Διατροφή

Ανθεκτικό άμυλο: Βελτιώνει τον μεταβολισμό & εξισορροπεί το σάκχαρο στο αίμα

Ανθεκτικό άμυλο: Βελτιώνει τον μεταβολισμό & εξισορροπεί το σάκχαρο στο αίμα
Ανθεκτικό άμυλο: Διατροφή πλούσια σε ανθεκτικό άμυλο τροφοδοτεί τα προβιοτικά του εντέρου, εξισορροπεί το σάκχαρο στο αίμα και βελτιώνει το μεταβολισμό.

Η κατανάλωση καθαρού αμύλου μπορεί να μην φαίνεται η πιο υγιεινή επιλογή. Ωστόσο, το ανθεκτικό άμυλο αποτελεί εξαίρεση, καθώς, μεταξύ άλλων, τροφοδοτεί τα προβιοτικά του εντέρου, εξισορροπεί το σάκχαρο στο αίμα και βελτιώνει το μεταβολισμό. Δείτε παρακάτω αναλυτικά ορισμένα από τα οφέλη του για την υγεία.

Τα πιθανά οφέλη του ανθεκτικού αμύλου προέρχονται από τις ακόλουθες ιδιότητές του:

  • Λειτουργώντας ως διαιτητική ίνα, το ανθεκτικό άμυλο επιβραδύνει την πέψη και την απορρόφηση στο λεπτό έντερο και αυξάνει τον όγκο των κοπράνων στο παχύ έντερο.
  • Τροφοδοτεί καλά βακτήρια όπως τα Bifidobacteria στο παχύ έντερο.
  • Μειώνει την αντίσταση στην ινσουλίνη και τη φλεγμονή.
  • Υποστηρίζει την παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας (βουτυρικό, οξικό, προπιονικό) και άλλων ευεργετικών μεταβολιτών στο παχύ έντερο.
  • Τα λιπαρά οξέα βραχείας αλυσίδας υποστηρίζουν τη λειτουργία του εντερικού φραγμού (δηλαδή βοηθούν στην επιδιόρθωση του διαρρέοντος εντέρου) και τις υγιείς εκκρίσεις ορμονών και ενζύμων στο έντερο.

 

Ανθεκτικό άμυλο και μεταβολική υγεία

Το ανθεκτικό άμυλο μπορεί να εξισορροπήσει τη γλυκόζη στο αίμα. Ειδικότερα, σύμφωνα με ευρήματα μελέτης, διατροφή πλούσια σε ανθεκτικό άμυλο καλαμποκιού βοήθησε στον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα σε υπέρβαρα άτομα. Συγκεκριμένα, η μελέτη διαπίστωσε ότι η καθημερινή κατανάλωση ανθεκτικού αμύλου αραβοσίτου με υψηλή περιεκτικότητα σε αμυλόζη για έξι εβδομάδες βελτίωσε την ισορροπία της γλυκόζης σε 18 υπέρβαρους ενήλικες. Η ισορροπία της γλυκόζης αναφέρεται στη διαδικασία διατήρησης των φυσιολογικών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Εξισορρόπηση σακχάρου στο αίμα

Προκαταρκτική έρευνα σημειώνει ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους το ανθεκτικό άμυλο μπορεί να βοηθήσει στην ομαλοποίηση της γλυκόζης στο αίμα, όπως:

  • Οι διαιτητικές ίνες, επιβραδύνουν την πέψη και την απορρόφηση των υδατανθράκων.
  • Ενεργοποιεί τα γονίδια σύνθεσης γλυκογόνου, αναγκάζοντας το σώμα να αποθηκεύει περισσότερους υδατάνθρακες στους μύες και το συκώτι μας.
  • Βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη. Η αντίσταση στην ινσουλίνη εμφανίζεται όταν τα κύτταρα αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν στην ινσουλίνη, οδηγώντας σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα και σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών παθήσεων. Η πρόσληψη ανθεκτικού αμύλου μπορεί να βελτιώσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και να μειώσει την ποσότητα της ινσουλίνης που απαιτείται για τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα τόσο στα ζώα όσο και στους ανθρώπους.