Διατροφή

Διαιτητικές ίνες: Ετερογενείς και με διαφορετικές επιδράσεις στην υγεία

Διαιτητικές ίνες: Ετερογενείς και με διαφορετικές επιδράσεις στην υγεία
Διαιτητικές ίνες: Οι διαιτητικές ίνες επαινούνται συχνά, καθώς μας βοηθούν να αισθανόμαστε χορτάτοι και μειώνουν τον κίνδυνο ορισμένων ασθενειών. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί τύποι διαιτητικών ινών -- και δεν λειτουργούν όλοι με τον ίδιο τρόπο, σύμφωνα με μια μικρή νέα μελέτη.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

“Οι φυτικές ίνες είναι απίστευτα ετερογενείς.”, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Μάικλ Σνάιντερ, καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Στάνφορντ. «Είναι σαν να λες ότι όλα τα ζώα είναι ίδια». Η ομάδα του εστίασε σε δύο δημοφιλή συμπληρώματα φυτικών ινών για να δει πώς επηρέασαν τη χοληστερόλη και το σάκχαρο στο αίμα. Οι περισσότεροι άνθρωποι λαμβάνουν πολύ λίγες φυτικές ίνες στη διατροφή τους και τα συμπληρώματα θα μπορούσαν ενδεχομένως να κλείσουν αυτό το χάσμα, είπαν οι ερευνητές. Το Arabinoxylan είναι μια ίνα δημητριακών που βρίσκεται σε κοινά συμπληρώματα. Η ινουλίνη βρίσκεται φυσικά σε φρούτα και λαχανικά όπως οι μπανάνες και τα σπαράγγια. «Είναι πολύ, πολύ σαφές, η αραβινοξυλάνη συνολικά μειώνει τη χοληστερόλη», είπε ο Σνάιντερ.


Η άλλη ίνα, η ινουλίνη, δεν λειτούργησε για τη μείωση της χοληστερόλης στους περισσότερους συμμετέχοντες, αλλά πυροδότησε φλεγμονή και σε ορισμένες υψηλότερες δόσεις οδήγησε σε αύξηση του δείκτη για ηπατική βλάβη. Ούτε και μείωσε το σάκχαρο στο αίμα, σύμφωνα με τα ευρήματα. «Οι άνθρωποι εξακολουθούν να ανταποκρίνονται διαφορετικά», είπε ο Σνάιντερ. “Μερικοί δεν ανταποκρίθηκαν στην αραβινοξυλάνη, αλλά, κατά ειρωνικό τρόπο, μειώθηκε η χοληστερόλη τους με ινουλίνη.”

Η μελέτη περιελάμβανε 18 υγιή άτομα που προσφέρθηκαν εθελοντικά για τρεις συνεδρίες, η κάθε μία διάρκειας τριών εβδομάδων. Σε μία συνεδρία, οι συμμετέχοντες λάμβαναν 10 γραμμάρια ινουλίνης κιχωρίου ή αραβινοξυλάνης καθημερινά για μια εβδομάδα, στη συνέχεια 20 γραμμάρια ημερησίως για μια εβδομάδα και 30 γραμμάρια ημερησίως για μια εβδομάδα. Στη συνέχεια, οι εθελοντές πήραν άδεια έξι έως οκτώ εβδομάδων, και έτρωγαν ό,τι συνήθως. Όταν επέστρεψαν, ακολούθησαν το ίδιο πρωτόκολλο αλλά για το άλλο συμπλήρωμα.

Κατά τη διάρκεια της τρίτης συνεδρίας, πήραν ένα συμπλήρωμα που περιείχε πέντε τύπους φυτικών ινών που περιελάμβαναν ινουλίνη και αραβινοξυλάνη. Οι συμμετέχοντες κατέγραψαν τις τροφές τους και παρείχαν δείγματα αίματος, ούρων και κοπράνων. Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα δραστηριότητας των βακτηρίων του εντέρου, των γονιδίων, των πρωτεϊνών και των λιπιδίων για να γίνει ανάγνωση όλων των μεταβολικών και μικροβιολογικών επιδράσεων των φυτικών ινών.

Η ερευνητική ομάδα βρήκε τη μεγαλύτερη ποικιλία στις μετρήσεις που σχετίζονται με τα βακτήρια του εντέρου. Μερικά από αυτά τα βακτήρια αυξήθηκαν όταν καταναλώθηκε περισσότερη αραβινοξυλάνη και μερικά μειώθηκαν, και μερικά αυξήθηκαν ανεξάρτητα από την ποσότητα αραβινοξυλάνης που καταναλώθηκε. Σύμφωνα με την έρευνα, όλα τα συμπληρώματα που δοκιμάστηκαν άλλαξαν τη σύνθεση του μικροβιώματος των συμμετεχόντων.

Πολλοί από τους συμμετέχοντες που κατανάλωναν υψηλότερα επίπεδα αραβινοξυλάνης είχαν πτώση της LDL χοληστερόλης, της «κακής» χοληστερόλης. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι ο μηχανισμός με τον οποίο η αραβινοξυλάνη αφαιρεί τη χοληστερόλη από το σώμα δεν ήταν μέσω της δέσμευσης, όπως υποψιάζονταν προηγουμένως, αλλά μάλλον με τη μετατροπή της σε χολικά οξέα, είπε ο Snyder.