Διατροφή

Διατροφή Ακριβείας: Προσδιορίζει ποια διατροφή είναι κατάλληλη για κάθε άτομο

Διατροφή Ακριβείας: Προσδιορίζει ποια διατροφή είναι κατάλληλη για κάθε άτομο
Διατροφή Ακριβείας: Αντί να ακολουθούν μια τυπική προσέγγιση που βασίζεται σε υποθέσεις, οι ερευνητές της διατροφής ακριβείας συλλέγουν δεδομένα για να μελετήσουν το DNA ενός ατόμου, το μικροβίωμα του εντέρου, τον μεταβολισμό και την ανταπόκριση σε αυτό που τρώνε και είναι σε θέση να προσδιορίσουν πώς επηρεάζει το ψυχολογικό και βιολογικό προφίλ ενός ατόμου.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Πρόκειται για ένα αναπτυσσόμενο πεδίο μελέτης που υποθέτει ότι κάθε άτομο μπορεί να έχει μοναδικές αντιδράσεις στην κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών και θρεπτικών συστατικών – και συνδυάζει δεδομένα με βάση τη γενετική, τη συμπεριφορά, τα κοινωνικοοικονομικά πλαίσια, το περιβάλλον και τα διατροφικά πρότυπα, προκειμένου για να αναπτύξει πιθανώς εξατομικευμένες δίαιτες για τη βελτίωση της υγείας και την πρόληψη χρόνιων καταστάσεις υγείας, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις.


«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η διατροφή επηρεάζει την υγεία μας και μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ασθενειών, [η νέα] επιστήμη κινείται μέσω λεπτομερούς έρευνας και τρόπων παρέμβασης για να εντοπίσει ακριβώς ποιος τύπος διατροφής ταιριάζει καλύτερα σε ποιον τύπο ατόμου», δήλωσε η Linda Van Horn. μία εκ των επικεφαλής ερευνητών του εγχειρήματος. Το προγράμμα, προϋπολογισμού 170 εκατομμυρίων δολαρίων, χρηματοδοτείται από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH στις ΗΠΑ) και ονομάζεται Nutrition for Precision Health.

«Είναι πολύ συναρπαστικό, περιεκτικό και πολύ πιθανό να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο συνταγογραφούνται οι δίαιτες, τον τρόπο που ασκείται η ιατρική και το πώς θα αντιμετωπίζεται η ζωή στο μέλλον όσον αφορά την προώθηση της υγιεινής διατροφής για όλους», δήλωσε η Van Horn, καθηγήτρια προληπτικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern στο Σικάγο.

Αντί να ακολουθούν μια τυπική προσέγγιση που βασίζεται σε υποθέσεις, οι ερευνητές της διατροφής ακριβείας συλλέγουν δεδομένα για να μελετήσουν το DNA ενός ατόμου, το μικροβίωμα του εντέρου, τον μεταβολισμό και την ανταπόκριση σε αυτό που τρώνε και είναι σε θέση να προσδιορίσουν πώς επηρεάζει το ψυχολογικό και βιολογικό προφίλ ενός ατόμου, είπε η Van Horn.

Ενώ οι ερευνητές στο παρελθόν βασίζονταν αποκλειστικά στις πληροφορίες σχετικά με την διατροφή που οι συμμετέχοντες μπορούσαν να θυμηθούν, το πρόγραμμα NIH θα αναπτύξει αλγόριθμους για την πρόβλεψη της ατομικής απόκρισης στη διατροφή και τη δίαιτα. «Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να θυμηθούν ή δεν ξέρουν ή έχουν περιορισμένη ικανότητα να θυμηθούν συγκεκριμένα τι έφαγαν, πόσο έφαγαν ή πώς ήταν καρυκευμένο ή προετοιμασμένο το γεύμα– πράγματα που είναι πολύ σημαντικά όσον αφορά την επιρροή τους στην υγεία». εξήγησε η Van Horn.

Η διατροφή ακριβείας βασίζεται στον εντοπισμό «ειδικών σχέσεων μεταξύ του τι τρώει ένα άτομο και των αποτελεσμάτων που μπορούμε να μετρήσουμε, όπως η αρτηριακή πίεση, η γλυκόζη του αίματος ή το σωματικό βάρος και κάθε άλλο μέτρο ενδιαφέροντος που σχετίζεται με την πρόληψη ασθενειών».