Μια αντιφλεγμονώδης διατροφή είναι πλούσια σε τροφές που περιέχουν αντιοξειδωτικά που προάγουν την υγεία, πολυφαινόλες και άλλες ενώσεις που τονώνουν το ανοσοποιητικό και έχουν τη δυνατότητα να καταπολεμήσουν τη φλεγμονή στο σώμα. Η φλεγμονή είναι η φυσική αντίδραση του σώματος σε τραυματισμούς και λοιμώξεις. Ωστόσο, οι ειδικοί συνδέουν την επίμονη και χρόνια φλεγμονή με την αντίσταση στην ινσουλίνη και τον αυξημένο κίνδυνο διαβήτη, καρδιακών παθήσεων, καρκίνου, νόσου Αλτσχάιμερ και πολλών άλλων χρόνιων παθήσεων.
Μεταξύ των τροφίμων με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:
- βότανα και μπαχαρικά, όπως κουρκουμάς, κανέλα, τζίντζερ, σκόρδο, πιπέρι και δεντρολίβανο
- φρούτα, όπως ανανάς, παπάγια, μάνγκο, μούρα και κεράσι
- λαχανικά, όπως καρότα, κολοκύθα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά και κολοκυθάκια
- μπιζέλια και φασόλια, ρεβίθια, φακές και μαυρομάτικα
- λιπαρά ψάρια και άλλες πηγές ωμέγα-3, όπως σαρδέλες, σολομός, σκουμπρί, ρέγγα και ιχθυέλαιο
- γαλακτοκομικά, όπως το γιαούρτι
- δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως καλαμπόκι, καλαμποκάλευρο και ζυμαρικά ολικής αλέσεως, ψωμί και ρύζι
Πώς λειτουργεί μια αντιφλεγμονώδης δίαιτα;
Σύμφωνα με την έρευνα, πολλά τρόφιμα προκαλούν φλεγμονή στο σώμα, συμπεριλαμβανομένων των εξαιρετικά επεξεργασμένων υδατανθράκων και των πρόσθετων σακχάρων, του κόκκινου κρέατος, των τρανς και κορεσμένων λιπαρών και του αλατιού. Αν και δεν υπάρχει σαφώς καθορισμένη αντιφλεγμονώδης διατροφή, υπάρχουν ευρείες συστάσεις για τα τρόφιμα που πρέπει να λαμβάνετε περισσότερο και αυτά που πρέπει να καταναλώνετε λιγότερο για τη θεραπεία της φλεγμονής στο σώμα.
Ο στόχος μιας αντιφλεγμονώδους δίαιτας είναι η εξάλειψη των προφλεγμονωδών τροφών και η αντικατάστασή τους με επαρκείς θρεπτικές τροφές, βότανα και μπαχαρικά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιφλεγμονώδεις ενώσεις, όπως η βιταμίνη C. Για παράδειγμα, η αποφυγή του ραφιναρισμένου αλεύρου, του υπερβολικού αλατιού, των ζαχαρούχων ποτών και η αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως είναι μεταξύ των κοινών συστάσεων.
Οι αντιφλεγμονώδεις δίαιτες υποστηρίζουν επίσης την υγεία του εντέρου. Έως και 70–80% των ανοσοκυττάρων υπάρχουν στο έντερο, επομένως η βελτιστοποίηση της υγείας του εντέρου είναι αναπόσπαστο στοιχείο για την προώθηση της υγείας του ανοσοποιητικού και την εξάλειψη της χρόνιας φλεγμονής. Καλό είναι να καταναλώνετε καθημερινά τροφές πλούσιες σε πρεβιοτικά και προβιοτικά, όπως όσπρια και γιαούρτι.
Συμβουλές για να ξεκινήσετε μια αντιφλεγμονώδη διατροφή:
- Αντικαταστήστε τα αναψυκτικά με ζάχαρη και τους συμπυκνωμένους χυμούς, με απλό νερό ή νερό με έγχυση φρούτων.
- Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών τρώγοντας περισσότερα δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά καθημερινά.
- Τρώτε λιπαρά ψάρια, συμπεριλαμβανομένων: σαρδέλας και σολομού, δύο φορές την εβδομάδα.
- Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας περισσότερους ξηρούς καρπούς, σπόρους, βούτυρο ξηρών καρπών, αβοκάντο και ελαιόλαδο για υγιή λίπη.
- Ενσωματώστε περισσότερα βότανα και μπαχαρικά.
- Πιείτε τσάι από βότανα, όπως τσάι τζίντζερ, σκόρδου, κανέλας ή δεντρολίβανου.