Το αμύγδαλο είναι ένας πολυχρηστικός ξηρός καρπός που χρησιμοποιείται σε διάφορες μορφές σε γλυκά ή αλμυρά πιάτα. Αυτός ο ευέλικτος ξηρός καρπός μπορεί να ζεματιστεί και να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξετε σαλάτες και κάρυ ή ακόμη και να αλεσθεί για να φτιάξετε κέικ και μπισκότα αμυγδάλου ή ακόμη και να αναμειχθούν με νερό για να παραχθεί γάλα αμυγδάλου. Η επιλογή του σωστού είδους αμυγδάλου είναι πολύ σημαντική. Υπάρχουν δύο ποικιλίες με τα πιο δημοφιλή να είναι τα γλυκά αμύγδαλα που χρησιμοποιούνται ευρέως και τα πικραμύγδαλα που συνήθως χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του ελαίου ή ποτού.
Τα αμύγδαλα έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, υγιή λίπη, βιταμίνη Ε, μαγγάνιο και μαγνήσιο. Περιέχουν επίσης αξιοπρεπή ποσότητα χαλκού, βιταμίνης Β2 και φωσφόρου. Είναι φορτωμένα με αντιοξειδωτικά που συνήθως αποθηκεύονται στη φλούδα του αμυγδάλου, επομένως είναι καλή πρακτική να τρώτε αμύγδαλα με τη φλούδα. Τα αμύγδαλα μειώνουν επίσης την πείνα και ως εκ τούτου βοηθούν στην υπερβολική πρόσληψη θερμίδων. Τρώτε λοιπόν αμύγδαλα ως σνακ αντί για επεξεργασμένα τρόφιμα.
Μία από τις πιο νόστιμες Ινδικές συνταγές είναι το Carrot Badam Kheer είναι ένα νόστιμο γλυκό είδος ποτού που μπορείτε να το πιείτε είτε ζεστό είτε κρύο. Η προσθήκη γάλακτος, καρότων και χουρμάδων κάνει αυτό το kheer πολύ θρεπτικό και υγιεινό επίσης. Είναι εξαιρετικά απλό στην παρασκευή του και χωρίς πρόσθετα σάκχαρα, είναι επίσης νόστιμο και υγιεινό. Στην Ινδία το προσφέρουν συνήθως σε μια εορταστική περίσταση ή ακόμα και για μια θρεπτική απόλαυση μετά το γεύμα του Σαββατοκύριακου.
Τα συστατικά που θα χρησιμοποιήσετε είναι:
- 3 καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους
- 1/2 φλιτζάνι αμύγδαλα ολόκληρα
- 5 χουρμάδες , χωρίς κουκούτσι
- 500 ml γάλα
- σαφράν (προαιρετικά)
Οδηγίες παρασκευής
Πρώτα πρέπει να ξεκινήσετε να φτιάχνετε τα αμύγδαλα. Τα μουλιάζετε σε χλιαρό νερό για περίπου μισή ώρα. Μετά θα παρατηρήσετε ότι το δέρμα έχει γίνει τρυφερό και θα σας γλιστρήσει εύκολα έτσι ώστε να αφαιρέσετε τη φλούδα από τα αμύγδαλα. Το επόμενο βήμα είναι να ανακατέψουμε όλα τα υλικά σε ένα μπλέντερ. Προσθέστε τα καρότα, τα αμύγδαλα και τους χουρμάδες στο μπλέντερ. Προσθέστε λίγο γάλα τη φορά και ανακατέψτε για να γίνει ένας λείος πουρές.
Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα, προσθέστε το υπόλοιπο γάλα και ανακατέψτε ξανά. Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα τηγάνι με βαρύ πάτο. Ανάβουμε το μάτι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να πάρει μια δυνατή βράση. Προσαρμόστε το στα γούστα σας προσθέτοντας νερό ή περισσότερο γάλα για να ταιριάζει με το γούστο σας. Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη ή μεταφέρουμε σε μπολ σερβιρίσματος. Είναι μια υπέροχη και εύκολη συνταγή που μπορεί άνετα να σταθεί σε επίσημα γεύματα και δείπνο.