Η κρέμα καρύδας είναι ένα ευέλικτο συστατικό που φέρνει μια πλούσια, τροπική γεύση σε μια ποικιλία πιάτων. Ένας απολαυστικός τρόπος για να χρησιμοποιήσετε την κρέμα καρύδας είναι σε ένα κλασικό ταϊλανδέζικο πιάτο: κρέμα κοτόπουλου με κρέμα καρύδας. Αυτή η συνταγή δεν είναι μόνο νόστιμη αλλά και απλή στην προετοιμασία, καθιστώντας την ιδανική τόσο για βραδινά δείπνα όσο και για ειδικές περιστάσεις.
Συστατικά
- 1 κιλό μπούτια κοτόπουλου χωρίς κόκαλα, χωρίς δέρμα, κομμένα σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς
- 1 κουτί 400 ml κρέμα καρύδας
- 2 κουταλιές της σούπας πάστα κόκκινο κάρυ
- 1 κουταλιά της σούπας φυτικό λάδι
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κουταλιά της σούπας τζίντζερ, τριμμένο
- 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε φέτες
- 1 κίτρινη πιπεριά κομμένη σε φέτες
- 1 κολοκυθάκι κομμένο σε φέτες
- 1 φλιτζάνι ζωμό κότας
- 1 κουταλιά της σούπας σάλτσα ψαριού
- 1 κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη
- Φύλλα φρέσκου βασιλικού, για γαρνίρισμα
- Μαγειρεμένο ρύζι, για το σερβίρισμα
Οδηγίες
- Προετοιμάστε το κοτόπουλο: Ξεκινήστε κόβοντας τα μπούτια του κοτόπουλου σε κομμάτια μεγέθους μπουκιάς. Τα αλατοπιπερώνουμε με μια πρέζα.
- Σοτάρετε τα αρωματικά: Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή γουόκ, ζεσταίνουμε το φυτικό λάδι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρετε μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέστε το σκόρδο και το τζίντζερ, μαγειρεύοντας μέχρι να μυρίσουν.
- Μαγειρέψτε το κοτόπουλο: Προσθέστε τα κομμάτια του κοτόπουλου στο τηγάνι και μαγειρέψτε μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Αυτό πρέπει να διαρκέσει περίπου 5-7 λεπτά.
- Προσθέστε την πάστα κάρυ: Ανακατέψτε την κόκκινη πάστα κάρυ και μαγειρέψτε για άλλα 2 λεπτά, φροντίζοντας το κοτόπουλο να έχει καλυφθεί.
- Ενσωματώστε λαχανικά: Προσθέτουμε στο τηγάνι τις πιπεριές και τα κολοκυθάκια σε φέτες. Μαγειρέψτε για περίπου 3-4 λεπτά, μέχρι τα λαχανικά να αρχίσουν να μαλακώνουν.
- Σιγοβράστε με την κρέμα καρύδας: Ρίχνουμε την κρέμα καρύδας και το ζωμό κοτόπουλου. Ρίξτε τη σάλτσα ψαριού και την καστανή ζάχαρη. Αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει ελαφρά και το αφήνουμε να μαγειρευτεί για περίπου 10-15 λεπτά, αφήνοντας τις γεύσεις να ενωθούν.
- Σερβίρετε: Μόλις πήξει το κάρυ σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας και το κοτόπουλο έχει ψηθεί πλήρως, αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά. Σερβίρετε το κάρυ πάνω από μαγειρεμένο ρύζι γιασεμί, γαρνιρισμένο με φρέσκα φύλλα βασιλικού.
Το κάρι κοτόπουλου με κρέμα καρύδας είναι ένα ανακουφιστικό και γευστικό πιάτο που αναδεικνύει την πλούσια, κρεμώδη υφή της κρέμας καρύδας. Το μείγμα από πικάντικη πάστα κάρυ, τρυφερό κοτόπουλο και τραγανά λαχανικά δημιουργεί μια αρμονική ισορροπία γεύσεων και υφών. Είτε είστε έμπειρος μάγειρας είτε αρχάριος, αυτή η συνταγή είναι ένας φανταστικός τρόπος για να εξερευνήσετε τις γαστρονομικές δυνατότητες της κρέμας καρύδας. Απολαμβάνω!