Aποτύπωμα Άνθρακα: Το μενού στο The Canteen στη νοτιοδυτική Αγγλία δεν ενημερώνει απλώς τους επισκέπτες πόσο κοστίζει ένα πιάτο. Μπορούν επίσης να ελέγξουν το αποτύπωμα άνθρακά του. Η pakora καρότου και παντζαριού με σάλτσα γιαουρτιού είναι υπεύθυνη για μόλις 16 γραμμάρια εκπομπών CO2. Οι μελιτζάνες με miso και σάλτσα χαρίσα με ταμπουλέ και τοστ Zaatar προκάλεσαν 675 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα.
Καθώς οι πελάτες σταθμίζουν τις επιλογές τους, το μενού στο εστιατόριο για χορτοφάγους στο Μπρίστολ περιλαμβάνει μια σύγκριση με ένα πιάτο που δεν σερβίρει: τις εκπομπές ρύπων από ένα χάμπουργκερ παραγωγής στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Τρία κιλά για μπέργκερ, ουάου! Δεν μπορώ να το πιστέψω», αναφώνησε ο Enyioma Anomelechi, ένας 37χρονος εστιάτορας που πίνει μια μπύρα έξω στον ήλιο.
Το μενού σημειώνει ότι οι εκπομπές ενός πραγματικού μπιφτεκιού βοείου κρέατος είναι «10 φορές περισσότερες από τις βίγκαν εναλλακτικές του». Τα αποτυπώματα άνθρακα των επιχειρήσεων και των καταναλωτών έχουν τεθεί υπό ολοένα και περισσότερο έλεγχο καθώς οι χώρες προσπαθούν να περιορίσουν τις αυξήσεις της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 1,5 βαθμούς Κελσίου και να επιτύχουν καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050.
Το Canteen έγινε τον Ιούλιο το πρώτο εστιατόριο που συμφώνησε να βάλει το αποτύπωμά του άνθρακα στο μενού στο πλαίσιο μιας εκστρατείας που ηγήθηκε της βρετανικής vegan φιλανθρωπικής εκστρατείας Viva!
Ο διευθυντής του εστιατορίου, Liam Stock, χαρακτήρισε την κίνηση ως έναν τρόπο «να δούμε τι κάνουμε, να κατανοήσουμε και να βελτιώσουμε τον εαυτό μας».
Ο μέσος Βρετανός έχει ετήσιο αποτύπωμα άνθρακα άνω των 10 τόνων, σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής κυβέρνησης.
Η Βρετανία έχει θέσει τον φιλόδοξο στόχο της μείωσης των επιβλαβών εκπομπών κατά 78% έως το 2035, σε σύγκριση με τα στοιχεία του 1990, προκειμένου να εκπληρώσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της για την κλιματική αλλαγή. – «Κλιματική έκτακτη ανάγκη»
– Η στροφή σε μια φυτική διατροφή είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για ένα άτομο να μειώσει το αποτύπωμά του άνθρακα, δήλωσαν τον Απρίλιο ειδικοί από τη Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή.
Η κτηνοτροφική βιομηχανία αντικαθιστά τα δάση που απορροφούν CO2 με γη για βοσκή και καλλιέργειες σόγιας για ζωοτροφές.
Τα ζώα βγάζουν επίσης τεράστιες ποσότητες μεθανίου, ενός ισχυρού αερίου του θερμοκηπίου.
Το αν οι πελάτες θα αφήσουν τα αποτυπώματα άνθρακα να επηρεάσουν τις επιλογές παραγγελιών τους μένει να φανεί, αλλά ο Stock είπε ότι η καινοτομία του μενού έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον και την υποστήριξη. «Στην Αγγλία, αν είσαι μια μεγάλη αλυσίδα εστιατορίου, επιβάλλεται από νόμο να έχεις θερμίδες στο μενού» είπε.
«Αλλά πολλοί άνθρωποι λένε ότι τους ενδιαφέρει περισσότερο ο άνθρακας».
Ενώ ο Anomelechi σημείωσε την «τεράστια» διαφορά στις εκπομπές μεταξύ ενός χάμπουργκερ και άλλων πιάτων, είπε ότι δεν ήθελε απαραίτητα να επιβαρυνθεί με το να γνωρίζει τον αριθμό θερμίδων ή το αποτύπωμα άνθρακα της παραγγελίας του. «Όταν βγαίνω για φαγητό θέλω απλώς να το απολαμβάνω», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι θα ήταν πιο διατεθειμένος να αλλάξει τρόπο όταν ψωνίζει.
Η Laura Hellwig, υπεύθυνη καμπανιών στο Viva!, είπε ότι ο αριθμός του αποτυπώματος άνθρακα πρέπει να γίνει υποχρεωτικός. «Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα και οι καταναλωτές πρέπει να μπορούν να κάνουν συνειδητές επιλογές», είπε ο ακτιβιστής.
Κατά την άποψή της, «οι περισσότεροι άνθρωποι θα επέλεγαν πραγματικά για τον πλανήτη» εάν αντιμετώπιζαν μια σύγκριση μεταξύ του αποτυπώματος άνθρακα ενός γεύματος με βάση το κρέας και ενός πιάτου vegan. –
«Κούνια για αποθήκευση»
– Ο Stock είπε ότι ήξερε ότι τα πιάτα του εστιατορίου του θα είχαν χαμηλά αποτυπώματα άνθρακα, καθώς τα περισσότερα συστατικά του προέρχονται από την περιοχή.
«Δεν χρειάστηκε να αλλάξουμε τίποτα», είπε, ενώ παραδέχτηκε κάποιες εκπλήξεις, όπως το να μάθουμε ότι τα εισαγόμενα μπαχαρικά αυξάνουν τις εκπομπές.
Για να υπολογίσει τα αποτυπώματα των πιάτων, το The Canteen έστειλε τις συνταγές του και την πηγή των συστατικών σε μια εξειδικευμένη εταιρεία που ονομάζεται MyEmissions.
Είναι σε θέση να υπολογίσει τον αντίκτυπο του άνθρακα από «κούνια σε αποθήκευση», λαμβάνοντας υπόψη τη γεωργία, τη μεταποίηση, τη μεταφορά και τη συσκευασία.
«Αν διάλεγα ανάμεσα σε δύο πιάτα, ίσως ανάλογα με το πόσο πεινούσα, μπορεί να διάλεγα αυτό με το χαμηλότερο αποτύπωμα», είπε ο Νέιθαν Τζόνσον, ένας 43χρονος πελάτης για δείπνο στο εστιατόριο.
Εκείνη την ημέρα, επέλεξε τη σαλάτα του σεφ, η οποία συγκεντρώνει 162 γραμμάρια άνθρακα.
Μια άλλη, η 29χρονη Emma Harvey, υποστήριξε επίσης την ιδέα της αυξημένης ευαισθητοποίησης για τα αποτυπώματα άνθρακα «και τις ηθικές επιπτώσεις του φαγητού που τρώμε».
«Πρέπει να ενσωματώσουμε πράγματα στην καθημερινή ζωή», είπε.