Διατροφή

Αντίσταση στη λεπτίνη: Η διατροφή με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνει το ρίσκο

Αντίσταση στη λεπτίνη: Η διατροφή με υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα αυξάνει το ρίσκο
Αντίσταση στη λεπτίνη: Στην ανάλυση μικροβίων του εντέρου, οι ερευνητές βρήκαν τρία είδη που συσχετίστηκαν θετικά με μη επεξεργασμένα ή ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα και 12 είδη που συσχετίστηκαν αρνητικά.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Οι γυναίκες που τρώνε περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα είναι πιο πιθανό να έχουν αντίσταση στη λεπτίνη και μπορεί να έχουν αλλοιώσεις στη μικροχλωρίδα του εντέρου τους, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrition, Metabolism & Cardiovascular Diseases. «Αυτή η εργασία αντιπροσωπεύει την πρώτη μελέτη μικροβιώματος για τον εντοπισμό και των δύο ειδών μαζί με μια συνολική μικροβιακή υπογραφή εντερικών δεικτών ποιότητας διατροφής χρησιμοποιώντας την ταξινόμηση NOVA και βιομετρικά στοιχεία που σχετίζονται με την παχυσαρκία στις γυναίκες», αναφέρει η Ariana E. Fernandes, διατροφολόγος στο τμήμα ενδοκρινολογίας και μεταβολισμού.


«Εκτός από τις διαφορές στη μικροχλωρίδα του εντέρου, διαπιστώσαμε ότι η υψηλότερη κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων συσχετίστηκε θετικά με τα επίπεδα λεπτίνης, η οποία σχετίζεται με την αντίσταση στη λεπτίνη. Αυτή η πάθηση σχετίζεται με προφλεγμονώδεις καταστάσεις, νευροφλεγμονή και μεταβολικές διαταραχές, κάτι που συμφωνεί με προηγούμενα ευρήματα που έδειξαν συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης υπερεπεξεργασμένων τροφίμων και τόσο της παχυσαρκίας όσο και άλλων μεταβολικών ασθενειών».

Λεπτομέρειες για τη μελέτη

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια συγχρονική μελέτη με 59 γυναίκες ηλικίας 18 έως 40 ετών από τον Ιανουάριο του 2018 έως τον Ιανουάριο του 2020 (μέση ηλικία, 28 έτη). Συλλέχθηκαν ανθρωπομετρικές και μεταβολικές παράμετροι. Οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν τρεις 24ωρες ανακλήσεις φαγητού, συμπεριλαμβανομένων δύο ανακλήσεων την εβδομάδα και μίας την ημέρα του Σαββατοκύριακου. Οι ταξινομήσεις NOVA χρησιμοποιήθηκαν για την κατηγοριοποίηση των τροφίμων, με την ομάδα 1 να περιλαμβάνει μη επεξεργασμένα ή ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα, την ομάδα δύο να περιλαμβάνει επεξεργασμένα μαγειρικά συστατικά, την ομάδα τρία να περιλαμβάνει επεξεργασμένα τρόφιμα και την ομάδα τέταρτη να περιλαμβάνει υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Από την κοόρτη, 20 γυναίκες είχαν παχυσαρκία, 20 είχαν φυσιολογικό βάρος και 19 κατηγοριοποιήθηκαν ως έχουσες σωματική αδύνατη κατάσταση με ΔΜΣ μικρότερο από 18 kg/m2. Η μέση πρόσληψη θερμίδων ήταν 1.624 kcal την ημέρα. Τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα αντιπροσώπευαν το 52,4% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης, τα επεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούσαν το 10,4% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης και τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα αντιπροσώπευαν το 31,4% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης. Τα προσαρμοσμένα στη λεπτίνη επίπεδα μάζας λίπους ήταν χαμηλότερα μεταξύ εκείνων που κατανάλωναν περισσότερα μη επεξεργασμένα ή ελάχιστα επεξεργασμένα τρόφιμα (βήτα = –20,8, P = 0,037) και υψηλότερα μεταξύ εκείνων που κατανάλωναν περισσότερα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα (βήτα = 19,55, P = 0,049).

«Παραμένει ασαφές εάν η υψηλότερη αφθονία ορισμένων ειδών συνδέεται σταθερά με πιο υγιείς παραμέτρους και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί πώς οι αυξήσεις ανάλογα με τα είδη μπορεί να επηρεάσουν διαφορετικούς πληθυσμούς, επειδή η γενετική και το περιβάλλον είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες που τροποποιούν τη μικροχλωρίδα», έγραψαν οι ερευνητές. «Η εκτέλεση μιας πιο λεπτομερούς ταξινομικής ταξινόμησης, συμπεριλαμβανομένου του επιπέδου των στελεχών, μπορεί να βοηθήσει να εξηγηθεί η επίδραση των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων ή των ελάχιστα επεξεργασμένων τροφίμων σε είδη που είναι ωφέλιμα ή μη ωφέλιμα για την υγεία».