Το ψωμί μπανάνας είναι μια κλασική και αγαπημένη ψημένη λιχουδιά που φτιάχνεται εύκολα και ικανοποιεί ευχάριστα. Με την υγρή και γευστική υφή του, είναι ένας τέλειος τρόπος για να αξιοποιήσετε τις ώριμες μπανάνες και να απολαύσετε ένα νόστιμο σπιτικό επιδόρπιο ή σνακ. Ακολουθεί μια απλή και νόστιμη συνταγή για ψωμί μπανάνας που σίγουρα θα γίνει αγαπημένη στο σπίτι σας.
Banana bread
Συστατικά συνταγής:
- 3 ώριμες μπανάνες (περίπου 1 φλιτζάνι πουρέ)
- 1/2 φλιτζάνι ανάλατο βούτυρο, λιωμένο
- 3/4 φλιτζανιού κρυσταλλική ζάχαρη
- 1 μεγάλο αυγό
- 1 κουταλάκι του γλυκού καθαρό εκχύλισμα βανίλιας
- 1 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- Προαιρετικές προσθήκες: ψιλοκομμένοι ξηροί καρποί (όπως καρύδια ή πεκάν), κομματάκια σοκολάτας ή αποξηραμένα φρούτα.
Οδηγίες παρασκευής
- Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 175°C και λαδώστε ένα ταψί 9×5 ιντσών. Μπορείτε επίσης να στρώσετε το ταψί με λαδόκολλα για να βγάζετε εύκολα το ψωμί μπανάνας.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανάμειξης, πολτοποιήστε τις ώριμες μπανάνες με ένα πιρούνι μέχρι να γίνουν λείες. Όσο πιο ώριμες είναι οι μπανάνες, τόσο πιο γλυκό και πιο γευστικό θα είναι το ψωμί σας.
- Προσθέστε το λιωμένο βούτυρο στις πολτοποιημένες μπανάνες και ανακατέψτε καλά μέχρι να ενωθούν.
- Ανακατέψτε την κρυσταλλική ζάχαρη, το αυγό και το εκχύλισμα βανίλιας. Ανακατέψτε μέχρι να ενσωματωθούν πλήρως τα υγρά συστατικά.
- Σε ένα ξεχωριστό μπολ, χτυπήστε μαζί το αλεύρι για όλες τις χρήσεις, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Προσθέστε σταδιακά τα ξηρά συστατικά στα υγρά συστατικά, ανακατεύοντας ακριβώς μέχρι να ενσωματωθεί πλήρως το αλεύρι. Προσέξτε να μην αναμείξετε υπερβολικά, καθώς αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ένα πιο πυκνό ψωμί.
- Εάν επιθυμείτε, προσθέστε τυχόν προαιρετικά πρόσθετα, όπως ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς, κομματάκια σοκολάτας ή αποξηραμένα φρούτα. Αυτές οι προσθήκες θα βελτιώσουν την υφή και τη γεύση του ψωμιού μπανάνας σας.
- Αδειάστε το μείγμα του ψωμιού μπανάνας στην προετοιμασμένη φόρμα και απλώστε το ομοιόμορφα.
- Ψήστε το μπανανόψωμο στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 55-65 λεπτά ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα που εισάγετε στο κέντρο να βγαίνει καθαρή. Ο χρόνος ψησίματος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το φούρνο σας, γι’ αυτό αρχίστε να ελέγχετε αν είναι έτοιμο γύρω στα 50 λεπτά.
- Μόλις το ψωμί μπανάνα τελειώσει το ψήσιμο, αφαιρέστε το από το φούρνο και αφήστε το να κρυώσει στο ταψί για περίπου 10 λεπτά. Στη συνέχεια, μεταφέρετέ το σε μια σχάρα για να κρυώσει εντελώς πριν το κόψετε σε φέτες.
Απολαύστε το φρεσκοψημένο σας ψωμί μπανάνας ως απολαυστικό πρωινό, σνακ ή επιδόρπιο. Συνδυάζεται καλά με ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι και μπορεί να σερβιριστεί ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου. Αποθηκεύστε τυχόν υπολείμματα σε αεροστεγές δοχείο σε θερμοκρασία δωματίου για λίγες ημέρες ή βάλτε το στο ψυγείο για μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.