Αν ψάχνετε τρόπο να αναβαθμίστε ένα από τα αγαπημένα γρήγορα γεύματα μιας οικογένειας, όπως τα αυγά Scotch, που φτιάχνουν συνήθως σε πικνίκ ή σε πολύωρα roadtrips που πάντα κάτι χρειαζόμαστε να φάμε, ιδιαίτερα αν έχουμε παιδιά, μην ανησυχείτε. Υπάρχει τρόπος να το επιτύχετε και μάλιστα εύκολος και πεντανόστιμος και δεν είναι άλλος από το αφράτο chorizo με ασπρισμένο κέλυφος αμυγδάλου, που καλύπτει τέλεια τους απαλούς κρόκους από ένα αυγό ορτυκιού. Είναι ένα γεύμα γεμάτο καθαρή πρωτεΐνη που όλοι θα λατρέψουν.
Τα συστατικά του δεν είναι πολλά και ουσιαστικά για τα αυγά θα χρειαστείτε:
- 1 κουταλιά της σούπας ξύδι
- 12 αυγά ορτυκιού
- 100gr μπαγιάτικο ψωμί
- 100gr αμύγδαλα ασπρισμένα
- μικρό πακέτο μαϊντανός πλατύφυλλος
- 250gr chorizo μαγειρικής
- 2 αυγά κότας
- 3 κουταλιές της σούπας απλό αλεύρι
- ηλιέλαιο για τηγάνισμα
Για τη μαγιονέζα θα χρειαστείτε:
- 5 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα
- 1 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα
Οδηγίες παρασκευής
Γεμίστε μια κατσαρόλα με νερό και βράστε το αφού του ρίξετε το ξύδι και έπειτα τα αυγά των ορτυκιών. Στη συνέχεια κατεβάστε γρήγορα την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε τα στο νερό για 30 δευτερόλεπτα. Βγάλτε τα αυγά με μια τρυπητή κουτάλα και βάλτε τα κατευθείαν σε ένα μπολ με παγωμένο νερό. Βάλτε το μπαγιάτικο ψωμί, τα αμύγδαλα και τον μαϊντανό σε έναν πολυκόφτη και χτυπήστε τα μέχρι να γίνουν πολύ λεπτά κομμάτια, μετά αλατοπιπερώστε καλά και μεταφέρετε σε ένα ρηχό πιάτο. Ψιλοκόψτε το chorizo και βάλτε το στον επεξεργαστή τροφίμων μαζί με 1 αυγό κότας. Μοιράζουμε το μείγμα σε 12 μπουρεκάκια και τα βάζουμε σε πιατέλα ή δίσκο. Στήστε 3 μπολ ένα με αλεύρι, ένα με το
υπόλοιπο αυγό χτυπημένο και ένα με το μείγμα από ψίχουλα.
Ξεφλουδίζουμε προσεκτικά τα αυγά των ορτυκιών, προσέχοντας να μην εκτεθεί ο κρόκος. Τοποθετήστε 1 chorizo πάνω από ένα κομμάτι μεμβράνης. Το ισιώνετε όσο πιο καλά μπορείτε και μετά βάζετε από πάνω ένα αυγό ορτυκιού. Χρησιμοποιήστε τη μεμβράνη για να τραβήξετε τις άκρες του chorizo προς τα πάνω και γύρω από το αυγό μέχρι να κλείσει τελείως. Στρίψτε τις άκρες της μεμβράνης μεταξύ τους για να γίνει σφιχτά μια μπάλα. Ξετυλίξτε το σκωτσέζικο αυγό και τυλίξτε το πρώτα στο αλεύρι, μετά βυθίστε το στο χτυπημένο αβγό και στη συνέχεια τυλίξτε το στο μείγμα της ψίχας. Επαναλάβετε για μια
γενναιόδωρη επικάλυψη και επαναλάβετε όλη τη διαδικασία για τα υπόλοιπα αυγά.
Βάλτε σε μια κατσαρόλα αρκετό ηλιέλαιο και τη ζεσταίνουμε μέχρι να φτάσει στους 180C. Τοποθετούμε μέσα τα αυγά που έχουμε φτιάξει με τρυπητή κουτάλα και τηγανίζουμε για 5 λεπτά. Όταν τα αυγά ροδίζουν χαμηλώστε τη φωτιά, αλλά αφήστε τα στο λάδι για 5 ολόκληρα λεπτά για να βεβαιωθείτε ότι το chorizo έχει ψηθεί. Όταν τελειώσουν, τα βγάλτε τα και τοποθετήστε τα σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας για να απορροφηθεί το λάδι. Σε ένα μικρό μπολ, ανακατέψτε τη μαγιονέζα και την καπνιστή πάπρικα μαζί και σερβίρετε ως ντιπ στο πλάι.