Οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία ότι η ώρα που τρώτε μπορεί να επηρεάσει την καρδιαγγειακή σας υγεία. Στην νέα μελέτη παρατήρησης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ορισμένων τροφών σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα σε άτομα με διαβήτη. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. Ειδικότερα, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η αλλαγή της διατροφής είναι ένας βασικός τρόπος με τον οποίο ένα άτομο μπορεί να αποτρέψει ή να καθυστερήσει την ανάπτυξη του διαβήτη ή να διαχειριστεί καλύτερα τη νόσο. Επιπλέον, έχουν βρει στοιχεία ότι για την πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, αυτό που έχει σημασία δεν είναι μόνο το τι τρώει κανείς, αλλά και το πότε το τρώει. Στην νέα μελέτη, οι ερευνητές ήθελαν να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα και να δουν αν θα μπορούσαν να συνδέσουν τον χρόνο κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφών με αυξημένους καρδιαγγειακούς κινδύνους για τα άτομα με διαβήτη.
«Η Chrono-nutrition, ως ένα αναδυόμενο πεδίο διατροφικής έρευνας, στοχεύει να κατανοήσει πώς οι ώρες των γευμάτων επηρεάζουν την υγεία», δήλωσε ο Δρ Wei Wei — του Τμήματος Διατροφής και Υγιεινής Τροφίμων, Σχολή Δημόσιας Υγείας, Harbin Medical University, Harbin, Κίνα — και ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης. «Σε προηγούμενη έρευνα, η ομάδα μας ανακάλυψε ότι εκτός από την ποσότητα και την ποιότητα των τροφίμων, ο χρόνος κατανάλωσης είναι επίσης κρίσιμος για τους ασθενείς με διαβήτη. Οι ασθενείς με διαβήτη που καταναλώνουν περισσότερη ενέργεια και μακροθρεπτικά συστατικά το βράδυ θα μπορούσαν να βλάψουν τη μακροπρόθεσμη επιβίωσή τους». «Ως εκ τούτου, αναλύσαμε περαιτέρω τις επιπτώσεις του χρόνου κατανάλωσης ομάδων τροφίμων στην υγεία για να βοηθήσουμε τους ασθενείς με διαβήτη να επιλέξουν κατάλληλες τροφές και τους καλύτερους χρόνους πρόσληψής τους», είπε ο Δρ Γουέι.
Για να γίνει αυτό, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από την Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι ερευνητές εξέτασαν πληροφορίες από 4642 άτομα με διαβήτη μεταξύ των ετών 2003 και 2014. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν μόνοι τους τα είδη και τις ώρες φαγητού για 2 μη συνεχόμενες ημέρες. Στη συνέχεια, οι ερευνητές συνέδεσαν αυτές τις πληροφορίες με δεδομένα σχετικά με το εάν οι συμμετέχοντες πέθαναν από καρδιαγγειακή νόσο. Οι ερευνητές βρήκαν κάποιες συσχετίσεις μεταξύ του χρόνου κατανάλωσης συγκεκριμένων τροφών και του κινδύνου θνησιμότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις.
Για παράδειγμα, βρήκαν ότι τα άτομα που έτρωγαν αμυλούχα λαχανικά όπως πατάτες το πρωί, δημητριακά ολικής αλέσεως το απόγευμα, πιο σκούρα λαχανικά -όπως το μπρόκολο- και γάλα το βράδυ και απείχαν από την κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων το βράδυ, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο.
Ο Δρ Wei πρότεινε ότι μπορεί να υπάρχουν δύο παράγοντες που εξηγούν τα παρατηρούμενα ευρήματα. «Πρώτον, μηχανιστικά, πολλές εκφράσεις γονιδίων έχουν τον κιρκάδιο ρυθμό τους, όπως ο μεταβολισμός των γλυκολιπιδίων, [ο οποίος] είναι υψηλότερος το πρωί και η σύνθεση μελατονίνης, το φλεγμονώδες και το οξειδωτικό στρες είναι υψηλότερα το βράδυ. Ως εκ τούτου, ο χρόνος πρόσληψης τροφής θα πρέπει να είναι σύμφωνος με τον αντίστοιχο μεταβολικό ρυθμό». «Δεύτερον, εκτός από τον φυσικό κιρκάδιο κύκλο, η τροφή είναι επίσης βασικός παράγοντας για τη ρύθμιση του κιρκάδιου ρυθμού του σώματος. Και μια ορθολογική κατανάλωση τροφής θα μπορούσε να αποκαταστήσει τη διαταραχή του ρυθμού για τον διαβήτη». «Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματά μας παρέχουν μια καλύτερη ερμηνεία του γιατί οι άνθρωποι πρέπει να δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στην υγιεινή ρυθμική διατροφή», είπε ο Δρ Wei.