Στις Ηνωμένες Πολιτείες, περίπου 10 εκατομμύρια άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών έχουν οστεοπόρωση, με άλλα 34 εκατομμύρια να κινδυνεύουν από τη νόσο. Οι ειδικοί υγείας αναζητούν ασφαλείς και προσιτές θεραπείες με λιγότερες παρενέργειες από τα συμβατικά φάρμακα. Σε μια μελέτη διατροφικών παρεμβάσεων, ερευνητές στην Πενσυλβάνια διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση δαμάσκηνου θα μπορούσε να μειώσει τους φλεγμονώδεις δείκτες που σχετίζονται με την οστική πυκνότητα.
Η οστεοπόρωση είναι η πιο κοινή ασθένεια των οστών. Κάνει τα οστά να χάνουν μάζα και να γίνονται πορώδη και εύθραυστα, ειδικά σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Αυτό αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων και μόνιμων επιπτώσεων όπως ο επίμονος πόνος και η κατάρρευση της σπονδυλικής στήλης. Η οστεοπόρωση επηρεάζει κάθε φύλο, αλλά εμφανίζεται πιο συχνά σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας. Επιπλέον, τα κατάγματα των οστών που οφείλονται στην οστεοπόρωση συμβαίνουν συχνότερα μεταξύ των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών.
Καθώς οι ωοθήκες σταματούν να λειτουργούν κατά την εμμηνόπαυση στις γυναίκες, τα επίπεδα οιστρογόνων μειώνονται. Αυτό προκαλεί αύξηση της φλεγμονής σε όλο το σώμα που μπορεί να συμβάλει στην απώλεια οστικής μάζας. Νέα έρευνα από το Πρόγραμμα Integrative and Biomedical Physiology και τα Τμήματα Διατροφικών Επιστημών και Κινησιολογίας στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Pennsylvania (Penn State) διερευνά πώς η κατανάλωση δαμάσκηνων επηρεάζει τους φλεγμονώδεις δείκτες που σχετίζονται με την οστική απώλεια.
Η μελέτη προτείνει ότι οι γυναίκες μπορούν να μειώσουν τη φλεγμονή τρώγοντας έξι έως 12 δαμάσκηνα την ημέρα.
Η επικεφαλής συγγραφέας Janhavi Damani, MS, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Huck Institute of the Life Sciences του Penn State, παρουσίασε τα ευρήματα της ομάδας στη συνάντηση Experimental Biology 2022 της American Physiological Society. Το συνέδριο έλαβε χώρα από τις 2 Απριλίου έως τις 5 Απριλίου στη Φιλαδέλφεια.
Υψηλή φλεγμονή και ασθένεια
«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι υπάρχει μια ισχυρή σχέση μεταξύ [παρατεταμένων] υψηλών επιπέδων φλεγμονής [και] χρόνιων ασθενειών, ιδιαίτερα της οστεοπόρωσης», εξηγεί η Melissa M. Markofski, PhD, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Υγείας και Ανθρώπινων Επιδόσεων στο Πανεπιστήμιο του Χιούστον στο Τέξας, που δεν συμμετείχε στη μελέτη. Όπως σημειώνει, «Γνωρίζουμε ότι σε κατάσταση υψηλής φλεγμονής τα άτομα [με] υψηλούς φλεγμονώδεις δείκτες [έχουν] αυξημένη πιθανότητα να αναπτύξουν οστεοπόρωση, ειδικά οι γυναίκες».
Δαμάσκηνα και πολυφαινόλες
Οι πολυφαινόλες είναι ενεργές φυτικές ενώσεις με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Βοηθούν στην πρόληψη ή την καταπολέμηση της κυτταρικής βλάβης από ελεύθερες ρίζες, ασταθή μόρια που είναι υποπροϊόντα μεταβολικών διεργασιών και που μπορούν να οδηγήσουν σε οξειδωτικό στρες. Τα δαμάσκηνα, πλούσια σε πολυφαινόλες, έχουν “αποδείξει” τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τους σε άλλες μελέτες.
Τα δαμάσκηνα μείωσαν τη φλεγμονή
Η Damani και η ομάδα της μελέτησαν 106 γυναίκες ηλικίας 55-75 ετών με χαμηλή οστική πυκνότητα, ένδειξη οστεοπόρωσης. Οι ερευνητές είχαν στόχο να αξιολογήσουν πώς η κατανάλωση δαμάσκηνων 12 μήνες θα μπορούσε να επηρεάσει τα επίπεδα της φλεγμονής. Μια ομάδα από τις συμμετέχουσες έτρωγε περίπου έξι δαμάσκηνα κάθε μέρα για 12 μήνες και μια άλλη ομάδα έτρωγε περίπου 12 δαμάσκηνα καθημερινά για έναν χρόνο. Μια άλλη ομάδα ελέγχου δεν έφαγε δαμάσκηνα κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου.
Όλοι οι συμμετέχοντες κατανάλωναν επίσης συμπληρώματα ασβεστίου και βιταμίνης D, ως «πρότυπο φροντίδας».
Ελέγχοντας δείγματα αίματος πριν και μετά τη δοκιμή, οι ερευνητές παρατήρησαν σημαντικές μειώσεις στους δείκτες φλεγμονής στις συμμετέχουσες που έτρωγαν δαμάσκηνα σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.
Η κύρια συγγραφέας της μελέτης Damani σχολίασε: «Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση έξι έως 12 δαμάσκηνων την ημέρα μπορεί να μειώσει τους προφλεγμονώδεις μεσολαβητές που μπορεί να συμβάλλουν στην απώλεια οστικής μάζας σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Έτσι, τα δαμάσκηνα μπορεί να είναι μια πολλά υποσχόμενη διατροφική παρέμβαση για την πρόληψη της αύξησης των φλεγμονωδών μεσολαβητών που συχνά παρατηρούνται ως μέρος της διαδικασίας γήρανσης».