Διατροφή

Αυγά: Προσθέστε ένα αυγό στην καθημερινή σας διατροφή για την υγεία της καρδιάς

Αυγά: Προσθέστε ένα αυγό στην καθημερινή σας διατροφή για την υγεία της καρδιάς
Αυγά:

Τα αυγά συνήθιζαν να έχουν κακή φήμη λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε χοληστερόλη. Ωστόσο, μια νέα μελέτη δείχνει ότι μπορεί πραγματικά να είναι καλά για την υγεία της καρδιάς. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Nutrients, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός έως τριών αυγών την εβδομάδα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων έως και 60%. Όσοι κατανάλωναν τέσσερα έως επτά αυγά μείωσαν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 75%. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν από 3.042 υγιείς συμμετέχοντες στην Αθήνα. Η μελέτη, με τίτλο «Κατανάλωση αυγών, καρδιαγγειακές παθήσεις και καρδιομεταβολικοί παράγοντες κινδύνου: η αλληλεπίδραση με τα κορεσμένα λιπαρά οξέα», διευθύνεται από μια ομάδα ερευνητών διατροφής και επιστημόνων δεδομένων στην Ελλάδα.

Η Michelle Routhenstein, διαιτολόγος καρδιολογίας με έδρα τη Νέα Υόρκη που δεν συμμετείχε στη μελέτη, είπε ότι υπάρχει θέση για τα αυγά σε μια υγιεινή διατροφή για την καρδιά – εφόσον λαμβάνεται υπόψη η συνολική πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών. «Τα αυγά είναι μια πλούσια πηγή βιταμίνης Β2, βιταμίνης Β12 και σεληνίου, τα οποία είναι καρδιοπροστατευτικά», είπε. Όταν κάποιος έχει έλλειψη σε βιταμίνες Β2 και Β12, μπορεί να προκαλέσει αύξηση της ομοκυστεΐνης (ένα αμινοξύ), η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο σχηματισμού πλάκας στις αρτηρίες. Το σελήνιο δρα επίσης ως αντιοξειδωτικό, βοηθώντας στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Τα αυγά είναι επίσης γεμάτα με πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας που σας χορταίνει πιο γρήγορα, μειώνοντας τις πιθανότητες να καταναλώνετε επεξεργασμένα ή εξευγενισμένα τρόφιμα που δεν είναι τόσο φιλικά για την καρδιά, είπε ο Routhenstein.

Τρόποι ωφέλιμοι για την καρδιά για να απολαύσετε τα αυγά

Τα αυγά είναι μια ευέλικτη τροφή που μπορείτε να απολαύσετε σε κάθε γεύμα. Η Routhenstein συνιστά να ετοιμάσετε μια ομελέτα ή φριτάτα με λαχανικά ή να έχετε αυγά ποσέ ή βραστά ως μέρος της πρωτεΐνης σε ένα καλά ισορροπημένο μπολ δημητριακών. Η εγγεγραμμένη διαιτολόγος Lisa Moskovitz του NY Nutrition Group στη Νέα Υόρκη θέλει να βράζει αβγά, να τα κόβει σε φέτες και να τα βάζει πάνω από τοστ αβοκάντο. Μια άλλη επιλογή είναι να τα ανακατέψετε και να τα κυλήσετε σε μπουρίτο πρωινού με φασόλια πλούσια σε φυτικές ίνες και σάλσα — ή να ψιλοκόψετε τα αυγά στην αγαπημένη σας σαλάτα για μεσημεριανό γεύμα.

«Για έναν πιο ενδιαφέροντα τρόπο να απολαύσετε τα αυγά, μπορείτε να φτιάξετε μίνι κις χωρίς κόρα ή να ρίξετε αυγά σε μια φόρμα για μάφιν και να τα ψήσετε σε μάφινς σε μέγεθος μπουκιάς», είπε. «Τα αυγά μπορούν επίσης να σπάσουν και να ανακατευτούν απευθείας σε ζωμό σούπα (κατά τη διάρκεια της διαδικασίας μαγειρέματος) για να αυξήσουν την πρόσληψη πρωτεΐνης και να δημιουργήσουν τη δική σας εκδοχή της σούπας με σταγόνες αυγών».