Η αρθρίτιδα είναι μια κοινή πάθηση που προκαλεί πόνο και φλεγμονή σε μια άρθρωση – και περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο υποφέρουν από αυτήν. Χαρακτηρίζεται από πόνο, οίδημα και ευαισθησία στις αρθρώσεις και μπορεί να είναι εξουθενωτικό. Ευτυχώς, η αντιφλεγμονώδης δίαιτα μπορεί να διαδραματίσει «σημαντικό» ρόλο στη μείωση του πόνου της αρθρίτιδας. Αν και μπορεί να μην προσφέρουν θεραπεία για την αρθρίτιδα, η ενσωμάτωση αυτών των τροφών στη διατροφή σας μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της συνολικής υγείας των αρθρώσεων.
Λιπαρά ψάρια
Γεμάτα με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, οι σαρδέλες και η πέστροφα, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου και της δυσκαμψίας των αρθρώσεων σε άτομα με αρθρίτιδα, εξήγησε ο γιατρός. Στοχεύστε σε τουλάχιστον δύο μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα, με κάθε μερίδα να είναι περίπου 85 έως 120 γραμμάρια, για να επιτύχετε μια «καλή δόση» ωμέγα-3 λιπαρών οξέων.
Κουρκουμάς
Το κίτρινο φωτεινό χρώμα του κουρκουμά προέρχεται από μια ένωση με ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, γνωστή ως κουρκουμίνη. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη καθημερινή σύσταση για τον κουρκουμά, αλλά η συμπερίληψή του στη διατροφή σας (σε συνδυασμό με μαύρο πιπέρι για αύξηση της απορρόφησής του) ως μπαχαρικό ή σε πιάτα τακτικά μπορεί να είναι ευεργετική. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει καθορίσει έως τρία χιλιοστόγραμμα ανά κιλό σωματικού βάρους ως αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη.
Τζίντζερ
Είτε το πίνετε στο τσάι σας είτε το προσθέτετε στο κάρυ σας, το τζίντζερ προσφέρει φυσικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του πόνου της αρθρίτιδας. Ο γιατρός συνέστησε να συμπεριλάβετε ένα έως δύο κουταλάκια του γλυκού φρέσκο τζίντζερ ή σκόνη τζίντζερ στην καθημερινή σας διατροφή.
Μούρα
Ανάμεσα στις φράουλες και τα βατόμουρα, τα μούρα είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις. Αυτές οι ιδιότητες μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες στο σώμα. Στοχεύστε σε τουλάχιστον ένα φλιτζάνι μούρα την ημέρα ως μέρος της πρόσληψης φρούτων σας. Αυτό παρέχει μια καλή πηγή αντιοξειδωτικών.
Φυλλώδη πράσινα λαχανικά
Τα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, το λάχανο και το ελβετικό σέσκουλο είναι φυσικές πηγές βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών που μπορούν να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής. Ενσωματώστε μια μερίδα φυλλωδών λαχανικών στα καθημερινά σας γεύματα, όπως σαλάτες ή smoothies.
Ενώ η ποσότητα κάθε αντιφλεγμονώδους τροφής που χρειάζεται για να αποκομίσει τα οφέλη της μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με μεμονωμένους παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, το επίπεδο δραστηριότητας και η συνολική διατροφή, οι γενικές οδηγίες μπορούν να παρέχουν μια γενική συμβουλή.