Διατροφή

Ασιατική Κουζίνα: το wok βλάπτει τα θρεπτικά συστατικά;

Ασιατική Κουζίνα: το wok βλάπτει τα θρεπτικά συστατικά;
Your browser does not support the video tag. H «ασιατική κουζίνα» είναι η μαγειρική της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ασίας και πιο συγκεκριμένα των χωρών της Κίνας, Ιαπωνίας και της Ταϋλάνδης. Ποια είναι η διατροφική αξία της «Ασιατικής Κουζίνας»;  Το μαγείρεμα με το wok βλάπτει τα θρεπτικά συστατικά; Τα κύρια συστατικά των πιάτων της ασιατικής κουζίνας […]
Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

H «ασιατική κουζίνα» είναι η μαγειρική της Ανατολικής και Νοτιοανατολικής Ασίας και πιο συγκεκριμένα των χωρών της Κίνας, Ιαπωνίας και της Ταϋλάνδης. Ποια είναι η διατροφική αξία της «Ασιατικής Κουζίνας»;  Το μαγείρεμα με το wok βλάπτει τα θρεπτικά συστατικά;


Τα κύρια συστατικά των πιάτων της ασιατικής κουζίνας είναι το ρύζι ή τα noodles, τα φρέσκα λαχανικά, τα άπαχα κρέατα (όπως το ψάρι, η πάπια, τα θαλασσινά, το κοτόπουλο και το μοσχάρι), καθώς επίσης και τα παραδοσιακά μπαχαρικά (τζιντζερ, κάρυ).

Το μαγείρεμα των πιάτων γίνεται σε ένα σκεύος που ονομάζεται wok. Παρά τις υψηλές θερμοκρασίες, τα τρόφιμα διατηρούν τα θρεπτικά τους συστατικά, αφού το μαγείρεμα σε wok χρειάζεται μόλις λίγα λεπτά.

Διατροφική ανάλυση της «Ασιατικής Κουζίνας»:

• Το ρύζι ή τα noodles αποτελούν τα βασικά συστατικά ενός ασιατικού πιάτου. Το ρύζι περιέχει απλούς και σύνθετους υδατάνθρακες και είναι ελέυθερο από γλουτένη. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κάλιο, φώσφορο και μαγνήσιο. Τα noodlesπαρασκευάζονται κυρίως από αλεύρι ρυζιού ή σιταριού και προστίθενται αυγά και άλλα δημητριακά. Περιέχουν ελάχιστη ποσότητα λίπους και νατρίου και είναι πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και ιχνοστοιχεία όπως ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.
• Το επόμενο κύριο συστατικό είναι το κρέας ή το ψάρι. Παρέχουν στον οργανισμό πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και είναι πλούσια σε ανόργανα στοιχεία (σίδηρο, ψευδάργυρο, σελήνιο) και βιταμίνη Β12. Συνήθως κόβονται σε μικρά κομμάτια για να μαγειρεύονται γρήγορα.
• Τα φρέσκα λαχανικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν από ένα ασιατικό πιάτο. Είναι πλούσια σε βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Α, η βιταμίνη Κ, η βιταμίνη C, οι βιταμίνες του συμπλέγματος B, τα καροτενοειδή, καθώς και σε μέταλλα. Τα πιο συνηθισμένα λαχανικά που χρησιμοποιούνται είναι τα μανιτάρια, το κρεμμύδι, το λάχανο, το μπρόκολο και το καλαμπόκι.
• Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της ασιατικής κουζίνας αποτελεί το φύτρο φασολιού. Τα φύτρα είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κυρίως σε βιταμίνη Β12, βιταμίνη A, Κ και C, όπως επίσης και ιχνοστοιχεία. Επιπρόσθετα, περιέχουν την διπλάσια ποσότητα φυτικών ινών σε σχέση με τα φασόλια.
• Το κύριο έλαιο που χρησιμοποιείται είναι το σησαμέλαιο. Χρησιμοποιείται σε μικρές δοσολογίες και είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε, Κ και αντιοξειδωτικά. Στο μαγείρεμα, είναι πολύ ανθεκτικό σε υψηλές θερμοκρασίες και σε συνδυασμό με το σκεύος wok, συντελεί στην αποφυγή παραγωγής ανεπιθύμητων ουσιών κατά το μαγείρεμα.
• Την γευστικότητα του πιάτου απογειώνουν ταμπαχαρικά. Το τζιντζερ και το κάρυ είναι τα βασικά μπαχαρικά της ασιατικής κουζίνας. Το τζιντζερ όταν μαγειρευτεί, έχει πικάντικο άρωμα και μια γλυκιά αλλά ταυτόχρονα πιπεράτη γεύση. Βοηθά στην χώνεψη, και έχει αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες. Ουσιαστικά το κάρυ, δεν είναι μπαχαρικό, αλλά ένα μείγμα μπαχαρικών όπως κουρκουμά, τζίντζερ, κάρδαμο, πιπέρι, κύμινο, κόλιανδρο, κανέλα, κ.ά.
• Συνοδευτικά των ασιατικών πιάτων αποτελούνδιάφορες σάλτσες, όπως η σάλτσα σόγιας, η γλυκόξινη σάλτσα, η γλυκοκαυτερή και η σάλτσα τσίλι. Η σάλτσα σόγιας είναι η πιο διαδεδομένη σε διάφορες παραλαγές. Διατροφικά η σάλτσα σόγιας περιέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, είναι πηγή ακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων και είναι πλούσια σε ανόργανα στοιχεία και βιταμίνες.

Με την συνεργασία της Μαργαρίτα Μπουλούμπαση-Διαιτολόγος – Διατροφολόγος- Συνεργάτης της Ομάδας Logodiatrofis.gr.