Διατροφή

Δίαιτα υδατάνθρακες: Οδηγός δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων για όλους

Δίαιτα υδατάνθρακες: Οδηγός δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων για όλους
Δίαιτα υδατάνθρακες: Από την Atkins μέχρι την κετογονική δίαιτα , η κατανάλωση χαμηλών υδατανθράκων έχει κάποια σοβαρή δύναμη διατήρησης στον κόσμο της δίαιτας.

Από την Atkins μέχρι την κετογονική δίαιτα , η κατανάλωση χαμηλών υδατανθράκων έχει κάποια σοβαρή δύναμη διατήρησης στον κόσμο της δίαιτας. Ρίξτε μια ματιά σε αυτόν τον οδηγό εάν είστε περίεργοι για το πώς αυτή η διατροφική προσέγγιση μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του διαβήτη, στην απώλεια βάρους και άλλα υποτιθέμενα οφέλη για την υγεία. Η παρακάτω συνταγή ανήκει σε μια τέτοιου είδους διατροφή και γίνεται πολύ εύκολα.

Χτένια με σκόρδο & δεντρολίβανο 

Είναι καλύτερα να μη μαγειρεύετε για πολύ ώρα τα χτένια που είναι πλούσια σε ψευδάργυρο. Αυτό επιτρέπει στην απαλότητα και τη φυσική κρεμώδη υφή τους να λάμψει. Όσο για το βούτυρο, αυτό το συστατικό είναι πλούσιο σε θερμίδες, κυρίως από λίπος, αλλά μερικά από αυτά είναι λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας, όπως το βουτυρικό οξύ, το οποίο μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή στο πεπτικό σύστημα. Το βούτυρο, ειδικά από αγελάδες που τρέφονται με χόρτο, είναι επίσης πλούσιο σε διάφορες βιταμίνες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να είναι θρεπτικό με μέτρο, για να μην αναφέρουμε ευεργετικό για το ενδοκανναβινοειδές σας σύστημα. Ο χρόνος προετοιμασίας είναι 15 λεπτά

Συστατικά

  • ½ λίβρα χτένια, φρέσκα ή κατεψυγμένα* (227 g)
  • 1 κουταλιά ελαιόλαδο (14,75 mL)
  • 1 κουταλιά βούτυρο (11 g)
  • 2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο (7,5 g), ψιλοκομμένες
  • ½ φλιτζάνι λευκό κρασί (125 mL)
  • λίγο φρέσκο ​​δεντρολίβανο (ή ½ κ.γ. αποξηραμένο), ψιλοκομμένο
  • αλάτι και πιπέρι για τη γεύση

Εάν χρησιμοποιείτε κατεψυγμένα χτένια, αφήστε τα να ξεπαγώσουν εντελώς πριν ξεκινήσετε τη συνταγή.

Παρασκευή

Τοποθετήστε τα χτένια σε απορροφητικό χαρτί και στεγνώστε τα καλά. Αλατοπιπερώνουμε τη μια πλευρά. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια δυνατή φωτιά. Τοποθετήστε τα χτένια στο ζεστό τηγάνι, με την καρυκευμένη πλευρά προς τα κάτω. Σοτάρετε μέχρι να ροδίσει στον πάτο για περίπου 1-2 λεπτά. Αναποδογυρίζουμε και αλατοπιπερώνουμε. Μαγειρέψτε μέχρι να ροδίσει από την κάτω πλευρά. Αφαιρέστε από το τηγάνι σε ένα πιάτο. Προσθέστε το βούτυρο στο τηγάνι. Όταν λιώσει, προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε για περίπου 1 λεπτό. Προσθέστε το λευκό κρασί και το δεντρολίβανο. Σιγοβράζουμε για 2-4 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα. Προσθέστε ξανά τα χτένια στο τηγάνι, ανακατεύοντας να επικαλυφθούν. Γαρνίρουμε με περισσότερο δεντρολίβανο αν θέλουμε.

Για αρχή, να ξέρετε ότι οτιδήποτε έχει χαμηλούς  υδατάνθρακες  για ένα άτομο δεν είναι για κάποιο άλλο το ίδιο. Δεν υπάρχει κανένας ιατρικός ορισμός για το τι είναι χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακεςΒασικά, μειώνετε τον αριθμό των υδατανθράκων που τρώτε από βάση των δικών σας αναγκών. Γενικά, μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες μπορεί να περιλαμβάνει 50 έως 100 γραμμάρια υδατανθράκων την ημέρα. Κάτω από αυτό θεωρείται πολύ χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, όπως η κετογονική δίαιτα, ενώ 100 έως 200 g υδατανθράκων την ημέρα είναι μια δίαιτα μέτριας περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες.