Η έρευνα δείχνει ότι η ανισορροπία στη μικροχλωρίδα του εντέρου σας, μπορεί να επηρεάσει όλα τα είδη προβλημάτων υγείας – μεταβολικές ασθένειες όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης, καρδιαγγειακές παθήσεις, διαταραχές του ανοσοποιητικού και ενδοκρινικού συστήματος, καρκίνος, οστικές παθήσεις, κυκλοφορικά προβλήματα, ακόμα και γνωστικές, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ. Τα τρισεκατομμύρια μικρόβια στο έντερό σας, επομένως, παίζουν ενεργό ρόλο στη γενική υγεία σας—πράγμα που σημαίνει ότι το τι τα ταΐζετε σας έχει μεγάλη σημασία. Η καθιέρωση υγιεινών διατροφικών συνηθειών θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο σημαντική για την καλή υγεία καθώς μεγαλώνετε, προτείνει έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου για τη Γήρανση.
Διατροφικές συνήθειες για ένα υγιές έντερο
- Τρώτε φυτικές ίνες
Είναι σημαντικό να καταναλώνετε δημητριακά, φρούτα και λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες για τη βελτιστοποίηση της υγείας του εντέρου σας. Οι ίνες είναι το καύσιμο που τροφοδοτεί τα βακτήρια, ώστε να μπορούν να αυξηθούν σε αριθμό και να γίνουν πιο ποικιλόμορφα. Ένας μεγάλος και ποικίλος πληθυσμός μικροβίων δημιουργεί ένα παχύ φραγμό βλέννας που καλύπτει τα έντερά μας, το οποίο μειώνει τη φλεγμονή σε όλο το σώμα και προστατεύει από τις τοξίνες από τη διαρροή μέσω του εντερικού τοιχώματος, ένα σύνδρομο που ονομάζεται «διαρρέον έντερο».
- Αποφύγετε τα εκλεπτυσμένα τρόφιμα
Η μείωση της κατανάλωσης επεξεργασμένων προϊόντων αλευριού και σακχάρων από σνακ και ποτά συμβαδίζει με την κατανάλωση περισσότερων τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες. Κάντε το συνήθεια να παραλείπετε όσο το δυνατόν περισσότερο το λευκό ψωμί και τα αρτοσκευάσματα, ενώ καταναλώνετε πιο σύνθετους υδατάνθρακες όπως βρώμη, κινόα, καστανό ρύζι και γλυκοπατάτες.
- Πείτε ναι στα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση
Τα μικρόβια ευδοκιμούν σε διατηρημένα τρόφιμα όπως το ξινολάχανο, τα φυσικά ζυμωμένα τουρσιά, το kimchi, το κεφίρ και το γιαούρτι. Προσθέτετε τουλάχιστον μία τροφή πλούσια σε προβιοτικά στη διατροφή σας την ημέρα. Παρέχουν μια εισροή ωφέλιμων προβιοτικών ενώ μειώνουν το pH του εντέρου σας, καθιστώντας το αφιλόξενο για τα κακά βακτήρια.
- Μην αντιστέκεστε στο άμυλο
Το ανθεκτικό άμυλο ειδικότερα αντιστέκεται στην πέψη στο λεπτό έντερο και κινείται προς το παχύ έντερο όπου οι ίνες του ζυμώνονται σε ένα πρεβιοτικό που τροφοδοτεί τα καλά βακτήρια στο έντερο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για το ανοσοποιητικό μας σύστημα και επίσης για να μας βοηθά να παραμένουμε αδύνατοι. Τα υποπροϊόντα από τη ζύμωση βοηθούν στη βελτίωση της απόκρισης της ινσουλίνης και στη μείωση της αποθήκευσης λίπους γύρω από τη μέση. Το ανθεκτικό άμυλο βρίσκεται σε δημητριακά που έχουν μαγειρευτεί και στη συνέχεια ψυχθεί, όπως φακές, όσπρια, όσπρια όπως λευκά φασόλια και πράσινες μπανάνες.