Τα Arancini, οι νόστιμες χρυσοκαστανές μπάλες ρυζιού από τη Σικελία, είναι μια απολαυστική απόλαυση που συνδυάζει κρεμώδες ριζότο, αλμυρές γεμίσεις και ένα τραγανό εξωτερικό. Ιδανικά ως ορεκτικό, σνακ ή ακόμα και ως κύριο πιάτο, το arancini είναι βέβαιο ότι θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας με τη γεύση και την υφή τους. Εδώ είναι μια απλή συνταγή για να φτιάξετε αυτές τις ιταλικές λιχουδιές από ρύζι στο σπίτι.
Συστατικά
- 2 φλιτζάνια ρύζι Arborio
- 4 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
- 1/2 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1/2 φλιτζάνι τριμμένη παρμεζάνα
- 1 φλιτζάνι τυρί μοτσαρέλα, κομμένο σε κύβους
- 1/2 φλιτζάνι μπιζέλια κατεψυγμένα, ξεπαγωμένα
- 2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι
- 2 αυγά χτυπημένα
- 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 2 φλιτζάνια τριμμένη φρυγανιά
- Φυτικό λάδι για τηγάνισμα
Οδηγίες:
- Ετοιμάζουμε το ριζότο: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το ψιλοκομμένο σκόρδο, σοτάροντας μέχρι να γίνει διάφανο. Ρίξτε το ρύζι Arborio και μαγειρέψτε για 2-3 λεπτά μέχρι να φρυγανιστεί ελαφρά.
- Μαγειρέψτε το ρύζι: Ρίξτε το λευκό κρασί και ανακατέψτε μέχρι να απορροφηθεί. Προσθέστε σταδιακά το ζωμό, μια κουτάλα τη φορά, αφήνοντας το υγρό να απορροφηθεί πριν προσθέσετε κι άλλο. Συνεχίστε αυτή τη διαδικασία μέχρι το ρύζι να γίνει κρεμώδες και al dente, περίπου 18-20 λεπτά. Ανακατεύουμε μέσα την τριμμένη παρμεζάνα, τον αρακά, αλάτι και πιπέρι.
- Ψύξτε το ριζότο: Απλώστε το ριζότο σε ένα ταψί και αφήστε το να κρυώσει εντελώς. Αυτό το βήμα είναι ζωτικής σημασίας για το χειρισμό και τη διαμόρφωση των μπαλών ρυζιού.
- Δώστε σχήμα στο Arancini: Μόλις κρυώσει το ριζότο, πάρτε μια μικρή χούφτα και ισιώστε το στην παλάμη σας. Τοποθετήστε έναν κύβο μοτσαρέλα στο κέντρο και πλάθετε το ρύζι γύρω του ώστε να σχηματιστεί μια μπάλα. Επαναλαμβάνουμε με το υπόλοιπο ριζότο και το τυρί.
- Καλύψτε τις μπάλες ρυζιού: Τοποθετήστε ένα σταθμό παναρίσματος με τα χτυπημένα αυγά, το αλεύρι και τη φρυγανιά σε ξεχωριστά μπολ. Τυλίξτε κάθε μπαλάκι ρυζιού σε αλεύρι, βουτήξτε το στα χτυπημένα αυγά και περιχύστε το με τριμμένη φρυγανιά.
- Τηγανίζουμε το Arancini: Ζεσταίνουμε το φυτικό λάδι σε μια βαθιά φριτέζα ή μεγάλη κατσαρόλα στους 175°C. Τηγανίζουμε τις μπάλες ρυζιού σε παρτίδες μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές, περίπου 3-4 λεπτά ανά παρτίδα. Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
- Σερβίρετε: Σερβίρετε τα αραντσίνι ζεστά με σάλτσα μαρινάρας για βούτηγμα. Απολαύστε την τραγανή εξωτερική εμφάνιση και το λαχταριστό, τυρί κέντρο.
Το Arancini είναι ένα ευέλικτο πιάτο που μπορεί να γεμιστεί με διάφορα υλικά, όπως κρέας, μανιτάρια ή σπανάκι. Είναι ένας φανταστικός τρόπος για να χρησιμοποιήσετε το ριζότο που έχει απομείνει και να φέρετε μια γεύση Σικελίας στο τραπέζι σας. Απολαύστε αυτές τις τραγανές τυρώδεις λιχουδιές ως ένα ορεκτικό που αρέσει στο πλήθος!