Aν δεν μεγαλώσατε τρώγοντας αγκινάρες και σας πουν να τις δοκιμάσετε ή να τις δείτε για πρώτη φορά, το σίγουρα είναι πώς θα σας φανούν τρομακτικές και όχι και τόσο νόστιμες. Το πώς κάποιος μαγειρεύει και τρώει μια αγκινάρα δεν φαίνεται από την εμφάνισή της. Η αγκινάρα είναι στην πραγματικότητα το μπουμπούκι ενός γαϊδουράγκαθου που είναι είδος λουλουδιού. Τα φύλλα, που ονομάζονται “βράκτια”, καλύπτουν το κέντρο της που ονομάζεται “τσοκ” και βρίσκεται στην κορυφή ενός κρεατοειδούς πυρήνα, που ονομάζεται “καρδιά”. Η καρδιά είναι εντελώς βρώσιμη και εκπληκτικά νόστιμη. Το ασαφές τσοκ είναι πολύ ινώδες για να καταναλωθεί σε κανονικές αγκινάρες, αλλά βρώσιμο στις αγκινάρες baby.
Μπορείτε να βράσετε, να ψήσετε στη σχάρα ή στον φούρνο ή ακόμα και να γεμίσετε τις αγκινάρες . Αλλά ο καλύτερος τρόπος να μαγειρέψετε αγκινάρες είναι σίγουρα να τις μαγειρέψετε στον ατμό που δεν χάνουν κανέναν από τα θρεπτικά συστατικά τους. Το βράσιμο της αγκινάρας τείνει να τις κολλάει στο νερό, αλλά οι αγκινάρες στον ατμό μαγειρεύονται με τη σωστή ποσότητα υγρασίας. για να μαγειρέψετε την αγκινάρα στον ατμό προσθέστε ένα φύλλο δάφνης, λίγο σκόρδο και μια φέτα λεμόνι στο νερό που βράζει για να εμποτιστούν οι αγκινάρες με ακόμα περισσότερη γεύση. Μπορείτε να μαγειρέψετε αγκινάρες στον ατμό ή σε χύτρα ταχύτητας . Μια χύτρα ταχύτητας θα μαγειρέψει τις αγκινάρες πιο γρήγορα, αλλά έχετε λιγότερο έλεγχο του αποτελέσματος και είναι εύκολο να τις παραψήσετε.
Πώς να επιλέξετε ποιες αγκινάρες να αγοράσετε
Ακολουθούν μερικές οδηγίες για το τι πρέπει να προσέξετε όταν αγοράζετε αγκινάρες:
- Επιλέξτε αγκινάρες που είναι βαριές όταν τις πιάσετε. Αν τις νιώθετε ελαφριές, το πιο πιθανό είναι να είναι λίγο ξεραμένες και όχι τόσο σαρκώδεις όσο θα έπρεπε.
- Αν στύψετε την αγκινάρα, τα φύλλα πρέπει να τρίζουν. Αυτός είναι ένας άλλος τρόπος που μπορείτε να πείτε ότι η αγκινάρα είναι φρέσκια.
- Τα φύλλα πρέπει να κλείνονται με ελάχιστη απόσταση μεταξύ τους και όχι να ξεφλουδίζονται εύκολα. Θυμηθείτε ότι μια αγκινάρα είναι ένα μπουμπούκι λουλουδιών, καθώς μεγαλώνει, τα φύλλα ανοίγουν.
- Αν μια αγκινάρα φαίνεται σαν να έχει καεί από τον παγετό, μην ανησυχείτε. Στην πραγματικότητα, αυτές οι λιγότερο όμορφες αγκινάρες μπορούν να έχουν ακόμα καλύτερη γεύση από αυτές που δεν τις αγγίζει ο παγετός και συχνά έχουν υψηλή τιμή λόγω αυτού.