Τη δεκαετία του 1960, οι Έλληνες ζούσαν περισσότερο και είχαν χαμηλότερα ποσοστά χρόνιας νόσου από τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό πιθανότατα οφείλεται στη διατροφή τους, η οποία ήταν γεμάτη με θαλασσινά, φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, φασόλια και υγιή λίπη.
Η έρευνα δείχνει ότι μετά τη Μεσογειακή Διατροφή μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου, διαβήτη, παχυσαρκίας και πρόωρου θανάτου . Παρακάτω ακολουθούν ελληνικά και άκρως υγιεινά τρόφιμα.
Χούμους
- Τρώγεται εδώ και χιλιάδες χρόνια – ακόμη και ο Πλάτων και ο Σωκράτης έγραψαν για τα οφέλη του χούμους.
- Παρασκευάζεται συνήθως με ανάμειξη ρεβίθια, ταχίνι (σουσάμι αλεσμένου), ελαιόλαδο και χυμό λεμονιού. Αυτή η βουτιά δεν είναι μόνο νόστιμη, αλλά είναι επίσης εξαιρετικά υγιεινή .
- Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση χούμους μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση βάρους, στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και στην υγεία της καρδιάς .
- Το Hummus περιέχει επίσης λιπαρά υγιή για την καρδιά από ελαιόλαδο και ταχίνι.
- Το ελαιόλαδο αποτελεί βασικό ελληνικό μαγείρεμα και τη μεσογειακή διατροφή. Έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία , όπως λιγότερη φλεγμονή, καλύτερη υγεία του εγκεφάλου, προστασία από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο και την ικανότητα να βοηθήσει στην καταπολέμηση του καρκίνου.
- Μπορείτε να σερβίρετε χούμους σαν μια βουτιά με φρέσκα λαχανικά, πίτα ή κράκερ.
Μελιτζανοσαλάτα
- Είναι φτιαγμένο με ανάμειξη ή σύνθλιψη ψημένων μελιτζανών με ελαιόλαδο, σκόρδο και χυμό λεμονιού. Είναι παρόμοιο με ένα πιάτο που ονομάζεται baba ghanoush, το οποίο είναι καταγωγής Μέσης Ανατολής.
- Οι μελιτζάνες είναι μια καλή πηγή ινών και αντιοξειδωτικών, τα οποία καταπολεμούν τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες .
- Οι ελεύθερες ρίζες υπάρχουν στο περιβάλλον, αλλά σχηματίζονται επίσης στο σώμα. Μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα κύτταρα που έχει συνδεθεί με τη γήρανση, τους καρκίνους και τις χρόνιες ασθένειες.
- Οι μελιτζάνες περιέχουν ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που ονομάζεται nasunin.