Σίγουρα έχετε ακούσει για τις λεγόμενες τροφές με αρνητικές θερμίδες τουλάχιστον μια φορά ένα θαύμα της φύσης που θα σας επέτρεπε να χάσετε βάρος τρώγοντας. Στην πράξη, ορισμένα τρόφιμα θα είχαν τόσο λίγες θερμίδες που η κατανάλωση και η πέψη τους απαιτεί περισσότερη ενέργεια από ό,τι φέρνουν, επιτρέποντάς σας έτσι να χάσετε βάρος τρώγοντας, στην πραγματικότητα. Θα είναι όμως πραγματικά έτσι; Ή είναι απλώς αβάσιμες ειδήσεις; Και τι πιστεύουν οι ειδικοί; Ας μάθουμε τι είναι αλήθεια πίσω από αυτή την ιδέα και ποιες είναι οι εν λόγω τροφές.
Τρόφιμα με αρνητικές θερμίδες: Τι είναι;
Υπάρχουν όμως όντως τροφές χωρίς θερμίδες; Απολύτως όχι, αλλά σίγουρα μερικά έχουν έναν πραγματικά αμελητέο αριθμό όπως το σέλινο που παρέχει 20 ανά 100 γραμμάρια ή ο μάραθος, που αντί αυτού παρέχει μερικές ακόμη, περίπου 31. Και στη συνέχεια μεταξύ των τροφών που θεωρούνται ότι έχουν αρνητικές θερμίδες βρίσκουμε τα κολοκυθάκια, τη ρόκα, αγγούρι, πράσα.
Και χάνουν βάρος; Καταναλώνουμε πραγματικά περισσότερες θερμίδες τρώγοντας τες από αυτές που εισάγουμε; Σύμφωνα με τη διατροφολόγο Nicoletta Bocchino που παρενέβη στο The Italian kitchen, στην πραγματικότητα κανένα φαγητό δεν παρέχει μηδενικές θερμίδες, επομένως ακόμη και αυτά που φέρουν την ετικέτα ότι έχουν ακριβώς αρνητικές θερμίδες, στην πραγματικότητα τις περιέχουν ακριβώς όπως όλα τα άλλα. Επισημαίνει επίσης ότι «το να μιλάμε μόνο και αποκλειστικά για θερμίδες όσον αφορά την απώλεια βάρους είναι πλέον μια ξεπερασμένη έννοια από επιστημονική άποψη».
Η αλήθεια
Η αλήθεια σύμφωνα με τον γιατρό είναι ότι είναι μια έννοια χωρίς καμία βάση που αναπτύχθηκε στη δεκαετία του τριάντα του περασμένου αιώνα και ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη σχετικά με αυτό. Εν ολίγοις, εξηγεί: «Η ποσότητα ενέργειας που χρησιμοποιεί το σώμα για να επεξεργαστεί τρόφιμα με «αρνητικές θερμίδες» είναι πολύ μικρή. Δεδομένου ότι αυτά τα τρόφιμα είναι ως επί το πλείστον λαχανικά και χόρτα, επομένως αποτελούνται από υδατάνθρακες και πολύ μικρά ποσοστά λίπους και πρωτεΐνης, είναι πραγματικά ελάχιστο.
Αυτό που μπορούμε να πούμε για τις τροφές με αρνητικές θερμίδες είναι ότι η κατανάλωσή τους δεν οδηγεί αυτόματα σε απώλεια βάρους. Για να εξηγήσει καλύτερα την έννοια έρχεται ο Nourished, ο οποίος μιλά για αυτήν επιστημονικά: «Οι έννοιες της βιοχημείας μας βοηθούν να διαψεύσουμε αυτήν την υπόθεση αφού γνωρίζουμε ότι η λεγόμενη θερμογένεση που προκαλείται από τη διατροφή (TID).
Η ενέργεια που απαιτείται από το σώμα για να χρησιμοποιήσει και να αποθηκεύσει τα θρεπτικά συστατικά που εισάγονται, είναι μόνο ένα ποσοστό της ενέργειας που προσλαμβάνεται με αυτό το τρόφιμο: είναι υψηλότερο για τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες (25-30%) και χαμηλότερο όπου κυριαρχούν οι υδατάνθρακες (6-8%) και τα λιπίδια (3-4%), αλλά σε κάθε περίπτωση δεν υπερβαίνει ποτέ τη θερμιδική αξία του φαγητού […] φαίνεται απίθανο η προκαλούμενη ενεργειακή δαπάνη να μπορεί να υπερβαίνει τις θερμίδες που καταναλώνονται». Ψεύτικες ειδήσεις λοιπόν, αλλά σίγουρα η κατανάλωση λαχανικών πλούσιων σε φυτικές ίνες δεν βλάπτει.