο για να ενωθούν τα υλικά. Αφαιρούμε το κάλυμμα από το μπολ και περιχύνουμε με dressing το πλιγούρι. Ανακατεύουμε να αναμειχθεί το dressing με το πλιγούρι. Προσθέστε το μαϊντανό, το δυόσμο, τα ντοματίνια και τα ρεβίθια. Ανακατεύουμε να ενωθούν όλα τα υλικά. Μπορείτε να φάτε τη σαλάτα πλιγούρι αμέσως ή να την αφήσετε να κρυώσει τουλάχιστον 1 ώρα για να αφήσετε τις γεύσεις να ενωθούν καλύτερα.