Το καλαμάρι, ένα ευέλικτο και απολαυστικό θαλασσινό, γιορτάζεται σε διάφορες κουζίνες σε όλο τον κόσμο. Μπορεί να παρασκευαστεί με πολλούς τρόπους, από το ψήσιμο μέχρι το τηγάνισμα, και η μοναδική του υφή και γεύση το καθιστούν ένα απολαυστικό συστατικό σε πολλά πιάτα. Μια ιδιαίτερα αγαπημένη συνταγή είναι το «Calamari Fritti» – τηγανητό καλαμάρι.
Για να ετοιμάσετε το Calamari Fritti, θα χρειαστείτε φρέσκο καλαμάρι, αλεύρι, άμυλο καλαμποκιού, αλάτι, πιπέρι και λίγο λεμόνι. Ξεκινήστε καθαρίζοντας καλά το καλαμάρι, διασφαλίζοντας την αφαίρεση του ράμφους και των σπλάχνων. Μόλις καθαριστεί, κόψτε τα καλαμάρια σε δαχτυλίδια, πάχους περίπου μισής ίντσας. Στεγνώστε τα με μια χαρτοπετσέτα για να αφαιρέσετε τυχόν υπερβολική υγρασία, καθώς αυτό βοηθά στην επίτευξη μιας τραγανής επίστρωσης.
Σε ένα ρηχό πιάτο, ανακατεύουμε ίσα μέρη αλεύρι και καλαμποκάλευρο, καρυκευμένα με αλάτι και πιπέρι για γεύση. Το άμυλο καλαμποκιού είναι το κλειδί για την επίτευξη αυτής της ελαφριάς, τραγανής υφής. Βυθίστε τα δαχτυλίδια καλαμαριού στο μείγμα αλευριού, βεβαιώνοντας ότι κάθε δακτύλιος είναι ομοιόμορφα επικαλυμμένο. Τινάξτε το περιττό αλεύρι.
Ζεσταίνουμε μια γενναιόδωρη ποσότητα λαδιού σε ένα βαθύ τηγάνι ή μια βαθιά φριτέζα στους 175°C. Το λάδι πρέπει να είναι αρκετά ζεστό για να τηγανίζετε γρήγορα τα καλαμάρια χωρίς να απορροφούν πολύ λάδι, κάτι που μπορεί να κάνει το καλαμάρι λιπαρό. Τηγανίστε τα δαχτυλίδια καλαμαριού σε παρτίδες για να αποφύγετε τον συνωστισμό, ο οποίος μπορεί να μειώσει τη θερμοκρασία του λαδιού και να οδηγήσει σε μουσκεμένο καλαμάρι. Κάθε παρτίδα θα πρέπει να διαρκεί περίπου 2-3 λεπτά ή έως ότου οι δακτύλιοι γίνουν χρυσοκαφέ και τραγανοί. Χρησιμοποιήστε μια τρυπητή κουτάλα για να αφαιρέσετε τα καλαμάρια από το λάδι και να τα τοποθετήσετε σε ένα πιάτο στρωμένο με χαρτί κουζίνας για να στραγγίξει το περιττό λάδι.
Σερβίρετε αμέσως το Calamari Fritti, γαρνιρισμένο με φέτες λεμονιού για μια φρέσκια έκρηξη γεύσης. Για μια επιπλέον πινελιά, συνδυάστε το με μια σάλτσα ντιπ, όπως μαρινάρα, σκόρδο aioli ή ένα πικάντικο sriracha mayo. Αυτό το πιάτο είναι τέλειο ως ορεκτικό ή ένα ελαφρύ κυρίως πιάτο, προσφέροντας ένα απολαυστικό μείγμα τραγανής υφής και τρυφερό, γευστικό καλαμάρι. Απολαύστε αυτή την κλασική συνταγή που αναδεικνύει την απλότητα και την κομψότητα του καλαμαριού με έναν γευστικά χορταστικό τρόπο.