Το μπέικιν πάουντερ είναι ένας παράγοντας ανύψωσης που χρησιμοποιείται συνήθως στην παρασκευή κέικ. Είναι φτιαγμένο από ένα αλκάλιο, διττανθρακικό σόδας και ένα οξύ, κρέμα ταρτάρ, συν ένα πληρωτικό όπως κορν φλάουρ ή ρυζάλευρο που απορροφά την υγρασία.
Μπέικιν Πάουντερ
Η σκόνη ενεργοποιείται όταν προστίθεται υγρό, παράγοντας διοξείδιο του άνθρακα και σχηματίζοντας φυσαλίδες που προκαλούν διαστολή του μείγματος. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό να μπείτε γρήγορα το μείγμα του κέικ σας στο φούρνο, αφού τα «υγρά» υλικά έχουν προστεθεί στα «στεγνά» υλικά. Το αλεύρι που φουσκώνει μόνο του γίνεται από απλό αλεύρι σε συνδυασμό με μικρή ποσότητα μπέικιν πάουντερ.
Πώς να ετοιμάσετε το μπέικιν πάουντερ
Για να φτιάξετε μπέικιν πάουντερ, συνδυάστε μισό κουταλάκι του γλυκού κρέμα ταρτάρ και ένα τέταρτο κουταλάκι του γλυκού διττανθρακική σόδα. Αυτό παρέχει το ισοδύναμο ενός κουταλιού του γλυκού μπέικιν πάουντερ. Για να φτιάξετε αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, προσθέστε ένα κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ (ή ισοδύναμο σπιτικό) σε 110 γραμμάρια απλό αλεύρι.
Πώς να αποθηκεύσετε το μπέικιν πάουντερ
Σε αεροστεγές δοχείο σε δροσερό και ξηρό μέρος.